MASKE OBAVEZNE I NAPOLJU: Na snazi nove mere u Banjaluci, poznato je šta je sve ZABRANJENO!
Sve epidemiološke mere koje su trenutno na snazi ostaju i dalje, Foto: Printscreen

koronavirus

MASKE OBAVEZNE I NAPOLJU: Na snazi nove mere u Banjaluci, poznato je šta je sve ZABRANJENO!

Zabranjuju su sva javna i privatna okupljanja

Objavljeno:

Trenutna epidemiološka situacija u gradu Banjaluka je nepovoljna, sa tendencijom daljeg pogoršavanja jer je povećan broj građana koji su pozitivni na virus korona.

Ovo je jedan od zaključaka sa današnje sednice Štaba za vanredne situacije grada Banjaluka, koji je danas održao sednicu, piše Srpkainfo.

Sve epidemiološke mere koje su trenutno na snazi ostaju i dalje, do 18. marta te se obavezuju građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru obavezno nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mere fizičkog rastojanja od dva metra (osim u slučaju da se osoba kreće sama, sa članovima porodice ili tokom obavljanja fizičke aktivnosti). Zabranjuju su sva javna i privatna okupljanja – poručeno je danas iz Gradske uprave nakon sednice Štaba za krizne situacije Banjaluke.

Kako je navedeno biće upućena jasna instrukcija i opomena svim obrazovnim i kulturnim ustanovama da se obavezno poštuju epidemiološke mere, uz napomenu da će se vršiti pojačana kontrola u narednom periodu.

Obavezuju se svi tržni centri i marketi da na vidnom mestu istaknu broj ljudi koji može biti unutra, a to je jedno lice na četiri kvadrata, te da kontrolišu ulazak i izlazak uz obaveznu dezinfekciju. Zabranjuju se bilo kakva okupljanja unutar istih. Gradski kontrolni organi moraju pojačati kontrolu provođenja ove mere. Ova mera odnosi se i na sve pijace – navode iz Štaba.

U zaključcima je navedeno i da će Gradski štab uputiti prijedlog Republičkom štabu da se za ulazak u Republiku Srpsku/Bosnu i Hercegovinu uvede obavezan PCR test, osim za građane Republike Srbije.

Obavezuju se direktori osnovnih i srednjih škola, kao i vrtića da dostavljaju izveštaje o epidemiološkoj situaciji na dnevnom nivou. U saradnji sa Ministarstvom prosvete i kulture RS razmotriti meru obustavljanja nastave u osnovnim školama (od 5 do 9 razreda), ukoliko se loša epidemiološka situacija nastavi – navedeno je u zaključcima.

Istaknuto je da je naređena dezinfekcija javnih površina (javnih saobraćajnica u centralnom gradskom području i parkinzi), dečijih igrališta i posebno prilaza školama.

Pojačati kontrolu poštovanja propisanih mera u gradskom saobraćaju – navodi se u donesenim zaključcima povodom pogoršanja epidemiološke situacije u Banjaluci.

Građani su pozvani na dodatni oprez i da se strogo pridržavaju propisanih epidemioloških mera, jer svaka mera ima efekta onoliko koliko se poštuje.

- Štab za vanredne situacije grada Banjaluke nastaviće pratiti situaciju i u skladu s tim pravovremeno reagovati. Sledeća sednica Štaba biće održana u sredu ili četvrtak, a po potrebi i pre – poručili su iz Grada.

Bonus video:

04:36

BRZE VESTI 13.03.2021. 14:55

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.