PUSTITE ME UNUTRA, MORAM DA JE ZAGRLIM: Bolni jauci roditelja, za smrti se saznalo zbog telefona?! (VIDEO)
Tragedija kod Posušja, Foto: printscren

srce da prepukne

PUSTITE ME UNUTRA, MORAM DA JE ZAGRLIM: Bolni jauci roditelja, za smrti se saznalo zbog telefona?! (VIDEO)

Roditelji i prijatelji nesrećnih tinejdžera bolno skrhani nesrećom koja je odnela osam mladih života

Objavljeno:

- Pustite je da je vidim, da je zagrlim. Ja moram da odem tamo - očajno je zapomagao jedan otac od devojaka koja se zajedno s još tri prijateljice i četiri mladića ugušila u novogodišnjoj noći od posledica trovanja plinom u mestu Tribistovu nedaleko od Posušja.

Suze, jecaji, grljenje, nervoza, osećaj izgubljenosti i bespomoćnosti isprepletali su se kod roditelja, braće, sestara, rodbine, prijatelja koji su na udaljnosti dva kilometra od mesta nesreće okupili očekujući da će ih videti poslednji put, zagrliti. Ali policija im nije dozvoljavala pristup jer je na mestu tragedije radila uviđaj.

Nezapamćena je to tragedija za Posušje, a najviše za mesto Rakitno iz koga je čak šestero mladih.

Najbolji prijatelji

- Ne verujemo da se ovo dešava. Još juče smo pričali, imali planove - govori jedan od rođaka preminulog Ivana Miličevića. Uz Ivana koji je 19-godišnjak preminuo je i njegov vršnjak Stipe Romić, zatim Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković te Stjepan Jukić.

Roditelji nisu uspeli da ih vide ni nekoliko sati kasnije jer je policija nakon uviđaja njihova tela morala vozilima da prebaci u Univerzitetsku kliničku bolnicu u Mostaru gde će se obaviti obdukcija. Osmoro mladih okupili su se u novogodišnjoj noći u mestu Tribistovo, u podnožju planinskoga vrha Radovana i nadomak Blidinju kako bi najluđu noć proveli zajedno s najboljim prijateljima. Nažalost ispostavilo se kako im je to bio poslednji susret.

Kako se doznaje od rodbine oni su tokom cele novogodišnje noći komunicirali s rodbinom i prijateljima šaljući im fotografije. Okupili su se u vikendici koja nije spojena na elektroenergetsku mrežu, te su se grejali na agregat. Po prvim informacijama upravo je agregat koji proizvodi električnu energiju izazvao tragediju, ali policija nije u to bila sigurna zbog čega su tela poslana na obdukciju. Uz agregat koji se nalazio u pomoćnoj prostoriji, prema nekim informacijama u kuću su mladi doneli i ‘plinski top’, koje uspešno zagrejava prostorije, ali je i jako brzo ‘isisavao’ kiseonik.

- Ne može se tvrditi da li je njihovu smrt izazvao agregat. Pripadnici policije zajedno s dežurnim tužiocem sproveli su istragu te će se na kraju utvrditi što se tačno dogodilo - rekao je načelnik policije Zapadnohercegovačkog kantona Milan Galić. On je opovrgnuo navode pojedinih medija kako su hitne službe zatekle još dve osobe koje su po tim tvrdnjama bile u kritičnom stanju: - Na licu mesta zatečeno je osam osoba.

Bilo im sumnjivo što se niko ne javlja na mobilni

Roditeljima i prijateljima stvari su počele biti sumnjive kada se rano ujutro niko od osmoro mladih nije više javljao na telefon iako su telefonske veze u tom delu nešto slabije. Uspeli su u međuvremenu ipak da kontaktiraju komšije koji se nalaze u kući pored. Nakon dozivanja i glasnog lupanja na vrata i prozore bilo im je sumnjivo, te su počeli da strahuju da se dogodilo najgore.

Jedan od komšija razbio je staklo kako bi ušao u objekat te se pri tome i posekao. Kada je otvorio vrata ugledao je stravičan prizor. Osmoro mladih od kojih je većinu i poznavao sedilo je nepomično na kauču a neki su pali na pod. Prišao im je i brzo shvatio kako njihova srca ne kucaju. Pozvao je policiju i hitnu pomoć koja kada je došla na mesto nesreće mogla samo konstatovati smrt.

Nakon toga policija je ogradila mesto nesreće, do koga se inače zbog snega i lošega vremena može doći samo sa džipovima, te onemogućila pristup na udaljenosti od skoro dva kilometra. Oko deset sati ta je informacija prohujala Posušjem nakon čega su roditelji zajedno s braćom i sestrama preminulih otišli u Tribistovo. Satima su čekali u jednom objektu međusobno se tešeći s nevericom ponavljajući kako su dan ranije bili s njima. Stalno su im dolazili prijatelji mladića čiji su životi ugašeni naprasno koji su ih se takođe suznih očiju i jecajući prisećali.

Na licu mesta bila su i dva vozila hitne pomoći čiji su zaposleni bili tu kako bi ukazali pomoć. Po navodima ljudi iz Civilne zaštite i spasilačkih službi vrlo verovatno plinski top izazvao je smrt mladih. Oni kažu da taj uređaj jako brzo pokupi sav kiseonik te je brzo počeo da proizvodi ugljen monoksid koji je mlade brzo omamio, a zatim i očito usmrtio.

"Plinski top" verovatni uzrok smrti mladih

Po istim navodima kod korišćenja takvih vrsta grejalica najvažnije je redovno prozračivati prostorije u kojima takvi uređaji rade, a što ovde nije bio slučaj jer su svi prozori i vrata bili zatvoreni. Pretpostavlja se kako je to upravo bio uzrok njihove smrti.

- Ne mogu da verujem. Pre nekoliko dana potres je ubio sedam ljudi, sada ovde je preminulo osmoro doslovno dece - kazuje jedan meštanin. U jednom trenutku došlo je i do oštrijeg reagovanja prema novinarima od ožalošćenih koje su razljutili novinarski upiti, fotoaparati i kamere.

Predsedništvo BiH proglasilo je 4. januar Danom žalosti u BiH zbog ove tragedije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.