RUDARI PRETE ŠTRAJKOM: Traže da im se obezbedi PRAVO NA PENZIJU!
Rudnk, Foto: printscreen/youtube

bore se

RUDARI PRETE ŠTRAJKOM: Traže da im se obezbedi PRAVO NA PENZIJU!

Husić je rekao da će, ako ne dođe do dogovora, biti okončane pripreme za generalni štrajk

Objavljeno:

Rudari će stupiti u generalni štrajk u četvrtak, 20. maja, ukoliko na sastanku u federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije ne bude dogovora o uslovima za njihovo penzionisanje, rekao je predsednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić.

Husić je rekao da će, ako ne dođe do dogovora, biti okončane pripreme za generalni štrajk u svih sedam rudnika koncerna, ali i za proteste pred Vladom FBiH u petak, 21. maja.

On je za "Dnevni avaz" ponovio da rudari traže da se obezbedi pravo na penziju svim radnicima kojima je izvršen prekid ugovora o radu jer su stekli uslove za penzionisanje.

- Uvezivanje staža i odlazak u penziju je njihovo elementarno pravo, a u 90 odsto slučajeva radi se o rudarima, kopačima. Do kraja godine takve uslove će imati 441 radnik, a to je trećina od prekobrojnih u rudnicima. Insistiramo da se ovaj proces okonča u periodu 2021-2023. godine po ugledu na proces restrukturisanja na planu ljudskih resursa `Elektroprivrede`, koji je trajao 10 godina. Mi tražimo dve i po godine - naveo je Husić.

Sutra će u Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH biti nastavljeni razgovori započeti 5. maja. Rudari su naveli da ne nameravaju da radikalno odstupe od svojih predloga.

Bonus video:

02:27

DAN RUDARA: Priče sedam heroja iz borskih jama (KURIR TV)

(Espreso / Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.