JOVANOVIĆ PAO, ZA VUKOVIĆEM SE TRAGA: Kako je EKSPLICITNA slika dovela policiju do pljačkaša Tamare Eklston?
Tamara Eklston, Foto: Printscreen Instagram

UHVAĆENI

JOVANOVIĆ PAO, ZA VUKOVIĆEM SE TRAGA: Kako je EKSPLICITNA slika dovela policiju do pljačkaša Tamare Eklston?

Opsežna policijska istraga dovela je do toga da kao domine krenu da padaju jedan po jedan osumnjičeni

Objavljeno:

Jednog kišnog popodneva u januaru 2020, policajac Tomas Grimšou ušetao je u hotel u jednoj ulici u jugoistočnom Londonu sa predosećajem da će to da mu pomogne da reši veliki slučaj. Pitao je recepcionara o gostima koji su u hotelu odseli sredinom decembra.

Radnica mu je ispričala o grupi koje se živo seća. Jedan od njih poslao je njenoj koleginice neprikladne poruke na hotelskom telefonu van radnog vremena, uključujući i sliku polnog organa.

Sačuvali su njegov broj pod imenom "Čudak". Bio je to pomak koji je Grimšou tražio.

Pronalaženje tog broja telefona pomoglo je policiji da identifikuje svog prvog osumnjičenog za najveću provalu u skorijoj istoriji Engleske.

Uoči Božića 2019. Tamara Eklston, njen suprug Džej Rutland i njihova ćerka Sofija su krenuli na put, a ćerka Bernija Eklstona, nekadašnjeg vlasnika Formule 1, postavila je fotografije na Instagramu.

Iste noći će lopovi upasti u njen dom i iz njega izneti više od 25 miliona funti plena - u kešu, nakitu i draguljima, među kojima je bilo dijamanata, i skupocenim satovima.

Radnik obezbeđenja na imanju pronašao je trojicu nemaskiranih lopova nešto posle 23 časa. Bili su u garderoberu Tamare Eklston, gde je bio i sef, a vrata sefa bila su otvorena.

Lopovi su protrčali kraj njega, rušeći božićne ukrase u begu. Jedan je bacio aparat za gašenje požara dok su se saučesnici provlačili kroz prozorčić na imanju vrednom nekoliko miliona funti.

Ubrzo je počela istraga kodnog naziva Operacija Oukland, ali inspektori u početku nisu imali mnogo tragova.

U kući su našli dva stara mobilna telefona i jedan šrafciger.

Sigurnosne kamere uhvatile su mutne kadrove lopova kako se šunjaju u zadnjem delu bašte, pre nego što trče pored drvene kućice za decu.

Obližnja sigurnosna kamera snimila je tri osobe kako ulaze u crni taksi u blizini.

Inspektori su počeli da traže svaki crni taksi koji je te noći prošao u krugu od dva kilometra od kuće Tamare Eklston. Pronašli su više od 1.000 vozila. Potom su počeli da zovu taksiste i da ih pitaju da li se sećaju da su kobne noće vozili trojicu muškaraca iz istočne Evrope.

Taksi
Taksifoto: Filip Plavčić

Druga kamera je snimila trojicu muškaraca sa torbama, za koje se ispostavilo da pripadaju Tamari i njenom suprugu, i da su potom ušli u drugi taksi.

Taj taksi ih je odveo u tamnu noć. Inspektori su pronašli vozača, koji nije mogao da se seti gde je sumnjivi trojac ostavio kobne noći. Sećao se jeste da ih je vozio sve do granice između jugoističnog Londona i Kenta.

Ipak, prisetio se da su prešli most sa lukovima, što je pomoglo policajcima da suze pretragu i krenu da češljaju snimke kamera iz tog dela grada.

Jedan klip snimio je osumnjičene kako šetaju jednom uličicom...

Kako su otkrili Jovanovića

Odmah prekoputa policijske stanice nalazi se jeftini hotel, a inspektor Grimšou je poslušao svoje "šesto čulo" da bi trebalo da obiđe taj hotel, i tako je dobio informaciju o fotografiji polnog organa.

Na recepciji su fotokopirali ličnu kartu mladića koji je poslao neprikladnu fotografiju. Na ličnoj karti stajalo je ime Jugoslav Jovanović (23), državljanin Italije.

Policija je tada dobila prvog osumnjičenog.

Saznali su da je Jovanović ušao u Veliku Britaniju 30. novembra, avionom low cost kompanije iz Stokholma. Prijavio se u hotel tog istog dana, piše BBC.

Daljom proverom je ustanovljeno da je napustio zemlju sa aerodroma u Londonu 18. decembra.

Uskoro će otkriti i druge osumnjičene, ali je policija pre toga uvidela da pljačka kuće Tamare Eklston nije jedina pljačka poznatih ličnosti koju su izveli ovi lopovi.

Proverom je ustanovljeno da je na zapadu Londona 1. decembra izvedena još jedna pljačka. Od fudbalskog menadžera Frenka Lamparda i njegove supruge ukradeni su luksuzni satovi vredni više od 60.000 evra, manžetne i narukvice.

Snimak kamere otkrio je da je pljačku počinio čovek koji mnogo liči na čoveka sa fotografije na Jovanovićevoj ličnoj karti, piše BBC.

Policija je znala da je pljačka izvedena dan nakon što je Jovanović stigao u Britaniju. Proširili su istragu - koliko se "velikih pljački" dogodilo u Londonu u periodu od 1. do 18. decembra? Ubrzo su otkrili još jednu od 10. decembra.

Predmeti vredni više od milion dolara ukradeni su iz kuće pokojnog vlasnika FK Lester, Višaja Srivadanaprabe, koji je poginuo u padu helikoptera u oktobru 2018. godine.

Njegov dom je ostao netaknut nakon njegove smrti i postao je mesto za molitvu i mesto žalosti za njegovu porodicu kada posete London. Sedam vrednih Patek Filip satova ukradeno je zajedno sa 400.000 evra u gotovini. Detektivi su pregledali snimke kamera i ugledali poznato lice - Jovanovića.

Istraga krenula u dva pravca

Istraga je podeljena na dva dela. Policija je identifikovala ukupno četvoro ljudi, za koje se veruje da su izvršili pljačke u domu Eklstonove, Lamparda i vlasnika fudbalskog kluba.

Takođe su identifikovali još četvoricu za koje se sumnjalo da su bili "podrška provalnicima".

Policija je rekla da je to uključivalo rezervacije Ubera, hotela, letova, vožnje okolo - čitavu logistiku.

Oni koji su optuženi da su bili u navodnoj grupe za podršku negirali su da znaju šta su provalnici nameravali.

Kada je Jovanović ušao u Veliku Britaniju 30. novembra, sa njim je doputovao i Danijel Vuković (39), državljanin Hrvatske. Obojica, koje je policija identifikovala kao lopove, prijavili su se istog dana u isti hotel.

Dana 18. decembra, obojica su napustila zemlju. Jovanović je otišao u Milano, a Vuković u Beograd sa aerodroma Hitrou. On je bio u pratnji Marije Mester.

Mesterova ima sina, Emila Bogdana Savastru, koji je stigao u London iz Tokija 12. decembra i početkom januara je otputovao za Milano.

Mester i Savastru se sumnjiče da su bili deo grupe za podršku, zajedno sa dvojicom državljana Rumunije, Aleksandrom Stanom i Sorinom Marcovicijem.

Stan je živeo u Harou, gde su Jovanović i Vuković otišli nakon što su opljačkali Lampardovu kuću.

Par je tamo aktivirao tihi alarm, i pobegao sa mesta zločina, kada su čuli policijske sirene. Preskočili su ogradu, i tom prilikom se posekli na polomljeno staklo.

Stan, koji je kasnije na sudu tvrdio da nije znao šta Jovanović i Vuković smeraju, dao im je odeću za preobuku i pozvao im taksi da ih preveze do Orpingtona.

Marcovici - koji će takođe na sudu reći da nije znao šta osumnjičeni smeraju - najverovatnije je "skoknuo" do jugoistočnog Londona da bi vozao Jovanovića i Vukova po delovima grada gde su Jovanović i Vuković počinili krađe.

Bilo je jasno i da su optuženi za pljačke koristili javni prevoz i taksije da bi se kretali po Londonu, pretvarajući se da su turisti ili lokalci.

Za dve sedmice, podaci sa mobilnog postavili su ih na više mesta u i oko Londona.

Inspektori su napravili veliki korak u istrazi kada su uspeli da identifikuju neke od muškaraca tako što su shvatili da su koristili voz iz dela grada gde se nalazi hotel nekoliko sati pre provale.

Kamere su snimile Jovanovića kako ulazi u voz sa nekoliko muškaraca. Potom su otkrili na kojoj stanici je Jovanović sišao, u pratnji još jednog muškarca, za kojeg se kasnije ispostavilo da je Vuković.

Posle nekog vremena, viđeni su kako drže kafe za poneti dok napuštaju stanicu sa dvojicom nepoznatih muškaraca.

Policajci su se pitali ko su ta dvojica, koja su bila u njihovoj pratnji. Da bi to saznali, počeli su da traže mesto gde je kafa kupljena.

Kamere su ih snimile u jednoj poslastičarnici u krugu stanice. Inspektor Grimšou prepoznao je nepoznatog muškarca kako uzima žvake sa police dok su plaćali račun. Tako je policija došla do jasnih fotografija svih muškaraca i mogli su da predaju materijale Europolu, da bi se vršila dalja potraga.

1 / 4 Foto: AP

Kamere dale još jedan trag

Kamere sa stanice otkrile su policiji još nešto. Naime, Jovanović je viđen kako se rukuje sa petim muškarcem i kako sa njim šeta.

Policija je pratila kretanje ovog čoveka i shvatila da je koristio svoju bankovnu karticu da bi prošao rampu gde se kontroliše karta. Ispostavilo se da je ovaj čovek sin Marije Mester - Emil Bogdan Savastru.

Kasnije je otkriveno da je Emil stigao u London iz Tokija 12. decembra i da je početkom januara otputovao u Milano.

Zahtev Europolu pomogao je da se identifikuju poslednja dva osumnjičena provalnika: italijanski državljani Alesandro Donati i Alesandro Malteze. Podaci pokazuju da je par zajedno odleteo u London 9. decembra i otišao 16. decembra letovima EasiJet-a.

Jovanović
foto: Italian police

Kako su krenuli da padaju

Prva osoba koja je uhapšena bio je Savastru. Policija je pratila njegovo kretanje i znali su da je rezervisao kartu u jednom pravcu za Tokio za 30. januar 2020. godine.

Tog dana ušao je na aerodrom Hitrou, a inspektori u civilu su ga pratili van terminala, gde je seo i zapalio cigaretu. Čekali su da uzme mobilni telefon i otključa ga. To bi im omogućilo da prečešljaju njegove kontakte, šta je tražio po internetu i podatke iz banke. Čim je otključao telefon, oni su mu uzeli telefon i uhapsili ga.

Kod sebe je imao Lui Viton torbu, koja je pripadala Džeju Rutlandu i sat Tag Heuer, koji je pripadao bivšem vlsniku Lestera.

Kasnije je poroti rekao da je imao utisak da su mu ti predmeti ostavljeni kao poklon. Tvrdio je da nije znao da su ukradeni.

Nakon što je čula da joj je sin uhapšen, Marija se vratila u Britaniju iz Milana narednog dana. Odmah je uhapšena na aerodromu, a na sebi je imala minđuše koje su neverovatno ličile na one koje je znala da nosi Tamara Eklston. Nije bilo moguće utvrditi da li su to iste minđuše, ali je dizajner koji ih je napravio rekao da na svetu postoje svega tri takva para i da je jedan par kupila Tamara Eklston.

Fotografije Marije Mester na Fejsbuku pokazale su da je nosila ogrlicu sličnu unikatnoj ogrlici, napravljenoj po meri, koju je Džej Rutland kupio za svoju ženu u Los Anđelesu.

Marija je na sudu tvrdila da je nakit dobila na poklon, i negirala da zna da je nakit ukraden.

Protiv Emila i Marije podignuta je optužnica dok su bili u pritvoru, a policija je nastavila da prikuplja nove informacije o lopovima iz Londona.

Dan nakon pljačke kuće pokojnog vlasnika Lestera, Jovanović je rezervisao sto za petoro u jednom suši baru, a ceh je bio gotovo 800 evra.

Takođe su se slikali kako se provode u čuvenom Harodsu. Dana 17. decembra, četiri dana nakon što je dom Eklstonove opljačkan, Savastru je otvorio račun Harrods Revards i potrošio 580 funti na kozmetiku Christian Dior.

Njegova majka je potrošila više od 1.000 evra na mušku odeću Louis Vuitton i Loro Piana, više od 850 evra na Hermes robu i skoro 700 evra na dizajnerske cipele.

I Jovanović i Vuković su takođe snimljeni u Harodsu. Ispostavilo se da im nisu dozvolili da kupe robu vrednu 8.000 evra, jer su hteli da plate isključivo u kešu.

Ispostavilo se da je Savastru koristio bankovnu karticu za plaćanje Airbnb-a u Čelsiju, u kojem su Jovanović, Vuković, Malteze i Donati živeli nekoliko dana nakon upada u vilu Tamare Eklston, a pre nego što su napustili zemlju.

Savastru je takođe rezervisao većinu letova preko svog račun kod Starling banke.

1 / 3 Foto: Printscreen Instagram

Oslobođeni optužbi

U novembru 2020, Marcovici, Stan, Savastru i Mester izvedeni su pred sud i optuženi za saučesništvo.

Marija je u svoju odbranu rekla da je "radila kao međunarodna pratnja" i da je Vukovića upoznala kao klijenta u jednom baru u Milanu godinama ranije. U decembru 2019, rekla je, Vuković ju je zamolio da ga prati u London i platio joj hiljade u evrima. Rekla je da nije imala pojma da Vuković, niti ljudi sa kojima je bio, vrše provale.

Nakit koji je policija pronašla na njoj prilikom hapšenja je, prema njenim rečima, dobila na poklon od Vukovića za svoje usluge i za rođendan. Negirala je da je znala da je nakit ukraden.

- Za mene je Vuković bio kao zlatna koka, kao i svi drugi velikodušni klijenti. Ništa pogrešno ne vidim u tome - rekla je Marija za BBC.

Rekla je i da joj je Vuković davao novac da troši dok je bila u Londonu.

- Ja sam nevina što se tiče tih krađa - rekla je Marija ističući da "policija nikad nije dokazala krivicu nje i njenog sina".

Njen sin Savastru rekao je tokom suđenja da je u decembru 2019. godine upoznao dvojicu navodnih provalnika, ali da nije znao za njihove navodne kriminalne radnje. On je odbio da ga intervjuiše BBC.

Sten je na sudu rekao da ga je prijatelj zamolio da pomogne nekim Italijanima koji su bili novi u Londonu i da im je bila potrebna pomoć oko automobila i kretanja. Sreo ih je na kafi i razmenio brojeve.

Kasnije, 1. decembra, pozvali su ga i tražili njegovu adresu. U noći kada je kuća Lamparda opljačkana, Jovanović i Vuković došli su u njegov dom, a Stan je tvrdio da nije znao šta su radili te noći. Jedan od njih je bio posečen i rekao je Stanu da "neće da im žene saznaju da su se tukli", te da im je dao odeću i pozvao im uber da ih vrati u region Londona gde se nalazi hotel.

- Sve, apsolutno svi dokazi pokazuju da ja nisam mogao da budem uključen u sve to - rekao je on za BBC.

Marcovici, prijatelj iz detinjstva Marije Mester, insistirao je da "nevin umešan u nešto sa čim veze nema".

Rekao je da je na Marijinu molbu pristao da Vukovića i njegove prijatelje provoza po zapadnim delovima Londona, ističući da je njemu rečeno da idu na neko gradilište da pokupe alat.

Kaže da je pomešao tekst koji mu je poslat na italijanskom u kom stoji da ponese aparat za varenje (cannello da taglio) j - sa rumunskim "agnello da taglio" što znači sečenje jagnjetine, te da je poruku protumačio kao nešto u vezi sa hranom.

Prestao je da ih voza po gradu jer su se "posvađali oko plaćanja".

Za nijedno od njih četvoro se ne navodi da je bio prisutan u kućama koje su opljačkane, ali u optužnici je stajalo da su svi navodno na neki način pomogli bandi.

Međutim, u januaru 2021, presuđeno je da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Međutim, tu nije bio kraj priče.

Stan, koji je živeo u Harou, je iznenada kontaktirao BBC da ispriča svoju stranu priče.

Novinarima je rekao da je sada beskućnik i da je sve izgubio. Tokom zimske oluje spavao je u automobilu Marcovicija.

- Izgubio sam sve... Dom, posao... Čitav život mi se okrenuo naglavačke - rekao je on za BBC.

Policija je Mariju i njenog sina izvela pred sud zbog drugih stvari. Marija Mester je osuđena jer nije pustila policiju da pristupi njenom telefonu, dok je Savastru osuđen zbog nepovezane optužbe za posedovanje falsifikovanih novčanica.

I na kraju, detektivi su uspeli da vrate trojicu provalnika koji su pobegli u inostranstvo. Donati i Malteze su uhapšeni u Milanu i kasnije izručeni u jesen 2020. Jovanović je uhapšen na italijanskoj obali Santa Marinela - nedaleko od Rima u oktobru 2020. Teško se borio protiv ekstradicije, ali je kasnije deportovan u Veliku Britaniju u aprilu 2021.

Sva trojica su se izjasnili krivim za zaveru za provalu i zatvoreni su u novembru 2021. Policija u Italiji je rekla za BBC da je banda živela u severnom delu Milana, u kampu za Rome.

Ipak, jedan čovek je i dalje u bekstvu, a veruje se da je on "mozak operacije". Njegov pravi identitet i dalje je misterija.

Tokom ročišta u zapadnom Londonu, on je pominjan kao Daniel Vuković, 39-godišnji hrvatski državljanin – čovek za koga se u evidenciji letova pokazalo da je bio sa Jovanovićem na letu iz Stokholma za Stansted, a koji je otišao sa Marijom Mesterom za Beograd.

U novembru 2021. saznalo se da je poznat italijanskim vlastima pod 17 različitih identiteta.

Italijanski sudski dokumenti, u koje je BBC imao uvid, sugerišu da je njegovo pravo ime Alfredo Lindli - državljanin Perua rođen u Mirafloresu, predgrađu Lime, ​​1981.

On ima krivični dosije iz 1995. godine i do 2017. godine njegovi različiti pseudonimi su bili povezani sa Sarajevom, Beogradom, Zagrebom i Milanom.

Policija ga je takođe povezala sa navodnim provalama međunarodnih fudbalera Patrika Vijeire i Salija Muntarija 2009. godine, navodi se u sudskim dokumentima.

Italijanski mediji su svojevremeno sugerisali i da bi ovaj "misteriozni čovek" mogao da boravi i u Srbiji.

Što se tiče ukradenog nakita, inspektori veruju da satovi, ogrlice, minđuše i prstenje nisu pretopljeni. Tvrde da će jednog dana dijamanti "isplivati na površinu".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.