URGENTNO POVUČENE DVE VRSTE ANTIBIOTIKA! LEKARI IZDALI UPOZORENJE: Ovi lekovi izazivaju OZBILJNE POSLEDICE!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

UPOZORENJA

URGENTNO POVUČENE DVE VRSTE ANTIBIOTIKA! LEKARI IZDALI UPOZORENJE: Ovi lekovi izazivaju OZBILJNE POSLEDICE!

Zabeležena su onesposobljavajuća, dugotrajna potencijalno trajna neželjena dejstva leka koja uglavnom zahvataju mišićno-koštani i nervni sistem

Objavljeno: 19:39h

Agencija za lekove Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Evropskom agencijom za lekove (EMA), upozorila je zdravstvene radnike na ozbiljne posledice hinoloških i fluorohinoloških antibiotika koji će biti povučeni s tržišta.

Kako se navodi u pojašnjenju Agencije, a što je za „Avaz“ potvrdio i Alija Uzunović, pomoćnik direktora za kontrolu lekova, zabežena su onesposobljavajuća, dugotrajna potencijalno trajna neželjena dejstva leka koja uglavnom zahvataju mišićno-koštani i nervni sistem.

- Za ove lekove, koji su već duže vreme na tržištu, utvrđeni su rizici i biće povučeni kako s bh. tržišta tako i u Evropi. Svaki lek ima rizik i koristi, u ovom slučaju rizici su postali veći od koristi samog leka i biće povučeni. Ukoliko ih pacijenti koriste, s terapijama trebaju prestati i biće ima data zamena. Kroz višegodišnju primenu, kada je reč o navedenim lekovima, pokazalo se da je to lek s povećanim rizikom - kaže Uzunović.

Inače, u celoj Evropskoj uniji preispitani su koristi i rizici svih hinolonsških i fluorohinolonških antibiotika te njihove indikacije.

- Lekovi koji sadrže cinoksacin, flumekvin, nalidiksinsku kiselinu i pipemidinsku kiselinu bit će povučeni s tržišta. U BiH dozvolu za stavljanje u promet imaju lekovi čija je aktivna supstanca pipemidinska kiselina - Palin kapsula, tvrda 20 x 200mg, Pipegal kapsula, tvrda 20 x 200mg i Pipem kapsula, tvrda 20 x 200mg. Dozvole za stavljanje u promet ovih lekova će biti ukinute - kazali su iz Agencije za lekove BiH.

U preporuci zdravstvenim radnicima navedeno je kako se ovi antibiotici ne smeju propisivati za lečenje lakših ili samoograničavajućih infekcija kao što su feringitis, tonzilitis i akutni bronhitis, za prevenciju putničkih dijareja ili infekcija donjeg urinarnog trakta, za terapiju infekcija koje nisu izazvane bakterijama, za blage do umereno teške infekcije te pacijentima koji su prethodno imali ozbiljna neželjena dejstva na hinolonški ili fluorohinolonški antibiotik.

Upozorili su da je oprez naročito potreban kod propisivanja ovih lekova starijim osobama, pacijentima s oštećenjem funkcije bubrega, pacijentima s presađenim solidnim organom te onima koji se istovremeno leče kortikosteroidima, jer kod tih pacijenata rizik od fluorohinolonima izazvanog tendinitisa i rupture tetive može biti povećan.

Istovremeno, ističu da se primena kortikosteroida s fluorohinolonima mora izbegavati.

- Pacijenti trebaju odmah prekinuti lečenje ovim antibioticima kod prvih znakova neželjenih dejstava, kao što su tendinitis i ruptura tetive, bol u mišićima, mišićna slabost, bol u zglobovima, oticanje zglobova, periferna neuropatija i efekti na centralni nervni sistem – stoji u upozorenju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.