BIVŠI CRNOGORSKI BOKSER U PONEDELJAK PRED SUDOM: Čeka se odluka o pritvoru, oglasio se njegov advokat
Goran Gogić, Foto: Printscreen/youtube

SUĐENJE

BIVŠI CRNOGORSKI BOKSER U PONEDELJAK PRED SUDOM: Čeka se odluka o pritvoru, oglasio se njegov advokat

Gogić se u ponedeljak prvi put pojavio u Majamiju, pred federalnim sudom, a optužen je za šverc 22 tona droge

Objavljeno: 09:44h

Bivši bokser teške kategorije iz Crne Gore Goran Gogić (43) sledećeg ponedeljka pojaviće se pred sudijom u Majamiju a biće doneta odluka o određivanju pritvora i njegovom prebacivanju u zatvor u Njujorku.

Gogić je uhapšen u nedelju veče i optužen je za šverc 22 tone droge. Kokain je pronađen na brodovima u SAD, a za to je predviđena kazna od najmanje deset godina zatvora. Moguća je i doživotna kazna.

Gogić se u ponedeljak prvi put pojavio u Majamiju, pred federalnim sudom.

Gogićev advokat Lorens Hašiš za Miami Herald juče je kazao da su "ove optužbe za njega potpuno iznenađenje" te da njegov branjenik "drži svoju nevinost i planira da se bori protiv ovih optužbi".

Hašiš je rekao da je Gogić promoter boksa koji je putovao iz Evrope u Njujork, a zatim u Portoriko na boksersku konvenciju, na povratku je posetio Majami pre nego što je u nedelju veče otišao na let za Evropu.

Kako je naveo, pre polaska, uhapsili su ga agenti američke carine i granične službe bezbednosti, na osnovu optužnice koju je podigla federalna velika porota u Bruklinu.

Američke vlasti terete Gogića da je organizovao enorman šverc droge, uključujući šverc droge u Filadelfiji 2019. godine.

Najmanje osam članova posade MSC Gajan, broda na kome je 2019. godine u Filadelfiji nađeno 20 tona droge, izjasnilo se krivim za optužbe za zaveru, navodi se u ranijem saopštenju američkih vlasti.

Prema onlajn evidenciji, Gogić je bio bokser od 2001. do 2012. godine, pobedio je u 21 meču i izgubio četiri uz dva remija, naveo je Reuters.

Savezne vlasti su saopštile da se Gogić nakon penzionisanja iz boksa uključio u međunarodnu organizaciju za šverc drogom.

- Hapšenje i podizanje optužnice protiv Gogića je velika pobeda za sprovođenje zakona - rekao je Breon Pis, američki tužilac u istočnom okrugu Njujorka, u saopštenju objavljenom u ponedeljak.

Pis i druge savezne vlasti su u saopštenju za javnost navele da je Gogić nadgledao logistiku pošiljki kokaina iz Kolumbije preko američkih luka u Evropu, koordinirajući sa članovima posade, krijumčarima i pristaništima iz svoje baze na Balkanu.

Globalna operacija zahtevala je poznavanje posade svakog broda, podataka o ruti i lokaciji, saopštile su vlasti. Članovi posade koristili su dizalice i mreže noću da bi podigli drogu na teretne brodove sa približenih glisera duž ruta brodova, rekli su oni. Droga je bila sakrivena u komercijalnim transportnim kontejnerima.

1 / 3 Foto: Printscreen/youtube

- Gogić je, kako se navodi, veliki trgovac drogom koji je, zajedno sa svojim kriminalnim saradnicima, odgovoran za nadgledanje dalekosežnog transporta narkotika na kontejnerskim brodovima, kao i veleprodaju kokaina širom Evrope - rekao je Ivan Arvelo, specijalni agent zadužen za istrage unutrašnje bezbednosti u Njujorku, navodi se u saopštenju.

Arvelo je dodao da hapšenje Gogića šalje poruku trgovcima narkoticima širom sveta da nisu slobodni da nekažnjeno otimaju međunarodnu pomorsku trgovinu.

Podsetimo, Američko Ministarstvo pravde optužilo je bivšeg boksera teške kategorije iz Crne Gore Gorana Gogića za trgovinu 22 tone kokaina u vrednosti od preko milijardu dolara, od čega je većina bila deo jedne od najvećih zaplena kokaina u američkoj istoriji.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.