BISERA TURKOVIĆ SE SASTALA SA SELAKOVIĆEM: Opet je komentarisala vakcine iz Srbije! OVOG PUTA JE REKLA NEŠTO DRUGO
Bisera Turković, Foto: Profimedia

JAČANJE SRBIJE I BIH

BISERA TURKOVIĆ SE SASTALA SA SELAKOVIĆEM: Opet je komentarisala vakcine iz Srbije! OVOG PUTA JE REKLA NEŠTO DRUGO

Današnji sastanak pokazuje opredeljenost za unapređenje odnosa.

Objavljeno: 13:04h

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, izjavila je da je Bosna i Hercegovina opredeljena za jačanje dobrosusedskih odnosa i da se zajedno radi na povezivanju celog regiona.

Turković je na zajedničkoj konferenciji sa ministrom Selakovićem u Sarajevu istakla je to interes i Srbije i BiH, kao i celog regiona i to najviše zbog građana obe zemlje, celog regiona.

Kako je navela, i današnji sastanak pokazuje opredeljenost za unapređenje odnosa.

Turković je pozdravila odluku Srbije da da saglasnost za otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru i ocenila da je to još jedan korak ka dobrosusedskoj saradnji.

Zahvalila se na pomoći Srbiji u borbi protiv virusa korona i podsetila da je i BiH u skladu sa svojim mogućnostima pomogla Srbiji u Novom Pazaru kada je to bilo najpotrebnije.

Prema njenim rečima, za intenziviranje saradnje potrebno je i da se organizuju zajedničke sednice Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

''Ta praksa je postojala i mi želimo da se nastavi, jer se pokazala kao jako dobra'', kazala je Turković i navela da je potrebno raditi na pitanjima međudržavnih granica, sukcesije, naknade za zemljišta, pitanja nestalih osoba.

Kada je reč o hidrocentrali na Drini, koje još jedno od pitanja koje trebe rešiti, Turković kaže da stavove mogu da iznesu i entiteti BiH, ali da je nadležnost države da sprovodi međunarodne sporazume.

Navodi da je ekonomska saradnja Srbije i BiH dobra i ističe da je Srbija na trećem mestu kada je u pitanju spoljna razmena sa BiH, a da se deficit beleži na strani BiH.

Taj deficit je smanjen u poslednjih pet godina, kaže Turković i dodaje da postoji opredeljenje da se jača i privredna saradnja što pokazuje i dogovor predsednika Aleksandra Vučića sa članovima Predsedništva Bih o održavanju privrednog foruma.

''Naše opredeljenje jeste jačanje saradnje celog regiona i veoma smo voljni da razmatramo sve inicijative koje su pod okriljem EU i u tom pravcu ćemo doprineti. Mi smo malo tržište i ako želimo da budemo atraktivni za EU, onda regionalna saradnja mora da bude na zavidnom nivou'', kazala je Turković.

Navela je i da joj je izuzetno drago zbog današnje posete ministra Selakovića, za kojeg kaže da je pokazao da je sagovornik koji ispoštuje sve što je dogovoreno.

Bonus video:

00:21

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Ammar Mešić

(Espreso/ Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.