VUK HTEO DA ZATRE JOŠ JEDNU PORODICU! Novi stravični detalji MASAKRA na Cetinju, HOROR (FOTO)
Vuk Borilović, Foto: TV CG/Fejsbuk

JEZIVO

VUK HTEO DA ZATRE JOŠ JEDNU PORODICU! Novi stravični detalji MASAKRA na Cetinju, HOROR (FOTO)

Borilović nije imao milosti ni prema dvojici dečaka, Mašanu (11) i Marku (8) Martinoviću, pa iako praktično nisu život namirisali - već ih nema.

Objavljeno:

Cetinje i Crna Gora oprostili su se juče u suzama od desetoro nevino nastradalih u krvavom piru pomahnitalog Vuka Borilovića (34).

U drami koja je trajala gotovo sat vremena u cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, Borilović je iz lovačkog karabina pucao najpre u podstanare, a zatim u komšije, ekipu Hitne pomoći, pripadnike policije, prolaznike.

Borilović nije imao milosti ni prema dvojici dečaka, Mašanu (11) i Marku (8) Martinoviću, pa iako praktično nisu život namirisali - već ih nema. Nataša Pejović Martinović i njeni sinovi sahranjeni su na lokalnom groblju u Bajicama, a sat kasnije na Cetinju na večni počinak ispraćen je njihov kum Milan Mitrović (38), koji je tog kobnog dana pošao da vidi šta se dešava u kući Martinovića.

Vuk Borilović
foto: Facebook

Goran Đurišić (55), ujak ubice Borilovića, koji je život izgubio pokušavajući da obuzda poludelog sestrića, sahranjen je na Gradcu, a tročlana porodica Drecun - Dimitrije (81), Danica (74) i Rajko (56) u selu LJubostinj, dok su Aleksandra (52) i Mila Radunović (51) sahranjene na Novom groblju na Cetinju.

U ovoj tragediji ranjeni su policajac LJubiša Maksimović (44), Slavica Zvicer (66), Filip Đurković (33), Mileva Ramadanović (76), Darinka Čelebić (78) i Aleksandar Drecun (32) čiji su otac, deda i baka ubijeni. Jedna od povređenih osoba nalazi se u kritičnom stanju u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici. Juče se na Cetinju čula nezvanična priča da je Borilović nameravao da pobije još jednu porodicu iz susestva - Vujačiće, ali ih je, navodno spasao policajac koji se nalazio na njihovoj terasi.

Policija i dalje utvrđuje okolnosti da li je smrt Vuka Borilovića nastupila kao posledica teškog ranjavanja ili naknadnog ispaljivanja metka jednog građanina, na zasad neutvrđen način. Na Borilovića je osim policije pucao i Nenad Neno Kaluđerović, kome je ranije suđeno u Višem sudu u Podgorici zbog ubistva, ali je on ipak oslobođen optužbi.

Kaluđerović je takođe hapšen jer je počinio krivično delo terorizma, pošto je bio deo grupe koja je pokušala da spreči ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.

Kaluđerović se juče kasno po podne odazvao na poziv višeg državnog tužilaštva zbog saslušanja u svojstvu građanina o masakru na Cetinju, posle saslušanja on je pušten.

Načelnik Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Upravi policije Aleksandar Bošković saopštio je kako još utvrđuju motive tragedije, ali i da je napadač Vuk Borilović pokazivao promene u ponašanju poslednjih dana. On je imao zakazan lekarski preled kod specijaliste upravo na dan krvoprolića, u 18 sati!

U prestonici je juče održana komemoracija tragično nastradalim sugrađanima u masakru koji se dogodio minulog petka. Komemoraciji su prisustvovali rodbina i prijatelji pobijenih Cetinjana, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, premijer Dritan Abazović sa ministrima, gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković i potpredsednik Skupštine prestonice Mirko Stanić. Poručeno je da Cetinje nije u svom tugovanju samo, već da tuguje cela Crna Gora. Gradonačelnik Đurašković naglasio je da je tragedija nezapamćenih razmera pogodila ovaj grad i državu i sve ostavila u šoku:

- Od prekjuče je naš grad okovan tugom i nevericom. Nevine žrtve stradale su bez bilo kakve krivice u jednom bezumnom, neobjašnjivom napadu. Ovakav dan se ne pamti. Teško je prihvatiti da ovo nije samo jedan ružan san iz kojeg jedva čekamo da se probudimo. Teško je prihvatiti da naše sugrađane, prijatelje, kolege, nećemo više sretati u gradu, rekao je Đurašković i dodao da ne postoji reč utehe za porodice.

- Pamtićemo sa posebnim poštovanjem našu Natašu i njene anđele Mašana i Marka, naše Danicu, Dimitrija, Rajka, Aleksandra i Milu, Milana, Gorana. NJihovi brutalno prekinuti životi ostaju neizbrisivi deo naših sećanja, ali i opomena svima da učinimo sve da se ovakav tragičan događaj više nikada ne ponovi.

Počinilac masakra Vuk Borilović ipak nije bio čovek bez kriminalne prošlosti, kako se to u prvi mah mislilo. Mediji su došli do podataka da je on u mladosti imao nekoliko prijava za nasilničko ponašanje, a pre pola godine je navodno prvo verbalno, a potom i fizički napao kolegu sa posla u Nacionalnom parku "Lovćen" Marka Lagatora. Nakon sukoba na poslu, Borilović je otišao kod njega u naselju Humci, povredio ga, oštetio mu automobil i gađao kamenicama kuću. Nakon prijave, Borilović je priveden u policiju.

Navodno mu je zbog nasilničkog ponašanja suđeno prošlog meseca kada je "zaradio" kućni pritvor uz obavezno nošenje nanogvice!

Uprava policije saopštila je da ne postoje saznanja, niti je policiji prijavljeno, da su postojali raniji konflikti, niti bilo kakav prethodni napad u poslednjem periodu od strane Borilovića na porodicu podstanara. U istom smislu, kako ocenjuju, ne treba dovoditi u uzročno-posledičnu vezu izvršenje ovog teškog zločina sa bilo kakavim protivpravnim ponašanjima iz prethodnog perioda.

1 / 3 Foto: TV CG/Fejsbuk

HVALA TI, NATAŠA

UZALUD je majka Nataša (35) pokušavala da ih zaštiti od smrtonosnih hitaca, od kojih je i ona kasnije stradala. NJen suprug i otac ubijenih dečaka, Miloš, utučen do bola, stoički je podneo veliku tragediju.

- Hvala ti za sve što si uradila za Mašana i Marka. Pokušala si da ih spaseš od ološa koji vas je ubio ni krive ni dužne. Borila si se celog života za njih i sada ste opet zajedno - napisao je u čitulji Miloš.

ZLOČINI

TRAGEDIJA na Cetinju najteže je masovno ubistvo koje je pojedinac učinio u novijoj istoriji Crne Gore. Nažalost, ono nije jedino jer se sličan zločin dogodio pre 30 godina u Pljevljima kada je ubijeno deset osoba, dok ih je više povređeno. U Herceg Novom je 2005. stradala petočlana porodica, a u Beranama 2001. u eksploziji je stradalo šestoro ljudi.

PLEMENSKE I KUMOVSKE VEZE

UBICA Borilović i ubijeni Martinovići na Cetinju vezani su plemenskim, kumovskim vezama, ali i zajedničkom istorijom koju je NJegoš ovekovečio u "Gorskom vijencu". Na Cetinju se priča da zajednička istorija Martinovića i Borilovića počinje u zaseoku Gornić u Bajicama. U kući Martinovića, kao što je poznato, rođene su majke Svetog Petra i kralja Nikole. Petar II Petrović NJegoš je u svom remek-delu opevao Vuka Borilovića, čije ime je poneo ubica sa Cetinja. Ova familija iznedrila je i mitropolita Visariona Borilovića.

RANO BEZ OCA

CETINJANI su nam rekli da je Vuk Borilović kao petogodišnjak ostao bez oca Svetozara, koji je umro sa svega 43 godine. NJega, brata i sestru pomagali su stric i tetke. Vuk je radio u Nacionalnom parku "Lovćen", dok je brat pomorski oficir, a sestra domaćica.

MITROPOLIT: ZAVAPIMO ZA MILOST

CETINJE je u velikoj žalosti, velikoj tuzi, bolu, patnji i nesreći zbog tragedije koja se dogodila. Izginula su deca, izginuli su nevini ljudi. Samo možemo da zavapimo Gospodu Bogu da izlije svoju milost na ovaj grad, a posebno na ožalošćene porodice, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije posle službe u Cetinjskom manastiru.Pozvao je verne da se pomole Bogu da on da snage onima koji su izgubili svoje najdraže da izdrže bol dostojanstveno.

MOLBA ZA OSLOBAĐANJE

POSLE komemorativne sednice, Cetinjanin Tiodor Radunović obratio se predstavnicima vlasti sa molbom da sugrađanin Nenad Neno Kaluđerović (na slici), koji je pucao na ubicu Vuka Borilovića, bude oslobođen bilo kakve odgovornosti i da ga nadležni ne terete za bilo koje krivično delo.

- Da deca koju taj čovek ima ne ostaju bez oca po drugi put, molim vas da se taj čovek ne tereti. To je herojski čin - kazao je Radunović.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.