UPOZORAVAJU NAS LEKARI: I nakon revakcinacije postoji rizik od zaražavanja koronavirusom!
ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

KORONA VIRUS

UPOZORAVAJU NAS LEKARI: I nakon revakcinacije postoji rizik od zaražavanja koronavirusom!

Građani i dalje treba da se pridržavaju epidemioloških mera, jer je zaražavanje korona virusom moguće posle dobijanja prve doze, ali i nakon revakcinacije.

Objavljeno:

Bez obzira na primljenu vakcinu, građani i dalje treba da se pridržavaju epidemioloških mera, jer je zaražavanje korona virusom moguće posle dobijanja prve doze, ali i nakon revakcinacije.

Naši sagovornici objašnjavaju da se ovo češće dešava kod ljudi koji imaju oslabljen imuni sistem, zbog nekih bolesti ili terapije koju koriste, ili je im imuni sistem oslabio zbog starosti.

– Očekujemo da će se javljati građani sa simptomima kovida 19 posle prve i druge doze, bez obzira na vrstu vakcine koju su dobili, zato što nismo savladali informacije o tome da, iako smo primili vakcinu, moramo nositi maske na propisan način, pridržavati se fizičke distance, sprovoditi provetravanje i dezinfekciju. Ovo je veoma značajno, jer još ne znamo da li vakcinisana osoba koja oboli može prenositi virus u zajednici – kaže za Srpskainfo dr Vesna Lučić Samrdžija, specijalista epidemiologije Higijensko-epidemiološke službe Dom zdravlja Banjaluka.

Antitela

Ona upozorava da je veoma rizičan period između primanja dve doze, jer se tada u telu stvaraju specifična antitela, što nas čini ranjivim za sve vrste infekcija, pa i kovid 19.

– Vakcinacija protiv kovida 19 podrazumeva da građanin dobije dve doze vakcine. Imali smo nekoliko potvrđenih slučajeva kovida posle primljene prve i druge doze, sa blažom kliničkom slikom. Dakle, sve se kreće u okviru očekivanog – kaže dr Lučić Samardžija.

Dodaje da su simptomi obolevanja vakcinisanih različiti od osobe do osobe, te da zavise od količine virusa kojoj su izloženi, kao i stanja organizma.

– Kod vakcinisanih sa dve doze očekujemo blažu kliničku sliku, što nam se trenutno i pokazuje na terenu. Naime, vakcina nas ne štiti od infekcije, ona nas štiti od razvoja teških kliničkih formi bolesti, koje mogu imati nepovoljan ishod. Dužina stvaranja zaštitnog titra antitela nakon dobijene vakcine zavisi od njene vrste, ali ne samo od toga. Brzina i sposobnost stvaranja antitela nakon primljene vakcine zavisi i od našeg imunološkog sistema. Na osnovu postojećih naučnih studija, očekujemo da će zaštitni titar antitela nakon primljene jedne doze „Fajzera“ biti na nivou kao da smo preležali tešku kliničku formu bolesti. Najsporije se formiraju antitela nakon „Sinofarm“ vakcine, ali i najduže traju. Dakle, rizik od infekcije postoji i nakon vakcinacije u dve doze, ako se ne pridržavamo epidemioloških mera – naglašava dr Lućić Samardžija.

Vakcina

Doktorka Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC RS, kaže da je sigurno da prva doza deluje na imuni sistem, u smislu stvaranja antitela.

– Jedna doza vakcine štiti mnogo manje nego dve, a druga je 95 odsto efikasna u sprečavanju bolesti posle jedne nedelje – kaže za Srpskainfo dr Verhaz.

Ističe da je u UKC RS bilo pacijenata obolelih od kovida kod kojih je započeta vakcinacija, ali nisu kompletno vakcinisani.

– Imali smo samo jednog pacijenta koji je kompletno vakcinisan, a koji je imao pozitivan PCR test, ali sa lakšom kliničkom slikom. Jasno je da vakcine koje se sada daju kod svakog pojedinačno mogu da ublaže težinu bolesti. Potrebno je da se osoba kompletno vakciniše, sa dve doze, a zaštitna antitela se stvaraju u narednom periodu. Brzina i titar zaštitnih antitela zavise od tipa vakcine – objašnjava dr Verhaz.

Prema njenim rečima, moguće je da osoba bude u periodu inkubacije u toku primanja vakcine.

– Vakcina, dakle, nije imala dovoljno dugo vremena da razvije adekvatnu imunološku zaštitu i da zaštiti pacijenta. Dve okolnosti mogu da dovedu do obolenja nakon vakcinacije – ukoliko se infekcija dogodila kratko pre ili u prvim danima nakon vakcinisanja, jer su telu potrebne oko dve nedjelje kako bi izgradilo imunološku zaštitu. Potpuna zaštita se postiže tek nakon druge doze vakcine – poručuje dr Verhaz.

Retka pojava

I u Institutu za javno zdravstvo RS potvrđuju da je bilo pojedinačnih slučajeva da su se osobe zarazile koronom nakon vakcinacije ili revakcinacije, ali da su takve pojave retke.

– Zaštita koju pruža većina vakcina ne štiti odmah nakon vakcinacije. Ako ste bili izloženi virusu jedan dan ili nedelju dana posle vakcine i dalje ste ugroženi od zaražavanja i možete preneti virus drugima. U praksi uvek postoji mogućnost da neka osoba, koja je vakcinisana, ne uspe da razvije adekvatan imuni odgovor koji bi je u potpunosti zaštitio od infekcije i obolevanja. Čak i u ovom slučaju, osobe ipak razviju određeni imunitet nakon vakcinacije, koji ih štiti barem od teškog oblika bolesti. To znači da će, ako se i zaraze i razviju bolest, ona biti blaža nego što bi bila da nisu vakcinisani – kažu za Srpskainfo u IJZ RS.

Dodaju da je efikasnost vakcina protiv kovida koje su u upotrebi vrlo visoka, što znači da veliki procenat vakcinisanih razvija imunitet koji ih štiti od bolesti.

– Nizak nivo antitela ne mora da znači da ne postoji imuni odgovor. Takođe, antitela mogu da porastu sa svakim novim dodirom s virusom, recimo, ako ste u kontaktu s nekim ko je zaražen, a prethodno ste preležali kovid i razvili ste antitela – ističu u Institutu za javno zdravstvo RS.

Reinfekcije nakon preležanog kovida

Osim zaražavanja nakon vakcinacije, dešava se i da se osobe koje su prebolele kovid ponovo inficiraju koronom.

Dr Vesna Lučić Samardžija, epidemiolog u banjalučkom Domu zdravlja, kaže da rizik od ponovnog obolevanja od kovida postoji.

– Mi se, kroz epidemiološki nadzor, već odavno susrećemo s pacijentima koji su ranije bili potvrđeni slučajevi obolevanja. Mišljenja sam da na takve situacije u prvom redu utiče nepoštovanje epidemioloških mera – naglašava dr Lučić Samardžija.

I infektolozi ističu da su reinfekcije moguće.

– Ne možemo govoriti o tačnom postotku reinfekcija, jer je pandemija u toku. Nije sigurno ni stvara li svaki čovek imunost nakon infekcije korona virusom. Reinfekcija znači da se osoba inficirala i razbolela, pa oporavila, a onda ponovo inficirala. Na osnovu onoga što se zna o virusima sličnim koroni, mogu se očekivati reinfekcije tokom daljeg razvoja pandemije – kaže načelnica Klinike za infektivne bolesti u UKC RS, dr Antonija Verhaz.

Bonus video:

00:22

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Mirjana Petrović pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.