POZNATO JE STANJE OCA I SINA ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM: Građanima SRPSKE izdata JASNA UPUTSTVA!
Ilustracija, Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

BANJA LUKA NA NOGAMA

POZNATO JE STANJE OCA I SINA ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM: Građanima SRPSKE izdata JASNA UPUTSTVA!

U pitanju je osoba srednjih godina koja je radila u Italiji te njegovo dete, učenik osmog razreda u Banjoj Luci

Objavljeno:

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) Branislav Zaljković potvrdio je danas da oba pacijenta zaražena koronavirusom u tom bh. etitetu imaju blage simptome te se osećaju dobro.

U pitanju je osoba srednjih godina koja je radila u Italiji te njegovo dete, učenik osmog razreda u Banjoj Luci. Najavio je i da će biti testirani na taj virus i ostali đaci iz odeljenja u koje ide učenik sa simptomima te bolesti. - Bitno je da se građani javljaju svojim lekarima telefonski, a nema potrebe da lično dolaze u domove zdravlja. Nakon toga se prati njihova epidemiološka situacija. Bitno nam je da zdravstveni sistem funkcioniše i da nema problema u komunikaciji - naglasio je Zeljković i pozvao građane da ne dižu paniku, već se pridržavaju svih predviđenih mera. Nakon što su u RS-u potvrđena dva slučaja pozitivnih osoba na koronavirus, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić rekao je da se može očekivati još pozitivnih slučajeva na koronavirus u RS, ali da nema mesta panici i apelovao je na građane da se pridržavaju mera zdravstvenih službi. - Preduzimaju se mere kako bi se pronašli svi oni koji su potencijalno zaraženi i osobe s kojima su kontaktirale - rekao je Šeranić i napomenuo da 80 posto obolelih ima blage simptome te da je visoka stopa izlečenja.

Svi građani koji su putovali u Kinu, Italiju, Iran i Japan treba da se jave telefonski nadležnim službama kako bi dali podatke o svom stanju te da bi se mogle poduzimati adekvatne mere. Direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić potvrdio je danas da je renovirana bivša klinika za plućne bolesti, u kojoj ima više od 50 spremnih kreveta za karantin pacijenata obolelih od koronavirusa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Klix)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.