U FBiH produžene epidemiološke mere za 14 dana
Ilustracija, Foto: Profimedia

DONETA ODLUKA

U FBiH produžene epidemiološke mere za 14 dana

Usvojena je informacija Kriznog štaba o epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom korona

Objavljeno:

Vlada Federacije BiH produžila je za 14 dana epidemiološke mere koje je donio Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva.

Usvojena je informacija Kriznog štaba o epidemiološkoj situaciji izazvanoj virusom korona, na dan 1. novembar, sa predlogom naredbi i preporuka, prenosi Srpskainfo.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravlja naređeno je uvođenje restriktivnijih mera na osnovu procene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini, uz redovno obaveštavanje Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravlja.

Naredbe i preporuke donesene su sa rokom važenja od 14 dana, a Krizni štab federalnog Ministarstva zdravlja je zadužen da, pre isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju kovida 19 u FBiH i sačini procenu rizika radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmene naredbi i preporuka, saopšteno je iz federalne Vlade.

U informaciji Kriznog štaba navodi se da je broj novih potvrđenih slučajeva veći za 26 odsto, a broj smrtnih slučajeva za 27 odsto.

Prema dostavljenim podacima, od ukupnog broja hospitalizovanih oko 90 odsto je nevakcinisanih.

Uzimajući u obzir dinamiku distribucije varijanti virusa, spor proces i nedovoljan obuhvat imunizacijom, kao i propuste u kontinuiranom i doslednom pridržavanju mera za prevenciju i kontrolu infekcije, u informaciji je procenjeno da je prijetnja zdravlju opšte populacije i dalje visoka.

Do 25. oktobra u FBiH je dato 865.620 doza vakcina protiv virusa korona, od čega je prvom dozom vakcinisano 465.930, a drugom 399.690 građana.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.