CRNA GORA TRAŽI OVO HITNO OD SRBIJE! Neće više da ČEKAJU
Crna Gora, Foto: Profimedia

OGLASILI SE

CRNA GORA TRAŽI OVO HITNO OD SRBIJE! Neće više da ČEKAJU

Crnogorsko Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava ponovo je danas uputilo urgenciju srpskom Ministarstvu pravde za izručenje Svetozara Marovića

Objavljeno:

Marović je nekadašnji visoki funkcioner DPS i blizak saradnik aktuelnog predsednika Mila Đukanovića.

U saopštenju ovog resora, koje prenose podgorički mediji, navodi se, između ostalog da je "presedan da se zahtev za izručenje ponavlja u periodu kraćem od pola godine".

"Imajući u vidu da je u ranijim odgovorima država dala garancije da će Svetozaru Maroviću biti obezbeđeno adekvatno lečenje i da načelo specijalnosti decidno propisuje da izručeno lice ne može biti krivično gonjeno, podvrgnuto izvršenju kazne ili bilo kojoj drugoj meri ograničenja slobode za bilo koje krivično delo izvršeno pre izručenja, a koje nije predmet izručenja, oglušavanje o navedenim zahtevima onemogućava punu primenu Evropske konvencije o ekstradiciji i Bilateralnog ugovora izmedju Crne Gore i Republike Srbije o izručenju", navodi se u saopštenju.

Svetozar Marović
foto: Profimedia

Napominju da je jučerašnja odluka ministarstava finansija i spoljnih poslova SAD o uvodjenja ekonomskih sancija Maroviću jedan od ključnih prioriteta na agendi rada Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

"U pravcu kontinuirane saradnje sa sistemom judikature Republike Srbije, verujemo da će se predmet dugogodišnje molbe i više upućenih urgencija razmotriti i na osnovu ratifikovanih akata na temelju bona fide i medjuanrodno-pravnih principa kao i u dosadašnoj saradnji efikasno reagovati", navodi se u saopštenju MPLJMP.

SAD su odlukom o uvođenju sankcija Marovića označile kao aktera koji ugrožava regionalnu stabilnost kroz korupciju, kriminalne aktivnosti i destabilizaciju.

Marović je u Crnoj Gori uhapšen pre više godine, a sredinom 2016. nagodio se sa crnogorskim Specijalnim tužilaštvom da odleži tri godine i 10 meseci zatvora.

Svetozar Marović
foto: Damir Dervišagić

Pristao je i da opštini Budva vrati 1,1 milion evra koliko je tužilaštvo procenilo da je stavio u džep, kao i da uplati 100.000 evra u humanitarne svrhe.

Marović je, međutim, samo par dana pošto je pušten iz pritvora u maju 2016. otišao u Beograd i više se nije vraćao u Crnu Goru. Zvaničan razlog bilo je psihijatrijsko lečenje zbog depresije.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.