PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MEDENICE I NJENOG SINA: Evo šta im se sve stavlja na TERET!
Vesna Medenica, Foto: Printscreen/Youtube

SAOPŠTENO

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MEDENICE I NJENOG SINA: Evo šta im se sve stavlja na TERET!

Oni se sumnjiče za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije

Objavljeno:

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore predalo je optužnicu protiv bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i njenog sina Miloša, saopštio je državni tužilac Vukas Radonjić.

Optužnica je podignuta i protiv Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popović, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i "Kopad Company" doo Nikšić, prenosi RTCG.

Kako se navodi u optužnici, oni se sumnjiče za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično delo krijumčarenje, produženo krivično delo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška telesna povreda i sprečavanje dokazivanja

Predloženo je i da se okrivljenima Milošu i Vesni Medenici, Marku Vučinić i Marjani Bevenja produži pritvor zbog opasnosti od bekstva.

Okrivljenom Milošu Medenici se, između ostalog, stavlja na teret da je u 2019. godini stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali okrivljena Vesna Medenica, devet okrivljenih lica i okrivljeno pravno lice, sa ciljem vršenja krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći, te da je, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbegavajući mere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete na carinsko područje Crne Gore, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube

Šta se Vesni Medenici stavlja na teret

Vesni Medenici se stavlja na teret da se, u periodu od 2019. do 2021. godine, obavezala da će, korišćenjem svog službenog položaja predsednice Vrhovnog suda Crne Gore i pretpostavljenog uticaja, kao bivše predsednice tog suda, posredovati da se određeni parnični predmeti koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorici i Vrhovnim sudom Crne Gore završe u korist privrednih društava "Fab Live" i "Cijevna Commerce", bez obzira na činjenično stanje, u čemu joj je pomagao okrivljeni Miloš Medenica i pojedini pripadnici kriminalne organizacije, a da su je na protivzakoniti uticaj naveli okrivljeni Popovići i Petrović, te da je za njeno posredovanje dat mito.

Medenica je osumnjičena i da je, krajem 2018. i početkom 2019.godine, kao predsednica Vrhovnog suda Crne Gore, podstrekavala okrivljenu Milicu Vlahović Milosavljević, sudiju Privrednog suda Crne Gore, da zloupotrebi službeni položaj i u parnici i suprotno Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, donese privremenu meru u korist Rada Arsića, kuma okrivljene Vesne Medenice, i njegovog privrednog društva, čime su teže povređena prava druge parnične stranke.

Takođe, kako se navodi, Medenici se stavlja na teret i da je u 2019. godini, kao predsednica Vrhovnog suda Crne Gore, koristeći službeni položaj, a u 2022. godini, kao bivša predsednica tog suda, koristeći društveni položaj i pretpostavljeni uticaj, posredovala kod sudija Vrhovnog suda Crne Gore, odnosno sudije Osnovnog suda u Herceg Novom, da izvrše službene radnje suprotno Zakonu o sudskom savetu i sudijama, odnosno Zakonu o parničnom postupku, i donesu odluku u predmetu korist privrednog društva "Carine".

Ona je uhapšena u aprilu, a na čelu Vrhovnog suda bila je punih 17 godina, do ostavke koju je podnela krajem 2020. godine.

Lalević optužen da je posredovao u kupovini droge za Miloša Medenicu

Darko Lalević je osumnjičen da je, u 2020. godini, iskorišćavanjem svog službenog položaja službenika Uprave policije neovlašćeno posredovao u kupovini opojne droge za okrivljenog Miloša Medenicu, kojem se stavlja na teret da je kupljenu drogu davao na uživanje drugima, ali i da je u kući držao oružje čije je držanje građanima zabranjeno i nosio ga na javnom mestu.

"Za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije je propisana kazna zatvora od tri do 15 godina, za krivično djelo krijumčarenje, zatvor od jedne do osam godina, za krivična djela protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, kazna zatvora od jedne do osam godina, odnosno od tri mjeseca do tri godine, za krivično djelo zloupotreba službenog položaja od šest mjeseci do pet godina, a za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i omogućavanje uživanja opojnih droga kazna zatvora od dvije do 10 godina, dok je, za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija propisan zatvor od jedne do osam godina", navodi se u saopštenju Radonjića.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.