NAKON ŠTO JE TURKOVIĆ REKLA DA JE ASTRAZENEKU LAKO NABAVITI IZ INDIJE, POMENULA JE I SPUTNJIK: Ovo morate da ČUJETE
Bisera Turković, Foto: Youtube printscreen / Hayat

nimalo zahvalnosti

NAKON ŠTO JE TURKOVIĆ REKLA DA JE ASTRAZENEKU LAKO NABAVITI IZ INDIJE, POMENULA JE I SPUTNJIK: Ovo morate da ČUJETE

Bisera Turković je, naime, izrazila zadršku nakon donacije vakcina koje je BiH donirala Srbija

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Sarajevo, gde je na međunarodnom aerodromu uručio donaciju od 5.000 vakcina protiv korona virusa.

I dok mediji u BiH pohvalno pišu o ovom gestu Srbije, koja je pomogla susednoj zemlji koja očigledno ima problema sa nabavkom vakcine, šefica diplomatije BiH je pokušala da omalovaži ovu pomoć.

Bisera Turković je, naime, izrazila zadršku nakon donacije vakcina koje je BiH donirala Srbija.

Ona je istakla da su "vakcine Covidshield proizvedene po licenci AstraZeneke, ali u Indiji te da, prema njenim saznanjima, još nemaju odoborenje za primenu u Evropskoj uniji".

- Mi sada imamo donaciju za primenu u EU i maksimum onoga što sam ja mogla da uradim je da nadležni ispitaju vakcinu i eventualno daju saglasnost za upotrebu da bismo zaštitili svoje građane - rekla je ona.

"U ugovoru koji je došao iz Srbije jasno piše da su vakcine iz Indije", navodi ona, a na pitanje novinara zašto je to problem samo po sebi, jer dosad BiH nije nabavila nijednu vakcinu, ministarka je za Klix odgovorila da "Evropska unija sigurno ima valjan razlog da ih nije odobrila te da i mi trebamo biti oprezni".

- Ne mislim da je neki problem nabaviti Covidshield iz Indije, mislim da je to relativno lako. Mislim da nije problem nabaviti ni ruski Sputnik i to je relativno lako. Imamo nadležne organe i oni treba da se oglase. Znam da je bila dobra volja za Sputnik, da su nam bile ponuđene određene količine. Isto je i za Covidshield, ali mi se držimo onoga što su odobrile EU i Amerika - zaključila je za Klix.ba Turković.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre odlaska u Sarajevu poručio da je veoma srećan što može da dođe i donese prve doze vakcine.

To, kako je rekao, nije pomoć, već je "nešto što pripada jednako svima nama", a Srbija je, kako dodaje, "imala tu sreću da obezbedi više vakcina".

- To je ukupno 10.000 doza. Sutra 5.000 doza, a za koji dan još 5.000 doza. Mislim da je to posebno važno za zdravstvne radnike koji rade u crvenoj kovid zoni u BiH. Moja poruka je da mi moramo da se okrenemo jedni drugima, da ne mislimo da su nam svi drugi značajniji, a da je važno koliko ćemo toga lošeg da kažemo o onima koji su nam najbliži - naglasio je predsednik Srbije.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je zahvalio Vučiću na donaciji vakcina za potrebe Federacije BiH i dodao da je to velika stvar s obzirom na to da je te vakcine Srbija mogla da upotrebi za svoje građane.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.