JOSIP BRKIĆ: BiH nastavlja u pravcu saradnje sa Severnoatlantskim savezom!
NATO, Foto: Profimedia

PRAVAC SARADNJE

JOSIP BRKIĆ: BiH nastavlja u pravcu saradnje sa Severnoatlantskim savezom!

Brkić se istakao da ne bi komentarisao saopštenje ruske ambasade o odnosu BiH i NATO

Objavljeno: 15:48h

Predsedavajući Komisije za saradnju s NATO savezom i zamenik ministarke spoljnih poslova BiH Josip Brkić je izjavio da Bosna i Hercegovina (BiH) nastavlja u pravcu saradnje sa Severnoatlantskim savezom.

On je rekao da se ta saradnja zasniva na odluci institucija BiH - Saveta ministara, kao i Strategije spoljne politike BiH.

Brkić je za regionalnu N1 televiziju kazao da "nikome nije novost da Rusija nema blagonaklon stav prema politici otvorenih vrata Severnoatlanstkog saveza".

"Sve dok se odluke u BiH, koje su donete konsenzusom svih onih koji su važni za taj proces donošenja odluka, mi ćemo nastaviti tamo gde mi smatramo da bi nam trebala budućnost biti, u ovom konkretnom slučaju nastavljamo intenzivirati saradnju sa NATO-om", rekao je Brkić.

On je naveo da je juče u Neumu održana Konferencija, koja se bavila upravo tim pitanjem i na kojoj se govorilo o tome da evroatlantske integracije mogu biti te koje će nadvladati karakter postkonfliktnog društva u BiH.

Brkić je istakao da su predstavnici EU, NATO-a, kao i američki ambasador u BiH Erik Nelson poslali svoje poruke da su ti integracijiski procesi jako važni za transformacijski karakter BiH.

"Druga značajna poruka je da nismo sami", kazao je Brkić.

Brkić se istakao da ne bi komentarisao saopštenje ruske ambasade o odnosu BiH i NATO.

"Za nas je osnovno da BiH i njene institucije na bazi konsenzusa donose odluke, a mi razumemo da pojedine države možda mogu imati drugačiji stav, možda mogu da se ne slažu s tim", istakao je Brkić.

Prema njegovim rečima, put BiH prema EU i saradnja sa NATO-om nije prepreka za saradnju s bilo kom drugom državom sveta.

"Naravno da ću rado primiti ruskog ambasadora ako eventualno bude što trebalo pojasniti, ali ne postoji nijedan razlog ni prepreka, niti je samo po sebi čudno da zemlje koje se žele negde integrisati sa odredjenom organizacijom saradjuju da bi eventualno zanemarile neke treće", kazao je on.

Brkić je dodao da je Rusija vrlo važan partner BiH u energetskom smislu, dodavši da je Rusija bitan partner, jer je stalna članica Saveta bezbednosti UN-a.

Iz ruske ambasade je juče saopšteno da će "u slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO-a, Rusija morati reagovati na ovaj neprijateljski korak".

Bonus video:

01:39

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Ivica Dačić

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.