UKRAJINCE TEK SAD PROŠAO ŠOK, POSLE 3 DANA REAGOVALI NA DODIKOV POKLON: Pa, to je naše, ODAKLE VAM???
Milorad Dodik, Foto: printscreen

ikona

UKRAJINCE TEK SAD PROŠAO ŠOK, POSLE 3 DANA REAGOVALI NA DODIKOV POKLON: Pa, to je naše, ODAKLE VAM???

Dodik Lavrovu poklonio 300 godina staru ikonu

Objavljeno:

Ukrajina je od vlasti Bosne i Hrecegovine zatražila pojašnjenje nakon što je predstavnik kolektivnog predsedništva Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu ikonu koja navodno pripada Ukrajini, objavili su u sredu lokalni mediji.

Dodik je Lavrovu u ponedeljak poklonio pozlaćenu pravoslavnu ikonu, navodno staru 300 godina, a mediji bliski Dodiku naveli su kako je pronađena u Lugansku, delu Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista.

Na fotografiji se vidi voštani pečat po kojem je ikona registrovana kao vlasništvo Ukrajine, još dok je ta država bila dio SSSR-a.

1
foto: tviter

Mediji nisu objavili nikakve pojedinosti o tome kako je i gde sporna ikona pronađena.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Sarajevu je uputilo notu ministarstvu spoljnih poslova BiH tražeći "javno, neodgodivo i nedvojbeno" očitovanje o tome kako je ikona iz njihove zemlje dospela u drugu državu i završila u Dodikovim rukama.

U proruskim paravojnim postrojbama u regijama Luganska i Donjecka sudelovali su dragovoljci iz BiH, odnosno iz Republke Srpske.

Jednom od njih, Gavrilu Steviću se zbog toga sudi, jer je pridruživanje paravojnim postrojbama u inostranstvu kažnjivo po zakonima BiH.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji List/HINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.