Žena uslov za formiranje Vlade Crne Gore?
ilustracija, Foto: Profimedia

saopšteno je

Žena uslov za formiranje Vlade Crne Gore?

Predsednik Crne Gore i lider DPS je za četvrtak zakazao razgovore sa parlamentarnim partijama

Objavljeno:

Crna Gora je bliža vanrednim parlamentarnim izborima nego dogovoru oko izbora nove vlade, jer je propao i četvrti pokušaj parlamentarne većine - pobedničke koalicije iz avgusta 2020. godine - da se dogovore o izboru mandatara i skupštinskog rukovodstva.

Predsednik Crne Gore i lider DPS je za četvrtak zakazao razgovore sa parlamentarnim partijama, jer u petak ističe rok za eventualno kandidovanje mandatara. Ukoliko za to ne bude dogovora uslediće raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić rekao je za "Politiku" da će pozvati na sastanak predsednike svih stranaka.

- Zarad deblokade razgovora bili smo spremni i ponudili smo da DF odustane od mesta premijera, ali da dođemo do dogovora i da nastavimo posao koji su nam građani zadali 30. avgusta, imajući u vidu da Demokratska partija socijalista (DPS) želi da se povrati na ono mesto automatskog upravljanja Crne Gore. I pored toga, dogovora nije bilo - kaže Mandić.

Objašnjava da su bila dva predloga za predsednika vlade.

- DF je kandidovao mene, a kolege iz "Crno na belo" (CNB) su kandidovale Dritana Abazovića. Mi smo imali podršku političkih struktura koje broje 28 poslanika, a kandidat URE devet. S tim što je SNP podržavao načelno i jednog i drugog - dodaje Mandić.

On naglašava da je bio i predlog "Prave Crne Gore" da premijer bude Miodrag Lekić.

- Ni protiv tog predloga DF nije imao ništa protiv, ali je on odbijen od strane onih koji su insistirali da premijer ostane Abazović. Pozvaću na još jedan sastanak, da ničija ambicija ne sme da bude iznad dogovora, jer je DF i pored velike podrške bio spreman da se odrekne mesta premijera - naglasio je on.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović pozvao je Abazovića i predsednika Demokratske CG Aleksu Bečića da prisustvuju narednom sastanku, navodeći da Abazović ne može očekivati da glasaju za njega, a da se ne pojavi na sastanku.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Biće smešno ako se ne dogovorimo danas, a dogovorimo se nakon izbora u sličnoj kombinatorici - poručio je Danilović.

Lider Prave Marko Milačić izjavio je da još postoje šanse za dogovor.

- Mandić se odrekao kandidature, prethodno je to uradio Bečić i želimo da gospodin Abazović isto to uradi i zovem ga da na sledećem sastanku pokaže da Crna Gora nema alternativu - reči su Milačića.

Poslanik demokrata Dragan Krapović je razočaran ishodom sastanka i kaže da su ponudili kompromisno rešenje da dve najvažnije funkcije pokrivaju žene. Ne bi bilo sporno da za najviše državne funkcije budu predložene Jelena Borovinić Bojović (bivša ministarka zdravlja) i Branka Bošnjak, sadašnja potpredsednica parlamenta.

Poslanik URA Miloš Konatar ocenjuje da do dogovora nije došlo zato što političke partije koje su srušile vladu (demokrate i Prava) sa DPS-om prave odstupnicu da njihov dogovor uđe u drugu fazu.„Ni jednog trenutka nismo bili ultimativni. Mi smo izašli sa predlogom da kandidat bude Abazović, jer smatramo da je on prava osoba da nastavi borbu protiv kriminala i korupcije. Dobili smo zvanično još jednog kandidata, a to je Mandić. Ni Abazović, ni Mandić ne ispunjavaju osnovni uslov demokrata, tj. nisu žene. Zbog njihovog stava nemamo dogovor, zato što ni Miodrag Lekić nije žena”, veruje Konatar.

Izvršni direktor URA Zoran Mikić poručio je poslaniku demokrata Danilu Šaranoviću: „Kolege demokrate – ne sakrivajte se više. Od početka svesno minirate dogovor zbog dila koji imate sa DPS-om i to je svakome jasno ko hoće da vidi. Jasno je da vam je želja da se vratite u većinu sa Đukanovićem, (Raškom) Konjevićem i (Damirom) Šehovićem sa kojima ste srušili vladu. Kad ste već preuzeli obaveze u hotelu "Podgorica" i soliteru pored njega, nemojte da se krijete iza nas, već ih sprovedite do kraja”.

Abazović: Da mandatar bude Vanja Ćalović Marković

Premijer i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, saopštio je juče da bi civilnu aktivistkinju Vanju Ćalović Marković voleo da vidi kao mandatara za sastav nove vlade, prenosi Tanjug. On će doći na sastanak lidera parlamentarne većine koji će se, na predlog Mandića, najverovatnije održati danas. Prema saznanjima podgoričkog portala "Borba", Abazović je "spreman za ustupke kako bi se formirala nova vlada".

Poslanice DF za kompromis

Kao poslanice DF-a, Simonida Kordić, Branka Bošnjak, Maja Vukićević, Jelena Božović, Jovanka Bogavac i Nataša Jevrić juče su javno apelovale na sve političke lidere većine od 30. avgusta 2020. godine da "odgovorno i ozbiljno pristupe traženju kompromisa kako bi se što pre došlo do predloga mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore, i da druge partije ne kandiduju unutar DF-a".

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.