U KANTONU SARAJEVO PREMINULE 23 OSOBE OD KORONA VIRUSA: Potvrđena 333 nova slučaja!
Oporavilo se 586 građana, Foto: Zorana Jevtić

PANDEMIJA

U KANTONU SARAJEVO PREMINULE 23 OSOBE OD KORONA VIRUSA: Potvrđena 333 nova slučaja!

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova i danas pozivaju stanovnike Kantona Sarajevo na maksimalno poštovanje svih epidemioloških mera

Objavljeno:

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđena su 333 nova slučaja zaraze, dok se u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo 586 građana.

Od ovog broja novozaraženih, njih 247, odnosno 74,17 odsto, pripada porodičnim skupovima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama i u samoizolaciji su od ranije.

Nažalost, juče su preminula 23 pacijenta koja su bila zaražena koronavirusom. Proteklog dana na koronavirus testirano je 1.309 osoba. Kanton Sarajevo danas beleži 4.818 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosečan broj zaraženih je 551, dok nedeljna incidenca, odnosno broj obolelih na 100.000 stanovnika, iznosi 917.

Trenutno je u KS hospitalizirano 746 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 540 pacijenata, a u Opštoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 206 pacijenata.

Na respiratoru je devet pacijenata, i to pet na KCUS-u i četiri u Opštoj bolnici. U isto vreme kiseoničku potporu disanju na KCUS-u koristi 53 pacijenta, a u Opštoj bolnici njih 24.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 982 pacijenta, od kojih je sedam transportovano u Opštu bolnicu, a 20 na KCUS.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sledeći broj PCR testova: na Vrbanji 213, u Novom Gradu 209, u Vogošći 112 i na Ilidži 86.

Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 1.235.

- Podsećamo građane da sa elektronskim uputom mogu otići u bilo koji drive-in punkt za testiranje, bez obzira na mesto stanovanja. Covid-pozivni centar je zabeležio 1.623 poziva, a obavljeno je i 443 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama - saopšteno je iz Službe za protokol i press KS.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova i danas pozivaju stanovnike Kantona Sarajevo na maksimalno poštovanje svih epidemioloških mera.

Bonus video:

02:29

Espreso anketa

(Espreso/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.