NA SAMOJ GRANICI SA SRBIJOM OTKRIVEN ZAPREPAŠĆUJUĆI SLUČAJ KORONAVIRUSA: Lekari su potpuno ZBUNJENI!
Koronavirus, ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

LOŠE VESTi

NA SAMOJ GRANICI SA SRBIJOM OTKRIVEN ZAPREPAŠĆUJUĆI SLUČAJ KORONAVIRUSA: Lekari su potpuno ZBUNJENI!

Niko nije siguran, kada je u pitanju nova zarazna virusna bolest koja hara svetom

Objavljeno:

Prvi slučaj reinfekcije koronavirusom zabeležen je u Tuzlanskom kantonu, a stanje pacijenta i druge reakcijevna virus lekari pomno prate, ali za sada bez saznanja da li je on infektivan.

Pola godine od prvi slučajeva zaraze korona virusom u Bosni i Hercegovini sada su se pojavili prvi slučajevi reinfekcije, a jedan takav je registrovan i u Tuzli.

Kako je za klix.ba potvrdio direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović, trenutno je u kovid bolnici hospitalizovan pacijent kod koga je potvrđena reinfekcija virusom.

- Reč je o pacijentu koji je dva puta hospitalizovan u našoj Klinici za zarazne bolesti, a još ovakvih slučajeva je zabeleženo u Bosni i Hercegovini. Sada je sa imunološke strane potrebno utvrditi o čemu se radi - kazao je Jusufović.

Govoreći o pacijentu kod kojeg je potvrđena reinfekcija, Jusufović je kazao da se on ranije oporavio od oboljenja kovid-19, tačnije bio je pozitivan, hospitalizovan je u bolnici gde je i lečen, a zatim je nakon značajno poboljšanog opšteg stanja i negativnog PCR testa pušten kući.

- Međutim, nakon izvesnog vremena ponovo je hospitalizovan kao pozitivan. To znači da još nismo u potpunosti sigurni kakav imunitet korona ostavlja nakon preležane bolesti - dodao je Jusufović.

Da li je ovaj pacijent infektivan, odnosno da li može da prenese zarazu drugima i koliko je reinfekcija opasna po njegov organizam trenutno je nepoznanica.

- U svetu, pa tako i kod nas još nije utvrđeno da li je i koliko pacijent infektivan. Teoretski to može biti ukoliko ima novi genotip virusa, kao što su slučajevi kod gripa. Njegovo lečenje trenutno je u toku i mi imamo otvorene sve opcije jer ne znamo prirodu bolesti. Na kraju može imati blažu, ali i težu sliku i na sva pitanja odgovore treba sačekati nakon završetka drugog lečenja - rekao je Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti u Tuzli u okviru koje je i formirana kovidD bolnica.

Stanje pacijenta trenutno je stabilno, a tuzlanski lekari ga pomno prate.

- Mi prema njemu postupamo kao da je infektivan i to radimo zbog zaštite drugih pacijenta i zaposlenih. Takođe, shodno broju pozitivnih pacijenata mi očekujemo da će biti novih reinfekcija u narednom periodu - dodao je Ahmetagić.

U kovid bolnici Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli trenutno se nalazi 36 pacijenta kod kojih je potvrđena infekcija korona virusom, dok je šest priključeno na respirator u Respiratornom centru Klinike za plućne bolesti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.