NIJE NI ZAVRŠIO SREDNJU, A ZARAĐUJE VELIKU PLATU: Dalibor je odlučio da radi posao od kojeg NJEGOVI DRUGOVI BEŽE!
Varilac, Foto: Ilya Naymushin / Sputnik / Profimedia

posao

NIJE NI ZAVRŠIO SREDNJU, A ZARAĐUJE VELIKU PLATU: Dalibor je odlučio da radi posao od kojeg NJEGOVI DRUGOVI BEŽE!

Sada je treća godina

Objavljeno:

Mnogi su u današnje vreme zaboravili koliko zanat i dobar zanatalija vrede. Dok su nas roditelji godinama unazad učili da je bolje završiti fakultet, nego usmeriti se na zanat, čini se da je danas mnogo onih koji se odlučuju za suprotno. Mnogi fakultete menjaju za "zlata vredne" zanate. Jedan takav je i Dalibor iz Beograda.

Naime, Dalibor Nedeljković, odličan učenik novobeogradske Tehničke škole "Zmaj", kog su zanimali i knjiga, ali i posao varenja odnosno zavarivanja, odlučio je da posle osnovne škole ode u zantalije. Sada je treća godina na smeru bravar/zavarivač u ovoj školi, obavlja praksu u jednoj poznatoj kompaniji, a kada u junu maturira, u istoj toj firmi čeka ga siguran posao i plata od 120.000 dinara.

Iako je posao bravara/zavarivača dobro plaćen i ima veliki potencijal za brzo zapošljavanje, pritom njegove usluge se traže na sve strane što se može videti po broju oglasa na internetu, ipak deca i nisu toliko zainteresovana za ovaj smer.

Posao varilaca
Posao varilacafoto: Printscreen/RTS

Mali broj se odluči za zanat

Od 30 učenika, kolika je upisna kvota na ovom smeru, za bravare upišu samo njih dvadesetak, a na kraju ih ostane između deset i petnaest đaka. Među njima je i Dalibor.

- Uopšte se nisam pokajao što sam upisao ovaj smer, mada i danas, posle tri godine, čujem od drugara koji su u gimnazijama i nekim drugim četvorogodišnjim školama, kako sam pogrešio što sam došao ovde. Međutim, čitav život gledao sam dedu i tatu kako vare, to mi je bilo tako zanimljivo, nekako mi je delovalo umetnički i opuštajuće, pa sam stvarno poželeo da i ja budem varilac. Mislio sam da će roditelji pokušati da me odvrate od toga, međutim nisu, ponosni su na mene što sam napravio dobar izbor, a posebno što je ovaj posao danas izuzetno poštovan i dobro plaćen - priča Dalibor dok vari.

Neki već znaju gde će nakon škole

Zajedno sa njim vario je i Dragan Ilić, takođe učenik treće godine ove škole koji, odmah nakon što maturira, ide kod brata u Nemačku da radi kao bravar/zavarivač.

Mladi
Mladifoto: Profimedia

-Kada imate starijeg brata, nekako je nemoguće da ne gledate šta on radi. Kada sam video koliko para zarađuje tako mlad i sitan, rekao sam mu da mi čuva mesto i da ću mu se pridružiti u Nemačkoj. I evo, od 1. jula brat i ja ćemo zajedno raditi u jednoj nemačkoj kompaniji - kaže Dragan za portal Nova.rs.

Izvanredna deca koju čeka blistava budućnost

Profesor praktične nastave Milan Šundić kaže za portal Nova.rs da ima izvanrednu decu koju čeka blistava budućnost.

- Jako mi je žao što roditelji ne promovišu ove zanate koji, kako vidimo, lagano umiru. Nema dece, a šteta jer ovo je dobro plaćen posao, to vam pokazuje i Daliborov primer s obzirom da će on za nekoliko meseci već početi da radi i to za platu od oko 1.000 evra, što je zapravo neka prosečna plata zavarivača u Srbiji. Nije malo uopšte - kaže profesor.

Zavarivač "gospodin čovek u plavom mantilu"

Kao glavni razlog slabog interesovanja dece za zanatske smerove, konkretno za bravara/zavarivača, nastavnik kaže da su krivi roditelji koji na sve načine pokušavaju da od deteta naprave naučnika, a ne znaju da je i zavarivač "gospodin čovek, samo u plavom mantilu".

- Roditelji bi voleli da im deca budu doktori nauka. Nije im sazrela svest da je majstor gospodin čovek. Prvo, ovaj posao uopšte nije težak fizički, procesi su automatizovani, a tehnologija je napredovala. Jesu na nogama dok vare, ali što se tiče fizičkog napora i sirove snage koja je potrebna za ovaj posao, nije teško. Zavarivaču je najteže držati viljušku od aparata jer stega zapravo radi sve umesto njega - kaže profesor za Nova.rs

Posao / Ilustracija
Posao / Ilustracijafoto: Profimedia

"Za tri godine učenja, plata od 150.000 dinara"

Direktor škole Željko Krunić kaže da je operater mašinske obrade rezanja trenutno jedno od najtraženijih zanimanja u Srbiji, ali da, nažalost, za tri godine smer nije upisao nijedan učenik.

-Mislim da je problem u roditeljima jer oni nikako da prelome da njihova deca za tri godine mogu da završe srednju školu i da imaju platu od 150.000 dinara, što nije nemoguće jer smo imali takvog učenika koji je danas vrlo uspešan čovek. Imamo sjajnu saradnju sa firmama kod kojih naša deca obavljaju praksu, one im daju sjajne uslove tako što deca dobijaju novac za džeparac tokom svih tih dana dok su na praksi - rekao je direktor za Nova.rs.

Direktor dodaje da ima dosta težih poslova od bravara i zavarivača, te da oni koji rade ovaj posao kako treba imaju prirodnu nadarenost i talenat za to.

-Oni vole to da rade i njima je posao lak. Teže je biti u rudniku nego variti. Plata bravara/zavarivača je 1.000 evra. Kad izađe iz škole, sa 18 godina može odmah da se zaposli za stalno i tada već ima početnu platu od 80.000 dinara. Od toga može lepo da se živi. Deluje mi da je ranije bilo drugačije – ili učiš ili radiš, nema tu neke filozofije. Mislim da je to i cilj, da roditelji ne izdržavaju decu do 40 godine, nego da se što brže osamostale i počnu da zarađuju. Vremenom se posao nauči. Dečko koji je bio naš đak, sada ima platu oko 150.000. Nažalost, izumiru nam zanati, biće nam majstor skuplji nego hirurg, a neće ga biti - ističe direktor.

08:51

NA MORE NISMO IŠLI 10 GODINA, ALI NE ZBOG FINANSIJA Nekada je ovo zanimanje cvetalo, a SELO MODRICA BILO JE SINONIM ZA STARI ZANAT

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.