GRIZE DRUGARE IZ KLUPE, ČUPA I TUČE VASPITAČICE: Mališan iz Bosne svojim ponašanjem teroriše ceo vrtić! (FOTO)
Foto: Shutterstock

napast u vrtću!

GRIZE DRUGARE IZ KLUPE, ČUPA I TUČE VASPITAČICE: Mališan iz Bosne svojim ponašanjem teroriše ceo vrtić! (FOTO)

Mališani jednog banjalučkog vrtića svakodnevno se suočavaju sa agresivnim drugarom koji ih tuče, a vaspitačice čupa za kosu i ujeda..
Objavljeno:

- Posle svih iscrpljenih metoda, na kraju smo morali zatražiti njihovo povlačenje iz vrtića na određeni period. I to pod uslovom da idu dečjem psihijatru i donesu nalaze po povratku - priča Božićeva.

Roditelji jednog od tih mališana, kako ističe Božićeva, odmah su uvideli da postoji problem i pristali su dete da odvedu stručnjaku, dok su roditelji drugog to odbili. Ispisali su ga iz ovog i upisali u drugi vrtić.

- To nije rešenje. Roditelji moraju prihvatiti kad dete ima problem i pomoći mu. Dete koje je privremeno udaljeno, vratilo se potpuno primerenog ponašanja - priča Božićeva. Ona je dodala da u ovaj problem mora biti uključena stručna služba. Detetu se nikako ne sme odmah kačiti "zvono" da je loše, već mu treba pažljivo i postepeno pomoći.

- Psiholog mora saznati zašto je neko dete agresivno. Sa roditeljima treba razgovarati o tome kako se u kući ponaša - dodala je Božićeva i istakla da je ispisivanje deteta iz vrtića poslednji korak.

- Ne možemo dozvoliti da jedno dete maltretira svu ostalu decu - dodaje Božićeva.

foto: Marina Lopičić, Ilustracija

I direktorica obdaništa "Majke Jugovića" u Doboju Slavica Živković kaže da agresiji dece treba da pristupimo pažljivo.

- Ključni su i roditelji i stručnjaci. Obavezan je i rad psihologa kako bi dete shvatilo gde greši - poručuje Živkovićeva.

Psiholog Aleksandar Milić kaže da su agresivna deca u stvari deca bez stečenih dobrih navika.

- Potrebno je toj deci stvoriti osećaj da nije u redu otimati drugarima igračke i tući ih. Ako se na vreme to ne kanališe, jačaće njihovo loše ponašanje, koje će kasnije prerasti u ozbiljan problem - objašnjava Milić i dodaje da agresivnu decu ne treba slati u izolaciju ili stigmatizirati ih, jer stroge kazne izazivaju novu agresivnost.

(Espreso.co.rs / Glas Srpske)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.