SAVEST MI NIJE DOZVOLILA DA OKONČAM MANDAT BEZ OVE ODLUKE: Inckova funkcija prestaje 1. avgusta
Valentin Incko, Foto: printscreen

obratio se

SAVEST MI NIJE DOZVOLILA DA OKONČAM MANDAT BEZ OVE ODLUKE: Inckova funkcija prestaje 1. avgusta

Incko je osetio potrebu da objasni i zašto je na kraju mandata posegao za bonskim ovlašćenjima i dodaje da mu je to naložila savest

Objavljeno:

Odlazeći visoki pedstavnik u BiH Valentin Incko tvrdi da mu je savest naložila da koristi tzv. bonska ovlašćenja za nametanje zakona o kažnjavaju negiranja genocida i glorifikovanje ratnih zločinaca.

Savest mu, tvrdi, nije dozvolila da mandat okonča bez te odluke.

On kaže da su građani BiH dugo čekali da njihovi izabrani predstavnici sami zakonski urede ovo, kako kaže, veoma ozbiljno pitanje.

Inckov mandat ističe 1. avgusta, a odluku o dopuni krivičnog zakona BiH je doneo pod velikim pritiskom koji godinama traje od političkih predstavnika Bošnjaka, raznih NVO i medija.

Iako se očekvalo i najavljivalo da će Incko posegnuti za bonskim ovlašćenjima pre Dana sećanja na žrtve u Srebrenici, 11. jula, on je to učinio samo nekoliko dana nakon što je Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije o zločinim, čiji predsednik je svetski stručnjak Gideon Grajf, stavljen na uvid javnosti, a u kojem se argumentovano tvrdi da u Srebrenici nije bilo genocida.

U pojašnjenju svoje odluke Incko kaže da je svako nastojanje da se zabrani negiranje genocida do sada bilo je blokirano, da se tokom tog razdoblja situacija, kako kaže, pogoršavala, a da sada, tvrdi, već izmiče kontroli.

"Pojedini politički lideri otvoreno veličaju pravosnažno osuđene ratne zločince, uz iznošenje raznih teorija zavjere, negiraju da se genocid u Srebrenici uopšte i dogodio, a pojedini građani slede njihove signale i narativ", naveo je.

On tvrdi da je došlo do eskalacije veličanja ratnih zločinaca i osporavanja pravosnažnih presuda haškog tribunala.

Uverenja je, kaže da je to "sejanje semena za potencijalne nove sukobe".

"Stoga smatram da je sada nužno urediti materiju zakonskim rešenjima“, naveo je Incko u izjavi za javnost.

Tvrdi i da želi da odbaci eventualne manipulacije da su ove zakonske izmene usmerene protiv jednog, drugog ili trećeg naroda i konstatuje da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi dobri narodi.

"Ovo su zakonske izmene za relaksiranje i rasterećenje svih naroda i građana BiH. Osobe osuđene za stravične zločine ne bi trebalo veličati, one ne bi trebalo da imaju javni prostor u slavu njihovih imena, niti murale oslikane u njihovu čast, bez obzira za koga ili protiv koga su se borili", naveo je Incko.

Dodao je da prepznavanje krivice pojedinaca omogućava ljudima da se oslobode tereta prošlosti i krenu u lepšu budućnost.

Incko je osetio potrebu da objasni i zašto je na kraju mandata posegao za bonskim ovlašćenjima i dodaje da mu je to naložila savest.

Smatra da nema pravo da okonča mandat u BiH dok se veličaju pravsnažno osuđeni ratni zločinci.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.