Rusija hoće da uvuče BiH u svoj sukob sa Evropom! EU zabrinuta zbog referenduma!
Foto: Fonetap

nastavak reakcija

Rusija hoće da uvuče BiH u svoj sukob sa Evropom! EU zabrinuta zbog referenduma!

Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark pridružio se ovim upozorenjima konstatacijom da je organizovanje referenduma pokazatelj da je nekim političarima u toj zemlji više stalo do takvih manifestacija nego do članstva u EU
Objavljeno:

Izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda upozorio je da je podrška Rusije referendumu u RS opasan korak.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

On je naveo da Moskva na taj način pokušava da uvuče BiH u svoj sukob s Evropom.

Tužilaštvo BiH uputilo Dodiku poziv za saslušanje!

- Rusija je jedina zemlja koja je otvoreno podržala Dodikov referendum i za nas u EU to je zabrinjavajući znak da Rusija želi da proširi svoj sukob s Evropom, kazao je Preda za sarajevski Dnevni avaz.

Ocenujući podatak da je na referendumu u RS 99,8 posto onih koji su glasali odgovorilo potvrdno na pitanje žele li da se 9. januar i dalje bude obeležavan kao dan tog entiteta, Preda je kazao da je to čisti populizam.

Referendum pokrenuo lavinu: Zapad se sveti, Dodiku preti izolacija! (FOTO) Bez obzira na korake koje visoki predstavnik međunarodne zajedinice u BiH Valentin Incko odluči da preduzme mora se insistirati na političkoj odgovornosti za čin koji predstavlja jasno narušavanje autoriteta Ustavnog suda BiH, jer se time krši vladavina prava, a ona je pak među najvažnijim uslovima koje valja ispuniti ukoliko jedna zemlja želi pristupiti Uniji, kazao je rumunski evroparlamentarac. Preda je istakao da je sprovođenje neustavnog referenduma i zahtev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU ne mogu ići zajedno pa se nakon Dodikova postupka sada otvara niz novih pitanja o tome može li BiH napredovati na svom evropskom putu.

foto: Reuter

Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark pridružio se ovim upozorenjima konstatacijom da je organizovanje referenduma poput onog 25. septembra pokazatelj da je nekim političarima u toj zemlji više stalo do takvih manifestacija nego do članstva u EU, no bio je znatno suzdržaniji u proceni mogućih posledica po organizatore referenduma.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.