OGLASIO SE LUKAČ NAKON PREPORUKE STEJT DEPARTMENTA: "Tražićemo dodatne provere"
Dragan Lukač, Foto: Printscreen/Youtube

terorizam u bih?

OGLASIO SE LUKAČ NAKON PREPORUKE STEJT DEPARTMENTA: "Tražićemo dodatne provere"

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost i zaštitu Slobodan Župljanin smatra da informacija Stejt departmenta nije neočekivana, pogotovo za ljude iz bezbednosnog sektora

Objavljeno:

Povodom preporuke Stejt departmenta svojim državljanima na moguće terorističke napade u BiH, oglasio se i Dragan Lukač.

"Tražićemo dodatna obaveštenja i provere tih navoda kako bismo smanjili i otklonili opasnosti od mogućih terorističkih napada", rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Ukazao je da se svaka informacija, čak i neformalna, o mogućim terorističkim pretnjama doživljava ozbiljno, pa je potpuno prirodno da će se MUP prema njima tako i odnositi.

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost i zaštitu Slobodan Župljanin smatra da informacija Stejt departmenta nije neočekivana, pogotovo za ljude iz bezbednosnog sektora.

"To može da bude iznenađenje za one koji godinama zabijaju glavu u pesak pred činjenicama i govore o bezbednom okruženju u BiH, a čija adresa je uglavnom u Sarajevu. Mi iz Republike Srpske smo stalno upozoravali na 'spavače' i brojne paradžemate u kojima bez ozbiljnog nadzora žive bezbednosno interesantne osobe", naveo je Župljanin.

Upozorio je da se ne sme zaboraviti, ni zanemariti da je u velikom broju terorističkih napada koji su se u poslednje dve decenije dogodili širom sveta, uvek bio neko sa pasošem BiH.

"Situacija u Avganistanu sigurno će dodatno usložniti bezbednosnu situaciju u celom regionu. Ono što je prilično paradoksalno je otvoreno nastojanje SAD da u regionu ili konkretno na području Kosova, smesti određen broj izbeglica iz te zemlje, a pri tome je Stejt department za Kosovo izneo istu ocenu i uputio isto upozorenje svojim državljanima, kao i za BiH, dakle da ne putuju na Kosovo zbog opasnosti od terorizma", naveo je Župljanin.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Stejt departmenta od 24. avgusta, američkim državljanima se preporučuje da “ponovo razmisle o putovanju u BiH zbog kovida”, kao i da je “neophodno pojačati oprez usled terorizma i nagaznih mina”.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.