Izetbegović: Spreman sam da razgovaram sa Dodikom jedan na jedan
Bakir Izetbegović, Foto: Zorana Jevtić

ŠTA ĆE BITI?

Izetbegović: Spreman sam da razgovaram sa Dodikom jedan na jedan

Izetbegović je dalje rekao da je, razgovarajući sa Špirićem, zaključio da se neke stvari pogrešno tumače u Republici Srpskoj

Objavljeno:

Predsedavajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović (SDA) i zamenici predsedavajućeg Dragan Čović (HDZ BiH) i Nikola Špirić (SNSD) razgovarali su danas u Sarajevu o mogućoj deblokadi rada tog doma parlamenta BiH.

Izetbegović je posle sastanka izjavio da je Špirić insistirao na razgovoru i komunikaciji, dodavši da je spreman za razgovor sa srpskim članom Predsedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom "jedan na jedan", ali ne i na sastanak na kome bi bili on, Dodik i Čović.

"On (Špirić) traži da se razgovara, samo ja nisam za taj format Čović, Dodik i ja, ali sam spreman sesti s Dodikom jedan na jedan", rekao je Izetbegović.

Pre dva dana je izjavio da je spreman da razgovara s Dodkom, ali samo uz prisustvo međunarodnih predstavnika.

Izetbegović je dalje rekao da je, razgovarajući sa Špirićem, zaključio da se neke stvari pogrešno tumače u Republici Srpskoj.

"Srpska strana shvata da mi namerno radimo neke stvari koje su na štetu RS, na primer kada je reč o imovini. Mi nemamo nameru kočiti investicije u RS, mi smo spremni da pomognemo i gradnje hidroelektrana, samo se ne može zaobilaziti država", istakao je on.

Komentarišući Dodikove najave da će RS poništiti svoju saglasnost na postojanje brojnih institucija na državnom nivou, koje nisu bile definisane Dejtonskim sporazuom, lider SDA je rekao da je to do sada ;najdirektniji udar na Dejtonski sporazum.

"Ne možete udariti na Dejton, a da ne udarite na mir. Kancelarija Visokog predstavnika (OHR) treba da se upusti u borbu sa separatističkim, secesionističkim politikama u RS. Moraće se suprotstaviti i pravosudne institucije, policijske službe, OHR, medjunarodna zajednica, mi", naveo je Izetbegović.

Dodao je da ovakva atmosfera ne pogoduje nikome u BiH.

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda BiH Nikola Špirić izjavio je da današnji sastanak s Izetbegovićem i Čovićem nije bio medjustranački, već da se radilo o sastanku Kolegijuma Doma naroda BiH.

On je izjavio da razgovori u BiH nemaju alternativu, ističući da političari unutar BiH treba da razgovaraju o svim otvorenim pitanjima, bez posrednika sa strane.

Na konstataciju Izetbegovića da se ne može razgovarati o Oružanim snagama BiH, Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS), Ustavu i generalno bazičnim stvarima, Špirić je rekao da je potreban razgovor o svim pitanjima, pa i tim pitanjima.

Dodao je da je 25 godina posle rata BiH u situaciji da Visoki predstavnici nameću zakone i da se mora izaći iz takve situacije.

"Razgovori su bili drugarski o svim izazovima. Postoje stvari o kojima imamo različita vidjenja. Postoji spremnost da se razgovara bez posrednika, dobro bi bilo da dodje do tih razgovora, videćemo kakvi su rezultati", dodao je.

Zamenik predsedavajućeg Doma narodna i lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da je Republika Srpska, kao i Federacija BiH "samostalna do zavidnog nivoa" što je definisano i Ustavom BiH, koji je sastavni deo Dejtonskog sporazuma.

"Moja molba svima koji vole Bosnu i Hercegovinu jeste da čitaju Ustav. Ustav je Ustav i čini se da ćemo ga teško promeniti", ocenio je Čović.

On je naveo da hrvatski politički predstavnici neće dozvoliti brisanje konstitutivnih naroda iz Ustava.

"Rekao sam više puta da se etnički predznak može brisati, ali postoji jasna odrednica konstitutivnih naroda. Ako će se u to dirati, onda se Ustav mora menjati. Nijedan predstavnik hrvatskog naroda neće dozvoliti da se konstitutivni narodi izbrišu iz Ustava", naglasio je Čović.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.