Kako Banja Luka kad nije na moru? Ima li Zenica veze sa okom? Gradovi u BiH su OVAKO DOBILI IMENA! (FOTO)
Foto: AP / REUTERS

Zanimljiva geografija

Kako Banja Luka kad nije na moru? Ima li Zenica veze sa okom? Gradovi u BiH su OVAKO DOBILI IMENA! (FOTO)

Priče o nastanku imena gradova neretko su zanimljive. Mi vam donosimo nekoliko takvih, u nadi da ćemo vam probuditi maštu da dalje sami istražujete. Uostalom, da li znate zašto se grad u kojem živite zove baš tako?
Objavljeno: 21:33h

Trebinje

Trebinje se prvi put spominje u X veku kod Konstantina Porfirogenita pod nazivom Tribunia, koji se kasnije promenio u Travunija. Današnji naziv datira iz XVI veka.

Prvi put se ime “Trebinje” pominje 1711. godine od izaslanika ruskog cara Petera Mihajila Miloradovića, koji je imenovao kuće i dućane u doba Osman-paše Resulbegovića.

foto: Zoran Saponjic

Srebrenica

“Srebrne” je bugarska i srpska reč za srebro, a kako se u brdima ovoga grada nalazi srebrni rudnik, on je po tome dobio svoje ime Srebrenica se prvi put spominje 1352. u pisanim dubrovačkim izvorima.

foto: Reuters

Zenica

Postanak imena Zenica je prilično nejasan. Prema nekim mišljenjima izvedeno je od reči bazenica, bazga, zova.

Postoji i niz predanja o tome kako je prilikom odlaska, poslednja bosanska kraljica Katarina Kosača – Kotromanić rekla “Osta zenica oka moga….”.

Današnje ime Zenica prvi put se spominje u Dubrovačkom arhivu, a odnosi se na turskog vojvodu Baraka. Tursko-osmanlijska vojska osvojila je zenički kraj 1463. i uključila ga u sastav vilajeta i kadiluka Brod.

foto: Reuter

Bihać

Bihać ili Bišće se prvi put spominje (i grad i varoš) 1260. godine. Bio je to slobodni kraljevski grad i tada se nazivao Otok sv. Ladislava.

Reč bihać u različitim svojim oblicima: bišće, bijać, bihak, bihag označava kraljevsko dobro, a ovo područje je nekad zauzimalo središnje mesto u Kraljevini Hrvatskoj.

foto: Printscreen/Twitter/pravnik_
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.