IZVRŠEN INSPEKCIJSKI NADZOR U 3 KLINIKE POVEZANE SA SMRĆU MALENE DŽENE! Uočene brojne nepravilnosti
Džena Gadžun, Foto: FACEBOOK/AMINA BEŠLIJA/SCREENSHOT

TUGA DO NEBA!

IZVRŠEN INSPEKCIJSKI NADZOR U 3 KLINIKE POVEZANE SA SMRĆU MALENE DŽENE! Uočene brojne nepravilnosti

Izvršen je uvid u protokol bolesnika, u kom je utvrđeno da se isti ne vodi potpuno u smislu propisanog sadržaja prema Zakonu o evidencijama u oblasti zdravstva

Objavljeno:

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršila je inspekcijski nadzor u tri klinike koje su povezane sa smrću devojčice Džene Gadžun iz Kaknja, a tom prilikom su uočene brojne nepravilnosti.

U Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji "dr Halimić" pokazano je rešenje iz kog se vidi da je registrovana za pružanje specijalističko- konsultativnih zdravstvenih usluga iz oblasti oftalmologije i obavljanja hirurških zahvata male hirurgije isključivo u lokalnoj anesteziji.

Za dr Ninu Jovanović predočeno je uverenje o položenom stručnom specijalističkom ispitu iz oftalmologije, licenca izdata od Lekarske komore Zeničko-Dobojskog kantona, ali ne i komore Kantona Sarajevo ili Federacije BiH.

- Izvršen je uvid u protokol bolesnika, u kom je utvrđeno da se isti ne vodi potpuno u smislu propisanog sadržaja prema Zakonu o evidencijama u oblasti zdravstva. Pojedine evidentirane zdravstvene usluge nisu propisno overene potpisom i pečatom ordinarijusa. Prema saznanjima da subjekt nadzora obavlja hirurške zahvate u opštoj anesteziji, zatražena je evidencija o istim, što nije predočeno u momentu nadzora. Dr Halimić na zapisnik je izjavio da se evidencije o hirurškim zahvatima u opštoj anesteziji vode u prostoru koji je zakupljen kod dr Bejtovića - navodi se u izveštaju.

U momentu nadzora predočen je tripartitni ugovor potpisan između tri ordinacije, a namena ugovora je pružanje zdravstvenih usluga, odnosno hirurških zahvata u opštoj anesteziji. Ugovor je zaključen 01.10.2020. godine na period važenja od godinu dana.

U Privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović" inspektori su konstatovali da za medicinsko-tehničku opremu nije predočen zaključen ugovor o servisiranju, prenosi Klix.

Inspekacija navodi kako se da tokom službene kontrole zdravstvenoj inspekciji nisu predočeni dokazi o tehničkoj ispravnosti anesteziološkog aparata, termokauter-bipolar i monopolar i sauger-aspiratora.

- Kako u momentu nadzora u PSO Bejtović protokol hirurških operacija u opštoj anesteziji nije predočen, kao ni u Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji dr Halimić, konstatuje se da protokol hirurških operacija u opštoj anesteziji nije ni vođen - stoji u izveštaju.

Svi navodi iz inspekcijskog nalaza proveriće Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Džena
foto: Facebook/Muris Mure Gadzun

Podsetimo, dvoipogodišnja Džena preminula je nakon komplikacija tokom operativnog zahvata očnog kapka u privatnoj poliklinici u Sarajevu.

Stanje devojčice se nakon operacije iskomplikovalo i ona je kolima Hitne pomoći prebačena na KCUS, gde je i preminula uprkos lavovskoj borbi lekara da joj spasu život.

Policija, tužilaštvo i inspekcija utvrđuju sve okolnosti koje su dovele do ove velike tragedije. Paralelno s istragom, građani organiziraju proteste, koji su već održani u Sarajevu.

Amila i Muris Gadžun, roditelji devojčice, rekli su da će se do poslednjeg daha boriti da istina izađe na videlo, a da krivci odgovaraju za smrt njihove ćerkice.

- Samo mi znamo kako se osećamo. Čekamo rezultate obdukcije, onda ćemo videti šta ćemo dalje. Kada nadležni odrade svoje, mi ćemo preuzeti dalje korake. Sigurno je da ćemo se do poslednje sekunde boriti da se sazna šta se desilo našoj zdravoj curici - rekla je Amila za Avaz.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.