ZORAN TEGELTIJA NAJAVIO: Građani BiH će uskoro dobiti KOVID PASOŠE!
Zoran Tegeltija, Foto: Printscreen

OLAKŠAVANJE PUTOVANJA

ZORAN TEGELTIJA NAJAVIO: Građani BiH će uskoro dobiti KOVID PASOŠE!

On je dodao da će taj pasoš svima olakšati putovanje van zemlje, uključujući i zahtjeve država EU koje nemaju jedinstven stav prema određenim vrstama vakcina protiv virusa korone

Objavljeno:

Predsedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas da bi građani Bosne i Hercegovine uskoro trebalo da dobiju kovid pasoše, što će značajno olakšati putovanja u inostranstvo. Tegeltija je najavio da bi danas trebalo da bude održan sastanak ministarke civilnih poslova u Savetu ministara Ankcie Gudeljević sa entitetskim ministrima zdravlja, na kojem bi trebalo da bude definisan takozvani kovid pasoš za građane BiH.

On je dodao da će taj pasoš svima olakšati putovanje van zemlje, uključujući i zahtjeve država EU koje nemaju jedinstven stav prema određenim vrstama vakcina protiv virusa korone.

Odgovarajući na pitanja delegata u Domu naroda parlamenta BiH, Tegeltija je istakao da pitanje ulaska i izlaska iz BiH u ovom trenutku ima dva aspekta, jedan su tehnički kapaciteti graničnih prelaza, a drugi su epidemiološke mere i ograničenja doneseni zbog epidemije virusa korona u BiH i susednim zemljama.

Prema njegovim rečima, problemi koji se pojavljuju u turističkoj sezoni neizbežni i na ulasku i na izlasku iz BiH, čak i na granici zemalja članica EU, čiji su granični prelazi mnogo opremljeniji i moderniji nego u BiH.

Tegeltija je naveo da je Savet ministara pripremio odluku, kojom će ulazak u BiH biti nešto fleksibilniji i ponudio je još nekoliko alternativa kao garanciju za siguran ulazak putnika u BiH, koje se odnose na potvrde o vakcinisanju ili o tome da je lice prebolelo kovid 19.

Savet ministara BiH juče, medjutim, nije usvojio odluku koja bi omogućila stranim državljanima da ulaze u BiH uz potvrdu da su vakcinisani protiv korona virusa ili da su prebolovali kovd-19.

Tegeltija očekuju da će ta odluka stupiti na snagu 1. jula, dodavši da juče o tome nije postigao konsenzus "zbog nekih primedbi, ali i odredjenih uslovljavanja".

Predsedavajući Saveta ministara BiH još je kazao da je Severna Makedonija donela odluku o slobodnom ulasku gradjana BiH, što je dodatna povoljnost za njihova putovanja ili odlazak na godišnji odbor.

Građani BiH bez problema mogu da putuju i u Srbiju.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.