ZEMLJA IZ KOMŠILUKA TRAŽI 5.000 SEZONACA: Očekuje se dolazak RADNE SNAGE iz regiona i sa DALEKIH DESTINACIJA!
Konobar / ilustracija, Foto: Profimedia

traže sezonce

ZEMLJA IZ KOMŠILUKA TRAŽI 5.000 SEZONACA: Očekuje se dolazak RADNE SNAGE iz regiona i sa DALEKIH DESTINACIJA!

Problem radne snage je, kako se navodi, gorući problem ove sezone

Objavljeno:

Za ovu sezonu biće neophodno angažovanje oko 5.000 stranih radnika iz regiona i s dalekih destinacija. To je rekla Sanja Marković, sekretarka odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, a to takođe pokazuju i procene turističke privrede.

Ona je izjavila da su na nedavnom sastanku sa predstavnicima Vlade apelovali na nadležne institucije da privrednici što pre dobiju odgovore na već aplicirane zahteve za vizu D. Dodala je da će vrlo brzo da se vide efekti ovih razgovora.

Viza za duži boravak (viza D) izdaje se strancu koji namerava da boravi u Crnoj Gori duže od 90 dana, radi obavljanja poslovnih aktivnosti, odnosno rada ili vršenja službe u stranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i predstavništvima međunarodnih organizacija, akreditovanim u Crnoj Gori, ali ne duže od 180 dana u vremenskom periodu od jedne godine, računajući od dana prvog ulaska.

Ova viza može se izdati ako stranac poseduje garantno, odnosno pozivno pismo pojedinca ili preduzeća ili drugi dokaz da će to fizičko ili pravno lice snositi troškove njegovog boravka u Crnoj Gori, uključujući i troškove smeštaja i izdržavanja, kao i troškove napuštanja Crne Gore.

Crna Gora
Crna Gorafoto: Profimedia

Problem radne snage

Problem radne snage je, kako se navodi, gorući problem ove sezone i PKCG je tim povodom pozivao poslodavce da predaju potpunu dokumentaciju prilikom apliciranja, i da iskoriste mogućnost koju daje regulativa da zahtev za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad može podneti i poslodavac u mestu nameravanog boravka stranca.

Sanja Marković je naglasila da su na poslednjoj sednici pozvali sve nadležne institucije da se do sledeće letne sezone, kroz prilagođeni zakonodavni okvir, stvore uslovi i domaće stanovništvo motiviše za rad u turizmu, te pojednostave procedure za sezonsko zapošljavanje stranaca.

- Kada je reč o predstojećoj sezoni, odnosno aktivnostima koje u kratkom roku mogu dati rezultat, na sednici je dogovoreno da će MUP preduzeti aktivnosti za: produženi rad sa strankama (po potrebi u dve smene) i sve šaltere staviti u funkciju, omogućiti efikasnu dostavu pošte i dozvola primorskim opštinama i kadrovski pojačati admnistraciju primorskih filijala, kazala je Sanja Marković.

Kako je rekla, neophodna je reforma zapošljavanja sezonskih radnika, pa je tim povodom pre tri godine PKCG bila partner na projektu "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u Jugoistočnoj Evropi", koji je realizovan u saradnji sa Vladom Crne Gore, Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj iz Srbije i uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

Bonus video:

02:45

KONOBARI TRLJAJU RUKE ZBOG NAJAVE O OBAVEZNOM BAKŠIŠU! Evo zbog čega je ta namera dobra, kao i šta kažu građani ANKETA

(Espreso / Capital.ba/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.