ZEMLJE U REGIONU BELEŽE REKORDE U BROJU ZARAŽENIH: Situacija kritična u 4 države
Ilustracija, Foto: EPA/ Zoltan Balogh

BALKAN

ZEMLJE U REGIONU BELEŽE REKORDE U BROJU ZARAŽENIH: Situacija kritična u 4 države

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata, zabeleženo čak 6.310 novozaraženih osoba

Objavljeno:

Situacija sa korona virusom stvara ozbiljne probleme širom Evrope. I u Srbiji se već duže vreme beleži veliki broj obolelih i preminulih, a ovih dana i zemje u regionu beleže rekorde u broju zaraženih od početka pandemije.

Među ovim zemljama, koje beleže neslavne rekorde su Bugarska, Rumunija, Slovenija, a od danas i Hrvatska.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata, zabeleženo čak 6.310 novozaraženih osoba. Bitku sa virusom izgubilo je 32 ljudi.

To je najveći broj novih slučajeva u jednom danu od početka epidemije u ovoj zemlji.

Poređenja radi, raniji neslavni rekord postavljen je 10. decembra 2020. godine kada je bilo 4.620 novih slučajeva, što je skoro 2.000 manje inficiranih u odnosu na danas.

Bolnički kapaciteti na kovid odeljenjima su u nekim bolnicama gotovo već puni, tako da će biti potrebno proširivati odeljenja. Brojčano to izgleda ovako: u šest hrvatskih bolnica od 747 kreveta puno je 573, a od ukupnog broja respiratora, njih 367, trenutno se koristi 90.

Rekord je navodno oboren i u glavnom gradu Hrvatske jer je u poslednja 24 sata od 1.790 testiranih, čak 1.007 pozitivnih, što je oko 60 odsto pozitivnih, prenosi Index.

Prema podacima stranice "Our world in data", koja prikuplja informacije o imunizaciji širom sveta, procenat revakcinisanog stanovništva u ovoj zemlji je oko 44 odsto. Ove brojke su daleko od idealnih, budući da je prosek revacinisanog stanovništva u zemljama EU oko 75 odsto.

koronavirus
foto: Zorana Jevtić

Slovenija drugi dan zaredom obara rekord

Još jedna od zemalja koja je registrovala najviše zaraženih u jednom danu od početka pandemije je i Slovenija. Ova zemlja drugi dan zaredom obara rekorde u broju zaraženih pa je u poslednja 24 sata zabeleženo je novih 4.511 slučaja korona virusa.

Ovim je za više od 1.000 novoobolelih premašen jučerašnji rekord od 3.456 novoobolelih.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje testirano je 10.156 osoba, od kojih je čak 44,4 odsto bilo pozitivno.

Kako navodi Televizija Slovenija, još uvek nema potrebe za 10-dnevno zatvaranje zemlje, mada će odluka o uvođenju novih oštrijih mera biti razmatrana danas na sednici kriznog štaba.

Izvesno je da će neke od mera biti uvedene poput veće kontrole uslova u restoranima, a najverovatnije će zaposleni u javnom sektoru preći na režim rada od kuće.

Na stolu je prema rečima šefa Kriznog štaba Mateje Logara i skraćivanje rada ugostiteljskih objekata, mada će se više o novim merama znati nakon zakazane sednice.

Slovenija je prema dostupnim podacima rekorder među bivšim jugoslovenskim republikama po broju revakcinisanih i imaju oko 54 odsto revakcinisanog stanovništva.

koronavirus
foto: Zorana Jevtić

U Mađarskoj se broj zaraženih udvostručio

Mađarska je u protekla 24 sata zabeležila skok dnevnog broja novozaraženih.

Za dan je potvrđeno 6.268 novih slučajeva, pri čemu se dnevni broj zaraženih više nego udvostručio u odnosu na sredinu prošle nedelje, saopšteno je iz vlade te zemlje.

Od početka pandemije u Mađarskoj, koja broji 10 miliona stanovnika, prijavljena su 31.101 smrtna slučaja od posledica korona virusa, prenosi agencija Rojters.

Kako se navodi, samo 5,74 miliona ljudi je potpuno vakcinisano protiv virusa korona, što je definitivno ispod proseka Evropske unije.

koronavirus
foto: Zorana Jevtić

Nakon rekorda, beleže blagi pad

Bugarska je proteklih dana beležila rekorde u broju zaraženih, ali malo ohrabrenje dolazi danas, jer je u poslednja 24 sata registrovano oko 1.000 slučaja manje u odnosu na prethodni dan. Međutim, kako navode zdravstveni stručnjaci, opuštanja nema.

U poslednja 24 sata registrovano je 4.922 novoobolelih, dok je juče taj broj iznosio 5.863.

Međutim, ono što posebno zabrinjava je veliki broj preminulih od posledica korona virusa jer je juče preminulo 135 pacijenata, dok je dan ranije taj broj bio 310.

Osim po ovim neslavnim brojkama, ove zemlje su poslednjih dana na tapeti i zbog niske stope vakcinisanog stanovništva.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, samo 25,5 odsto stanovništva u Bugarskoj je revakcinisano.

Ministar zdravlja Bugarske Stojčo Katsarov izjavio je na konferenciji za štampu da njihova zemlja trenutno prolazi kroz najteži talas epidemije. On je takođe dodao da zdravstveni sistem za sada uspeva da se izbori sa porastom broja zaraženih, kao i da će naredne dve nedelje biti kritične.

- Ovo nije samo zdravstvena kriza, ovo je i nacionalna katastrofa. Zdravstveni sistem ne može da se bori sam, moraju da se uključe svi građani - rekao je on.

On je na konferenciji apelovao na građane da se što pre vakcinišu, prenosi Euronews.

Susedna Rumunija zabeležila je u oktobru blagi porast broja vakcinisanih, kada je broj inficiranih i preminulih počeo da raste.

Vlasti u Rumuniji su takođe objavile da je procenat nevakcinisanih pacijenata koji su zbog korona virusa hospitalizovani viši od 90 odsto. Takođe, 541 osoba od 591 koja je preminula proteklog dana nije bila vakcinisana. Preostalih 50 pacijenata su osobe koje su vakcinisane, ali su imale nekoliko pridruženih bolesti.

U ovoj zemlji nedavno su uvedene kovid propusnice pomoću koje samo vakcinisani građani mogu da uđu u bioskope, teretane, šoping centre, a od oktobra je na snazi i policijski čas koji traje od deset uveče do pet ujutru.

Ova zemlja koja ima oko 19,3 miliona stanovnika do sada je registrovala više od 48.000 smrtnih slučaja koje su posledica infekcije korona virusom, dok je od početka pandemije do sada registrovano 1,6 miliona slučaja infekcije.

U protekla 24 sata Rumunija je zabeležila čak 489 smrtnih slučajeva od posledica korona virusa, saopštila je danas Grupa za stratešku komunikaciju (GCS), pozivajući se na podatke koji su dostupni Nacionalnom centru za koordinaciju i upravljanje intervencijama.

U istom periodu, zemlja je zabeležila 8.971 slučaj novozaraženih, prenosi agencija Ađerpres.

Koronavirus, koronavirus
foto: EPA/ Zoltan Balogh

Kakva je situacija u Srbiji?

Srbija je pre više od mesec dana oborila rekord u broju zaraženih, kada je u jednom danu zabeleženo 8.476 novoobolelih. Ovim je oboren neslavni rekord iz 1. decembra 2020. godine kada je u jednom danu registrovano 7.999 pozitivnih kovid testova.

Od tada Srbija je počela da beleži blagi pad broja zaraženih, a u međuvremenu su u našoj zemlji uvedene i kovid propusnice.

Odluka o uvođenju kovid propusnica doneta je na prošloj sednici Kriznog štaba koja je održana u sredu, 20. oktobra a one su počele da važe od subote, 23. oktobra, dok je nepoštovanje ove mere počelo da se kažnjava u ponedeljak, 25. oktobra. Nova sednica kriznog štaba zakazana je za danas.

Očekuje se da na današnjoj sednici bude potvrđena odluka da đaci budu na raspustu od ponedeljka, 8. novembra, odnosno da s školom završe sutra, a da se u školske klupe vrate u ponedeljak, 15. novembra.

Članovi će najpre analizirati epidemiološku situaciju i oceniti kakav je efekat uvođenja digitalnog zelenog sertifikata.

Kako saznajemo u Kriznom štabu, medicinski deo će i na ovoj sednici insistirati da kovid propusnice važe 24 sata u ugostiteljskim objektima, kao i da se njihovo i radno vreme tržnih centara skrati do 17 časova.

Prema poslednjim podacima od juče u 15 časova, za 24 sata na korona virus je izolovan u 6.726 uzoraka od ukupno uzetih 24.149. Istovremeno je preminula 61 osoba.

U bolnicama u Srbiji trenutno je hospitalizovano 6.770 pacijenata od kojih 279 diše pomoću respiratora.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.