"DANAŠNJI SASTANAK NIJE SAMO URUČIVANJE DONACIJE, VIŠE JE OD TOGA": Komšić i Džaferović iskazali zahvalnost SRBIJI
Željko Komšić i Sefik Džaferović, Foto: Printscreen/Youtube

solidarnost

"DANAŠNJI SASTANAK NIJE SAMO URUČIVANJE DONACIJE, VIŠE JE OD TOGA": Komšić i Džaferović iskazali zahvalnost SRBIJI

Džaferović je izrazio zahvalnost na iskazanom činu solidarnosti prema BiH

Objavljeno:

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Sefik Džaferović iskazali su danas zahvalnost Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću na iskazanoj solidarnosti donacijom vakcina.

"Znam da će ovo izazvati različite komentare - neko će čestitati, neki se zahvaljivati. Zamolio bih sve ljude da razmisle samo o jednom, a to je ako samo jedna od ovih 5.000 vakcina spasi i jedan život nekome u BiH, sve vredi", poručio je Komšić.

On je iskazao zahvalnost na pomoći, posebno u okolnostima, kako je rekao, u kojima se nalazi BiH kao država sa nedefinisanim odnosima sa Kovaks programom i nabavkom vakcina.

Najavio je da će danas politički predstavnici BiH imati sastanak sa čelnicima Svetske zdravstvene organizacije oko nabavke vakcina, koje je BiH već platila.

Džaferović je izrazio zahvalnost na iskazanom činu solidarnosti prema BiH.

"U situaciji kada su zakazali globalni multilateralni mehanizmi vezani za nabavku vakcina predsednik Vučić je poslao ponudu i mi smo je prihvatili. Ovo su vakcine koje su donirane BiH, a BiH će ih putem Saveta ministara rasporediti prema Federaciji", objasnio je on.

Komšić i Džaferović, zajedno sa Miloradom Dodikom, preneli su da su imali danas priliku i da razgovaraju sa Vučićem o odnosima dve zemlje. Komšić je kazao da je bilo reči o samitu koji će pre svega okrenut ekonomskoj saradnji.

"Ima stvari oko kojih se slažemo, ali i nekih na koje različito gledamo. Bilo bi korisno i iskreno i nadamo se da će ovaj susret, a vakcine su povod, značiti novi pomak u odnosima BiH i Srbije", podvukao je on.

Džaferović je kazao da je razgovarano o mnogo važnijim i bitnijim pitanjima vezano za odnose BiH i Srbiji, i oko ukupnih odnosa u regionu Zapadnog Balkana.

"Soldiarnost, međusobno poštovanje, uvažavanje, rešavanje otvorenih pitanja razgovorom i dogovorom, a gde dogovora nema primenom međunarodnog prava su principi na kojima BiH želi da gradi svoje odnose sa svojim susedima", naglasio je on.

Džaferović je podsetio da je BiH iskazala svoju solidarnost mnogo puta, ukazujući na odlazak lekara i medicinskih ekipa iz BiH u Novi Pazar kada je epidemija bila na vrhuncu.

"BiH želi prijateljske odnose sa susedima, sa državama sa kojima se graniči. Naši narodi žive u svim državama regiona i treba konačno da krenemo da relaksiramo ukupne odnose. To je bila glavna tema naših razgovora", preneo je on.

Džaferović je ukazao da su brojna pitanja otvorena, od odnosa prema prošlosti, granica do mnogo drugih, i da je neophodno započeti dijalog, ali na principima koje je izneo.

Što se samita u Beogradu tiče rekao je da nema razloga da ne postoji saradnja na svim nivoima u cilju prosperiteta građana u obe države.

"Današnji sastanak nije samo uručivanje donacije. To je za mene više od toga. Jednom moramo da krenemo sa relaksacijom ukupnih odnosa",istakao je on.

Džaferović je ukazao da građani odlaze iz BiH i iz Srbije, u bolje uređene sisteme, na zapad.

"Krajnje je vreme da na osnovama ovih principa krenemo sa intenziviranjem našeg dijalog. Dosta je više tenzija, jalovih rasprava. BiH je celovita država i gradićemo je u interesu svih njenih ljudi, naroda i građana. Sastoji od dva entiteta i Brčkog distrikta, koji su multietnički i tako ćemo je graditi. Poštovaćemo susede najmanje onoliko koliko oni poštuju BiH", zaključio je on.

Bonus video:

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.