OKONČANO SUĐENJE SEFEROVIĆIMA ZA TRGOVINU DECOM: Terao maloletnicu da prosi i dok je bila trudna!
Ilustracija, Foto: Profimedia

STRAŠNO

OKONČANO SUĐENJE SEFEROVIĆIMA ZA TRGOVINU DECOM: Terao maloletnicu da prosi i dok je bila trudna!

Tada petnaestogodišnja devojčica prosila je ispred tržnih centara u Banjaluci, ali i Sarajevu, a svakoga dana morala je Seferovićima prikupiti dovoljnu količinu novca

Objavljeno:

U banjalučkom Okružnom sudu danas je okončano i suđenje Jasminu Seferoviću i njegovom ocu Ljubi, optuženima za trgovinu decom, odnosno pomaganje.

Šokantan slučaj trgovine decom o kojem je portal Srpskainfo ekskluzivno pisao otkriven je u februaru prošle godine kada je u centru Banjaluke zatečena maloletnica s bebom kako prosi na ulici, piše Srpskainfo.

Usledila je istraga koja je rezultirala hapšenjem Seferovića, od kojih je mnogo poznatiji optuženi Ljubo Seferović kojem se i danas sudi u slučaju “Dženan Memić” u Sarajevu.

Kompletnom istragom rukovodilo je Republičko javno tužilaštvo koje je podiglo i optužnicu protiv Seferovića, ali i Almase S, majke maloletne devojčice koja je bila žrtva trgovaca ljudima.

Prvooptuženi u ovom slučaju bio je Jasmin Seferović (21), koji je još 2018. godine putem društvene mreže Fejsbuk stupio u kontakt s tada 15-ogodišnjom L.S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banjaluku. Maloletnica je to učinila, ne sluteći da će joj dolazak u Banjaluku zagorčati život.

Republičko javno tužilaštvo tereti Jasmina Seferovića da je terao svoju vranbračnu maloletnu suprugu da prosi svaki dan ispred tržnih centara u Banjaluci i Sarajevu, a kada nesrećna devojčica ne bi donela novac, on ju je tukao ne birajući mesto.

Maloletnica je bez znanja svoje majke otputovala za Banjaluku i počela zajednički život s Jasminom Seferovićem. Živeli su u iznajmljenoj kući, koju su koristili brojni članovi porodice Seferović. Jasmin Seferović je ubrzo prisilio L.S. da prosi – navodilo se u optužnici.

Tada petnaestogodišnja devojčica prosila je ispred tržnih centara u Banjaluci, ali i Sarajevu, a svakoga dana morala je Seferovićima prikupiti dovoljnu količinu novca. Kada nije donosila novac, 15-ogodišnju devojčicu je tukao Jasmin, o čemu su svedočile brojne povrede po njenom telu.

Jasmin Seferović je terao maloletnicu da prosi i kada je ova ostala trudna, pa i kada je u oktobru 2019, sa 16 godina, rodila devojčicu K.

Tada se u čitavu priču uključuje i Jasminov otac, Ljubo Seferović, mnogo poznatiji po tome što mu se u kritično vreme sudilo zbog navodnog izazivanja saobraćajne nesreće, koja je dovela do smrti Dženana Memića u Sarajevu.

– Ljubo Seferović je majci devojčice Almasi S. iz Mostara preko “Western Uniona” uplatio 2.000 maraka kako bi ona dozvolila brak svoje kćerke s Ljubinim sinom Jasminom – objasnio je ranije izvor iz istrage.

Almasa S, majka devojčice L.S, optužena je za pomaganje, odnosno da je uz novčanu naknadu dala saglasnost za brak svoje maloletne kćerke s Jasminom Seferovićem.

Nakon sprovedenog sudskog postupka, Republičko javno tužilaštvo smatra da je dokazalo sve navode optužnice, pa je zatražilo da se svi optuženi kazne u skladu sa zakonom, dok je odbrana optuženih naravno suprotnog mišljenja.

Advokati Aleksandar Jokić i Vladimir Kovačević, koji iza sebe već imaju jednu oslobađajuću presudu u sličnom predmetu, tvrde i za novi slučaj trgovine decom da je u pitanju ispunjavanje normi tužilaštva i dizanje rejtinga BiH o kome je tužilaštvo i pričalo.

Odbrana je u potpunosti negirala da se u konkretnom slučaju radilo o trgovini decom, što se kako su naveli, vidi iz činjenice da je samo jedno od troje optuženo za to krivično delo, odnosno suprug maloletnice, Jasmin Seferović.

– Dakle, Jasmin je sam od sebe i za sebe, bez para i cene kupio dete- zaključio je advokat Jokić.

Kada je u pitanju navod optužnice o vanbračnoj zajednici sa detetom mlađim od 16 godina, odbrana argumentuje da Jasmin Seferović nije ni znao da je L.S. manje od 16 godina, a svedokinja je ujedno potvrdila da Jasminu nije govorila koliko je imala godina.

– Oni su po romskim običajima zaključili brak, stekli i dete u braku, a to je osnov za prestanak gonjenja ovog dela. U pitanju je dakle i pravna zabluda - konstatuje Jokić.

Za Ljubu Seferovića advokat tvrdi da takođe nema dokaza, da on nije pomagao zajednicu.

- Ljubo Seferović živi u Sarajevu, a kada je u Banjaluci ne živi u istoj kući sa Jasminom. Oštećena devojka ga nije upoznala, sve dok nije počela da živi sa Jasminom. Ljubo ih dakle nije pomagao, niti je znao koliko oštećena uopšte ima godina - zaključio je advokat Jokić.

Advokat Vladimir Kovačević koji je branio majku devojčice Almasu S. tvrdi da je majka bila protiv vanbračne zajednice, te da je devojčica izjavila da je krišom od majke došla u Banjaluku.

– Majka je policiji prijavila nestanak, kad je ćerka zvala da dođe po nju ona je i došla, pa kako je onda moguće da je pomagala vanbračnoj zajednici kojoj se protivila - zaključio je advokat Kovačević.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.