DODIK BEZ DLAKE NA JEZIKU O OSTAVCI VISOKOG PRESTAVNIKA U BiH: "Incko je izveo novi BLEF"!
Milorad Dodik, Foto: Marina Lopičić

JASNO I GLASNO

DODIK BEZ DLAKE NA JEZIKU O OSTAVCI VISOKOG PRESTAVNIKA U BiH: "Incko je izveo novi BLEF"!

Dodik je rekao da pokušava da RS vrati ono mesto koje joj pripada prema Dejtonskom sporazumu, odnosno da RS bude strana u pregovorima u vezi sa budućnosti BiH

Objavljeno:

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko "podneo ostavku" na tu funkciju kako bi omogućio imenovanje novog visokog predstavnika.

"Incko je izveo novi blef, podneo je ostavku da bi na njegovo mesto došao neko drugi", rekao je Dodik na tribini o temi "Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH".

Dodik je rekao da Incko ostaje u BiH do 1. avgusta kako bi omogućio da Nemac Kristijan Šmit dodje za novog Visokog predstavnika u BiH.

Sarajevski Avaz je objavio da je Kristijan Šmit novi visoki predstavnik u BiH.

Pozivajući se na izvore u OHR-u, sarajevski list je objavio da je Šmit danas izabran za novog Visokog predstavnika i da njegov izbor treba da bude potvrdjen u Savetu bezbednosti UN, a da će na dužnost stupiti 1. avgusta.

Dodik je naveo da će Republika Srpska prihvatiti samo Visokog predstavnika ako ga pihvate sve strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, među ostalima, RS, Federacija BiH, kao i Srbija i Hrvatska, koje su garanti mirovnog sporazuma za BiH.

Dodik je kazao da je samo Karl Bilt na taj način imenovan za Visokog predstavnika, dok svi ostali nisu imali medjunarodni legitimitet, već ih je Savet bezbednosti potvrdio na predlog Saveta za primenu mira u BiH (PIK).

"Blefiranje ide dalje, razbijaju lokalni politički ambijent. Opoziciju iz RS su uzeli na svoju stranu", naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je rekao da pokušava da RS vrati ono mesto koje joj pripada prema Dejtonskom sporazumu, odnosno da RS bude strana u pregovorima u vezi sa budućnosti BiH.

Tribina "Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH" rezultat je, kako je navedeno, nastojanja da se i u Beogradu čuju razmišljanja i predlozi koji bi možda mogli da pomognu u pripremi platforme za razgovore sa predstavnicima Federacije BiH o budućnosti BiH - bez inostranih posrednika.

Bonus video:

00:20

ANA KORAĆ UŽIVA SA BOGATAŠEM! SAV JE ISTETOVIRAN, A ONA FUL DOTERANA: Ivanjičanka našla dečka i dominira u Dubaiju! (VIDEO)

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.