Dobio je unuku i niko ga ne zanima: - Neću ni da komentarišem zabranu referenduma!
Foto: Fonet

U pravom RASPOLOŽENJU

Dobio je unuku i niko ga ne zanima: - Neću ni da komentarišem zabranu referenduma!

U zajedničkoj izjavi, sa kojom se nije saglasila Rusija, stoji da je potvrđeno da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće te da entiteti moraju poštovati odluke institucija BiH
Objavljeno: 20:32h

Ambasadori Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira u BiH pozvali su vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike jer će to destabilizovati BiH.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U zajedničkoj izjavi, sa kojom se nije saglasila Rusija, stoji da je potvrđeno da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće te da entiteti moraju poštovati odluke institucija BiH.

Poruke građana novoj Vladi: Manje kradite, više radite! (VIDEO)

- Ustavom BiH nedvosmisleno je je utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH. U tom kontekstu, predloženi referendum u Republici Srpskoj, koji od birača u RS-u traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud BiH, je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi. Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne održe referendum - navodi se u zajedničkoj izjavi.

foto: Fonet

Istaknuto je da iako referendum o entitetskim praznicima može potpadati pod nadležnost jednog entiteta, bilo koji referendum mora biti sproveden na način koji je u skladu sa Ustavom BiH, i ne može kršiti Opšti okvirni sporazum za mir niti ustavni okvir BiH. - Ambasadori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira primili su k znanju uveravanja Vlade RS da je cilj referenduma da bude 'korak ka sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH'. Ali Upravni odbor PIC-a takođe je konstatirao da su predsednik RS i Narodna skupština RS-a (NSRS) više puta osporavali nadležnost državnih pravosudnih institucija u BiH. Takve izjave i potezi protivni su Opštem okvirnom sporazumu za mir i vladavini prava, i jednostavno su neprihvatljive - poručeno je u izjavi ambasadora PIC-a, preneli su mediji u BiH.

Na kraju je dodao i jedan detalj iz privatnog život:

- U danu, u kojem sam dobio unuku i koji je tako poseban za mene i za moju porodicu, ne pada mi na pamet da se bavim PIK i njihovim saopštenjima - poručio je Dodik.

On je ovo kazao odgovarajući na pitanje da prokomentariše izjavu ambasadora PIK kojom pozivaju vlasti Srpske da ne održe referendum o Danu Republike.

(Espreso.co.rs/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.