MIŠLJENJE STRUČNJAKA O VAKCINAMA I KORONI: Posebno se odnosi na roditelje i decu, jedna stavar je ključna
Vakcinacija / Ilustracija, Foto: Profimedia

VAŽNO ZA SVE RODITELJE

MIŠLJENJE STRUČNJAKA O VAKCINAMA I KORONI: Posebno se odnosi na roditelje i decu, jedna stavar je ključna

Ona se prisetila nekoliko slučajeva u svom dugogodišnjem iskustvu navodeći kako su se upravo vakcinisala deca roditelja koji su tokom rata izbegli u druge zemlje

Objavljeno:

Vakcinacija dece u BiH je poslednjih nekoliko godina večita dilema. Pojedine roditelje brinu moguće nuspojave, dok s druge strane stručnjaci smatraju da je imunizacija ključna u prevenciji zaraznih bolesti.

Pedijatar Mira Ademović u razgovoru za Klix je izrazila nadu da će trenutna pandemija uticati na svest roditelja i promeniti njihovo mišljenje.

Ona je istakla da su roditelji u trenutnom odbijanju vakcinacije zapravo zaboravili koliko su opasne morbile, parotitis, polio, tuberkuloza i ostale zarazne bolesti. Dodala je da su se svi ljudi uspavali po tom pitanju i da veruje da će trenutna situacija povećati svest o toj temi pogotovo nakon što se u literaturi navodi da BCG vakcina može biti od koristi u borbi protiv korona virusa, prenosi Srpskainfo.

– Naredna istraživanja koja se budu provodila će dati decidan odgovor na to, za sada su to samo pretpostavke, ali je činjenica da smo na Balkanu uvek imunizirali decu BCG vakcinom i ona je obavezna pa čak i roditelji koji su živeli u zapadnim zemljama gde nije bila ova vrsta vakcinacije, njima je bila preporuka kada dođu u zemlje bivše Jugoslavije da se vakcinišu jer je kod nas bilo tuberkuloze – kazala je Ademovićeva.

Ona se prisetila nekoliko slučajeva u svom dugogodišnjem iskustvu navodeći kako su se upravo vakcinisala deca roditelja koji su tokom rata izbegli u druge zemlje.

– Činjenica je da je u Italiji i Austriji i drugim zemljama mnogo veća smrtnost nego što je to u našoj zemlji. Ili imamo sreće u nečemu ili je upravo imunizacija BCG vakcinom doprinela tome da se zaraza drži pod kontrolom, ali naravno to će istraživanja pokazati, ali verujem da će roditelji razmisliti malo više o tome hoće li vakcinisati decu – istakla je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.