MIRA PEKIĆ JASNO I GLASNO: Vlast u BiH sposobna jedino da se zadužuje!
Mira Pekić, Foto: PrintscreenYoutube

jasna

MIRA PEKIĆ JASNO I GLASNO: Vlast u BiH sposobna jedino da se zadužuje!

"U tom ukupnom dugu nije prikazan dug javnih preduzeća, što znači da je dug zapravo mnogo veći", navela je Pekićeva

Objavljeno:

Poslanica Partije demokratskog progresa u Predstavničkom domu parlamenta BiH Mira Pekić izjavila je da je u prošloj godini u BiH zabeležen pad svih ekonomskih i finansijskih pokazatelja, a da rastu jedino javni dug i nova zaduženja.

"Javni dug u BiH je u 2020. godini povećan za 943 miliona KM (oko 485 miliona evra). U godini kada imamo sve negativne pokazatelje, od pada ekonomske aktivnosti, preko pada BDP-a, pada prihoda od PDV-a, jedino što je raslo jeste zaduženje", rekla je Pekićeva na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da se dugovi gomilaju godinama i da je trenutno zaduženje na svim nivoima, od opštinskih preko entiteskih do nivoa zajedničkih institucija BiH, dostigao 12 milijardi KM (oko 6,1 milijardi evra).

"U tom ukupnom dugu nije prikazan dug javnih preduzeća, što znači da je dug zapravo mnogo veći", navela je Pekićeva.

Prema njenim rečima, vlast u BiH je sposobna samo da se zadužuje, što je, kako je ocenila, opasna igra, kada se uzme u obzir koliko je slaba privreda, što gradjane BiH može da dovede do dužničkog ropstva.

Pekićeva je istakla da jedina zaduženja, koja BiH sebi može da priušti jesu ona za ekonomske investicione projekte.

"Umesto toga, raste javni dug, ali raste i budžet zajedničkih institucija BiH koji služi za rashode", upozorila je ona.

Pekićeva je navela da su u protekloj godini, koja je sama po sebi bila teška i izazovna, sredstva iz budžeta zajedničkih institucija iskorištena i za kupovinu novih automobila, nameštaja i drugih nepotrebnih izdataka.

"U ovoj godini, osim već uzetih manjih kredita, vlast je zatražila i novih 500 miliona KM (oko 250 miliona evra) kredita od MMF-a, od čega pola dolazi bez ikakvih uslova, a na drugu polovinu se čeka nakon što budu ispunjeni određeni politički uslovi", istakla je ona.

Bonus video:

00:58

Nikad lakše do poljoprivrednih mašina: Država subvencioniše kupovinu traktora sa čak 50 odsto, ministar Nedimović pozvao sve da se prijave (VIDEO)

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.