U OKOLINI BANJALUKE POTVRĐEN PRVI SLUČAJ ZARAZE TRIHINELOM! Otkriven kontrolom mesa divlje svinje
Divlja svinja, Foto: RINA

ŠOKANTNO!

U OKOLINI BANJALUKE POTVRĐEN PRVI SLUČAJ ZARAZE TRIHINELOM! Otkriven kontrolom mesa divlje svinje

Odmah smo nakon obavljene analize obavestili lovce da je meso zaraženo – kazao je Vlajić

Objavljeno:

Prvi ovogodišnji slučaj trihinele otkriven je kontrolom mesa divlje svinje u Stričićima nadomak Banjaluke, koju su tokom lova odstrelili članovi Lovačkog udruženja “Manjača”.

Veterinar u Veterinarskoj ambulanti “Vlajić” u Stričićima Goran Vlajić potvrdio je za Glas Srpske da su tokom vikenda lovci doneli uzorak mesa divlje svinje na pregled, gde je ustanovljeno da je meso zaraženo trihinelom, piše Srpskainfo.

– Na svu sreću, meso niko nije jeo. Odmah smo nakon obavljene analize obavestili lovce da je meso zaraženo – kazao je Vlajić. Kako je dodao, nakon toga su pozvali Odeljenje za inspekcijske poslove grada Banjaluka da izađu na teren, te unište sporno meso.

– I ranijih godina u Stričićima je bilo slučajeva trihinele. Pre dve godine otkrili smo je kod divlje svinje a pre tri godine kod domaće svinje – rekao je Vlajić. Prema tome, veoma je bitno, kako kaže, probuditi svest građana da meso donose na pregled.

– S obzirom na to da je sami početak sezone svinjokolja, još nije bilo slučajeva zaraze kod domaćih svinja, ali svakako bih apelovao na stanovništvo da se nikako ne opušta i da je jako bitno da se svako meso analizira. Ovaj slučaj divlje svinje pali alarm i signal je da je bolest uvek prisutna i onda kada joj se najmanje nadamo – rekao je Vlajić.

Objasnio je da se u slučaju konzumiranja mesa zaraženog trihinelom mogu dogoditi teške posledice po zdravlje ljudi, koje dovode do lakšeg i težeg invaliditeta, pa čak i smrti.

Veterinarski inspektor grada Banjaluka Saša Rakić potvrdio je za Glas da je ovaj slučaj iz Stričića prvi ove godine.

– Čim smo obavešteni o slučaju, otišli smo i na licu mesta spalili to meso, jer je to jedini način uništavanja – kazao je Rakić. Dodao je da je veoma bitno da se vodi računa o ispravnosti mesa, jer osoba kada jednom dobije bolest do kraja života ima problem s njom.

Vinko Đukić iz Lovačkog udruženja “Manjača” rekao je da je bitno konstantno podizati svest o važnosti nošenja mesa na analizu.

– Kad se divljač odstreli, prvo što se radi je da se meso nosi na pregled i niko ne dira i ne konzumira meso dok ne stignu rezultati – kazao je Đukić. Dodao je da se u njihovom lovištu godišnje desi jedan ili nijedan slučaj zaraze.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.