REŠITE MUČNINU TOKOM PUTOVANJA U 5 KORAKA: Uz ove TRIKOVE, svaki put će vam biti lakši!
Ilustracija /Najbolje objašnjenje za mučninu tokom vožnje krije se u tzv. senzornoj teoriji sukoba, Foto: Shutterstock

da li ste znali?

REŠITE MUČNINU TOKOM PUTOVANJA U 5 KORAKA: Uz ove TRIKOVE, svaki put će vam biti lakši!

Ukoliko svoj pogled uperite prema prozoru i spoljašnjoj sredini, to može da bude od pomoći

Objavljeno:

Svako od nas se bar jednom u životu suočio s teškom mučninom tokom putovanja koja je završila na najgori moguć način - povraćanjem.

Stručnjaci su predstavili listu od pet načina kako možete da izbegnete ovaj neprijatan osećaj tokom vožnje avionom, autobusom ili automobilom. Kako piše Gardijan (Guardian), najvažnije je izbeći okidače, fokusirati se na eksterijer, biti oprezan s upotrebom određenih lekova, pravilno disati i postepeno se navikavati na duge relacije. Izbegavajte okidače Nemojte putovati malim avionima koji imaju veće turbulencije od velikih aviona. Ukoliko ste na brodu, držite se sredine, gde je manje truckanja. U automobilu i autobusu najgore mesto za sedenje je na zadnjem sedištu. Nažalost, ovo je mesto gde deca obično sede, a ljudi su najviše podložni mučnini u ranom detinjstvu. Odrasli koji pate od migrene su takođe podložniji ovom problemu. Fokus na spoljašnjoj sredini Najbolje objašnjenje za mučninu tokom vožnje krije se u tzv. senzornoj teoriji sukoba, koja ga svodi na neusklađenost između onoga što vaše oči vide i informacija o kretanju koje dopiru do unutrašnjeg uva. "Ukoliko svoj pogled uperite prema prozoru i spoljašnjoj sredini, to može da bude od pomoći", kaže Golding. Dakle, nemojte čitati ili gledati telefon. Pokušajte da zadržite glavu veći deo vremena okrenutu prema spoljašnjoj sredini.

Pažljivo s lekovima Lekovi koji se prodaju bez recepta, najčešće antihistaminici, mogu biti delotvorni za tretiranje simptoma vezanih za razna alergijska stanja, ali mogu dovesti do zamagljenja vida i pospanosti, kaže Golding, što nije dobro ako treba da vozite. Pravilno dišite "Kontrolisano disanje je skoro dvostruko efikasnije od lekova. Refleks povraćanja isključuje respiratorni impuls, pa ako se koncentrišete na disanje, to može da spreči povraćanje. Vežbajte da vaše disanje bude ujednačeno", kaže Golding. Navikavanje na duga putovanja Prema rečima stručnjaka, najvažnija stvar u celoj priči bazira se na navikavanju. Najpre krenite na kratka putovanja i vozite se sve do onog trenutka kada počnete da osećate mučninu, a onda se zaustavite i odmorite. Zatim se upuštajte u sve duža putovanja kako biste pomerali sopstvene granice izdržljivosti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/b92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.