SKUPŠTINA REPUBLIKE SRPSKE DANAS USVAJA ZAKONE: Biće održana posebna sednica
Milorad Dodik, Foto: EPA-EFE/Andrej Cukić

POLITIKA

SKUPŠTINA REPUBLIKE SRPSKE DANAS USVAJA ZAKONE: Biće održana posebna sednica

On je naveo da će se o tim zakonima raspravljati po hitnom postupku i da će se donositi odluke o prevremnom stupanju na snagu tih zakona.

Objavljeno:

Narodne skupštine Republike Srpske održaće danas posebnu sednicu povodom odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca" biće održana danas.

Potpredsednik parlamenta Milan Petković najavio je da će Skupština RS raspravljati o dva zakona koji predviđaju da se ne dozvoli sprovođenje nametnute odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka, kao i da svako ko povredi ugled Republike Srpske i njenih naroda biće procesuiran i kažnjen.

On je rekao da će Skupština doneti zakon kojim se neće primenjivati odluka visokog predstavnika i kojim se obavezuju nadleži organi RS, odnosno da neće sarađivati sa nadležnim organima BiH na primeni odluke koju je nametnuo visoki predstavnik.

Prema njegovim rečima, to znači da organi RS neće sarađivati ako Tužilaštvo BiH, Sud BiH, SIPA ili bilo koja druga agencija na nivou BiH budu želeli da sprovode odluku viskog predstavnika u Srpskoj, odnosno da im organi RS neće dati podršku, ni logističku, ni pravnu, ni bilo kakvu drugu.

Petković kaže da je izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predviđeno jedno novo krivično delo, a to je povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Predviđene su posebne kazne za svakoga ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, ili pokuša da naruši njenu zastavu, grb ili himnu, posebno ako je to učinjeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina, a njeni narodi agresorskim ili genocidnim.

On je naveo da će se o tim zakonima raspravljati po hitnom postupku i da će se donositi odluke o prevremnom stupanju na snagu tih zakona.

Bonus video:

Espreso  eksperiment: koji sladoled je otporniji na sunce?
00:32

Espreso eksperiment: koji sladoled je otporniji na sunce?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media