Kako Banja Luka kad nije na moru? Ima li Zenica veze sa okom? Gradovi u BiH su OVAKO DOBILI IMENA! (FOTO)
Foto: AP / REUTERS

Zanimljiva geografija

Kako Banja Luka kad nije na moru? Ima li Zenica veze sa okom? Gradovi u BiH su OVAKO DOBILI IMENA! (FOTO)

Priče o nastanku imena gradova neretko su zanimljive. Mi vam donosimo nekoliko takvih, u nadi da ćemo vam probuditi maštu da dalje sami istražujete. Uostalom, da li znate zašto se grad u kojem živite zove baš tako?
Objavljeno: 21:33h

Sarajevo

Reč Sarajevo je turskog porekla i složenica je od reči “Saray” što znači dvor, tvrđava i “Ovasi” – polje.

Doslovno, Sarajevo bi bilo “Polje oko dvora”. No, treba znati da je na tlu današnjeg Sarajeva grad postojao i ranije i zvao se Vrhbosna, a prvi put se spominje u povelji kralja Bele IV daleke 1244.

Imenom “saraj ovasi” prvi put se spominje 1477, u spisima plemića Ajas-bega, te 1507. godine prvi put na bosanskom jeziku u pismu čiji je autor bio Firuz-beg, piše portal Pozitivnabih.ba.

foto: Anadolu agency

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Mostar

Među objašnjenjima porekla imena najinteresantnija su dva: Mostar je dobio ime po mostarima-čuvarima mosta ili po dvema kulama koje je narod zvao mostare.

U pisanim dokumentima Mostar se prvi put spominje 1452. godine. Dubrovčani ga u svojim pismima nazivaju malim naseljem sa dve kule oko drvenog mosta učvršćenog lancima.

foto: Wikipedia

Erdogan nastavlja sa ČISTKAMA! Urednik glavnog opozicionog lista IZA REŠETAKA! (FOTO) (VIDEO)

Banja Luka

Kad se nalazila u sastavu srednjovekovne bosanske države, Banja Luka je bila vojno uporište i gospodarsko središte oblasti Donjih krajeva. Početkom 15. veka pripada bosanskom plemiću i hrvatskom banu Hrvoju Vukčiću Hrvatiniću i u to vreme se javlja i novi naziv – Banja Luka, koji je ostao do danas.

Filolozi smatraju da je Banja Luka dobila ime od prideva „banj“, tj. banov, koji potiče od avarske reči „bajan“, što znači bogat, i imenice „luka“, koja znači zaravan, livada uz reku.

Banja Luka se prvi put spominje 1494. godine u povelji ugarskog kralja Vladislava II Jagelovića.

foto: Youtube printscreen

Tuzla

Ime grada je, oduvek, kroz sve vreme njegovog postojanja i na jezicima svih putopisaca, kartografa, istoričara, osvajača, bilo vezano za so.

Reka Jala, koja protiče kroz Tuzlu, nosi naziv koji potiče od grčke reči Jalos, što znači so, dok je grad kroz svoju istoriju, nazivan: Castron de Salenes, grad solana (grčki), Salenes (grčki), Ad Salinas (latinski), Soli (južnoslovenski), Memlehatejn (arapski), Memleha-i Zir (persijski)… sve do današnjeg imena Tuzla, koje potiče iz turskog jezika – tuz, što znači sa soli, posoljeno, solana…

foto: AP
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.