MILORAD DODIK IZNEO JASAN STAV: Sa Šmitom ćemo razgovarati, ne i SARAĐIVATI!
Milorad Dodik, Foto: Profimedia

NOVI VISOKI PREDSTAVNIK BiH

MILORAD DODIK IZNEO JASAN STAV: Sa Šmitom ćemo razgovarati, ne i SARAĐIVATI!

Istakao je da su konsulatcije i konsenzus strana potpisnica Aneksa 10 i Rezolucija Saveta bezbednosti UN jedini način imenovanja visokog predstavnika

Objavljeno:

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je sutrašnji sastanak zvaničnika Republike Srpske sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu prilika da rukovodstvo Srbije upoznaju na koji način se spornim imenovanjem novog visokog predstavnika u BiH pokušava ignorisati ne samo lokalni faktor, nego i međunarodno pravo.

Dodik je istakao da sama činjenica da se ne može obezbediti međunarodni konsenzus za imenovanje visokog predstavnika govori o tome da on i ne treba da postoji, te da će pokušaj nametanja završiti tako što će se dodatno degradirati sam visoki predstavnik, a BiH izgubiti kredibilitet.

"Razgovarao sam sa nekim od predstavnika zemalja članica PIK-a, oni su uvereni da rade nešto ispravno a naša poruka je da je to čisto blefiranje i da ne mogu i danas da čine ono štio su činili pre 10 ili 15 godina", rekao je Dodik novinarima u Kozarskoj Dubici.

Istakao je da su konsulatcije i konsenzus strana potpisnica Aneksa 10 i Rezolucija Saveta bezbednosti UN jedini način imenovanja visokog predstavnika.

"Oni čak ne mogu da obezbede Rezoluciju SB a sada bi to hteli da postignu kroz PIK, koje je neformalno telo. Pozivaju se na tu rezoluciju u kojoj je jasno rečeno da SB pozdravlja formiranje neformalne organizacije PIK, vezano za praćenje mira na prostoru Balkana", naveo je Dodik.

On pita kako neformalno telo može da donosi formalne odluke.

"Kakva je to podvala", upitao je Dodik i istakao da su to sve pitanja koja se moraju raščistiti i predstaviti rukovodstvu Srbije na sutrašnjem sastanku.

Dodik je rekao i da će zvaničnici Republika Srpske pisati svim relevenatnim institucijama, podsećajući da je NSRS donela odluku i da niko ne treba da pita kako će Srpska postupiti.

Poručio je da visoki predstavnik može samo da egzistira u BiH.

"Prihvatićemo da razgovaramo s njim, ali nećemo imati saradnju, ali i kada budemo razgovarali razgovoraćemo kako bismo preneli sve ove stavove", rekao je Dodik.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.