IZBORI U BOSNI I HERCEGOVINI: U izborne štabove pristižu prvi podaci, u SNSD pobednička atmosfera!
Foto: Printscreen/facebook

OPŠTI IZBORI

IZBORI U BOSNI I HERCEGOVINI: U izborne štabove pristižu prvi podaci, u SNSD pobednička atmosfera!

Predizborna ćutnja pred opšte izbore koja je počela juče ujutro u 7 časova traje do zatvaranja biračkih mesta, večeras do 19 časova

Objavljeno: 21:39h

Zatvorena su gotovo sva glasačka mesta u Bosni i Hercegovini. Na opštim izborima građani su danas mogli da biraju članove Predsedništva BiH, poslanike u državnom i entitetskim parlamentima, predsednika i potpredsjednike RS i predstavnike za kantonalne skupštine u FBiH.

SDA: Džaferović vodi na uzorku od 3,5 odsto prebrojanih glasova

Šef Izbornog štaba Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić izjavio je da je na uzorku od do sada prebrojanih oko 3,5 odsto glasova u vođstvu njihov kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Prema do sada prebrojanim glasovima, Džaferović je dobio nešto manje od 5.000 glasova, a kada je u pitanju kandidat za hrvatskog člana Predsedništva BiH, u vođstvu je kandidat Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, ali nema rezultata još iz kantona u kojima se očekuje da će Dragan Čović, kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, dobiti podršku.

Zvanični podaci o izlaznosti

Kako je saopštio CIK BIH, glasalo je 53,26 odsto birača.

Sporije brojanje

Za predsednika RS glasovi se broje sporije od Predsedništva BiH i zbog toga ima manje pouzdanih informacija. Prema nezvaničnim informacijama iz SzP, Vukota Govedarica vodi u centralnom delu Banjaluke, ali još nemaju podatke za celi grad.

Borenović: Za Ivanića glasalo 51,6 odsto birača

Branislav Borenović, lider PDP, saopštio je da je do sada pregledano 75.628 listića i da je za Mladena Ivanića glasalo 51,6 odsto birača.

– Ta razlika će rasti, jer Ivanić vodi u gradovima, uključujući i Bijeljinu – istakao je Borenović.

Ocenio je da je izlaznost u RS značajno veća nego 2014, te da u Banjaluci ona iznosi 60,42 odsto.

SNSD: Dodik i Cvijanovićeva u prednosti

Iz izbornog štaba SNSD je saopšteno da su obradili podatke sa 20 odsto biračkih mesta.

– Dodik ima oko 58,8, odsto, a Ivanić oko 40 odsto glasova. Dodik će veoma brzo proglasiti pobedu – istakao je Radovan Kovačević, portparol SNSD. Dodao je i da je Željka Cvijanović u prednosti u odnosu na Vukotu Govedaricu, ne preciziravši o kom procentu obrađenih listića je rEč.

Kovačević: Uskoro ćemo proglasiti Dodikovu pobedu

Radovan Kovačević, portparol SNSD, kaže da je prebrojano 10 odsto glasova.

– Za Dodika je glasalo 58 odsto birača i verujemo da će se taj trend nastaviti. Uskoro ćemo proglasiti njegovu pobjedu u trci za srpskog člana Predsedništva BiH – rekao je on.

Aplauzi u PDP

U izbornom štabu PDP, iz kancelarije u kojoj su se okupili funkcioneri, čuju se aplauzi i uzvici oduševljenja.

U štab je stigao i Draško Stanivuković, kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Na tri hiljade prebrojanih glasova u Banjaluci Milorad Dodik vodi sa 66 odsto, prema izvoru iz SNSD-a Banjaluka.

foto: Printscreen/ATV

Koalicija “Pod lupom”: 329 kritičnih situacija

Prema novim podacima Koalicije “Pod lupom”, do 18 sati je zabeleženo 329 kritičnih situacija, koje uključuju kršenja izbornih pravila i incidente na biračkim mestima.

Stižu podaci

Prema saznanjima Srpskainfo, u izborni štab SNSD su stigli podaci sa sedam odsto obrađenih biračkih mesta, a prema tim podacima Milorad Dodik vodi sa 4.000 glasova razlike u odnosu na Mladena Ivanića. Kada je u pitanju grad Banjaluka u pitanju, 65 odsto ima Dodik, a Ivanić 33 odsto.

MUP RS: Glasanje bez većih narušavanja javnog reda i mira

Proces glasanja na 2.098 biračkih mesta u Republici Srpskoj protekao je bez ugrožavanja sigurnosne situacije i većih narušavanja javnog reda i mira. Policijski službenici će osiguravati biračka mesta dok se glasački listići ne transportuju do opštinskih izbornih komisija, a tokom noći će osiguravati objekte gde su smeštene opštinske izborne komisije, saopšteno je MUP RS.

PDP: Izlaznost u Banjaluci oko 60 odsto

U PDP navode da je u Banjaluci glasalo 87.663 birača, što je izlaznost od 60,34 odsto.

Glasali za Merkel, Ronalda i Salaha

Svaki izbori uvek ponude nekoliko smešnih i zanimljivih odluka birača, koji na svojim glasačkim listićima upišu zanimljivo ime kandidata po njihovom izboru.

foto: Printscreen/N1

Tako smo i ove godine imali nekoliko zanimljivih i kreativnih predloga, koji su birači dopisivali na glasačke listiće širom BiH.

“Banjaluka na 60 odsto”

Portparolka PDP, Anja Petrović, rekla je da je u Banjaluci izlaznost veća od 60 odsto.

– Očekujemo pobedu Ivanića i Govedarice, kao i najbolje rezultate u istoriji PDP na parlamentarnim izborima na nivou RS i BiH – istakla je Petrovićeva.

Glasanje u Beogradu

Na biračkom mestu u Ambasadi BiH u Beogradu, jedinom u Srbiji za glasanje na opštim izborima u BiH, glasalo je 36 od ukupno 60 registrovanih birača, rekla je Srni predsednik izborne komisije na ovom biračkom mestu Mirjana Ostojić.

PDP sabira rezultate

U izbornom štabu SDS i Saveza za pobedu nalaze se članovi štaba i kandidat za predsednika Republike Srpske Vukota Govedarica, koji pomno prate i sabiraju rezultate sa terena. Prva konferencija za novinare mogla bi da bude oko 22 sata.

Kovačević: Prljava kampanja

Po našim podacima izlaznost je 55 odsto, na istom nivou kao ranije.

- Bila je ovo najprljavija kampanja, gde opozicija nije birala sredstva, a uključena je bila i međunarodna zajednica - kazao je portaprol SNSD Radovan Kovačević.

Štabovi

Brojne novinarske ekipe se već nalaze u izbornim štabovima političkih partija. Očekuje se da će partije saopštiti svoje, nezvanične podatke o izlaznosti, a kasnije i o rezultatima glasanja.

Glasači neće biti vraćeni

Branko Petrić, predsednik Centralne izborne komisije u BiH, poručio je da nijedan glasač koji na biračko mesto dođe do 19 sati ne sme biti vraćen.

Neregularnosti u Bugojnu: Unosili kopije izbornih listića

Određene neregularnosti izbornog procesa zabeležene su na dva biračka mesta u Bugojnu, potvrđeno je iz Opštinske izborne komisije u tom gradu.

Na biračkom mestu u naselju Kopčić došlo je do narušavanja javnog reda i mira, zbog čega je izborni proces bio obustavljen dvadeset minuta, prenosi Fena.

– Izgubljeno vreme biće nadoknađeno, što znači da će biračko mesto na kojem se desio incident biti otvoreno za birače dodatnih dvadeset minuta nakon isteka roka koji je bio predviđen za zatvaranje biračkog mesta, a to je 19 sati – kazao je predsednik OIK Bugojno Mirza Ibrahimović.

Takođe, izborna neregularnost registrovana je i na biračkom mestu u zgradi Prve osnovne škole, na mjestu gde glasaju birači iz naselja Donjići i Rostovske ulice. Na ovo biračko mesto uneseno je nekoliko kopija izbornih listića, a neregularnost je uočio jedan od prisutnih posmatrača.

U oba slučaja sačinjene su službene zabeleške, a prema osobama koje su učestvovale u neregularim aktivnostima biće poduzete zakonom propisane mere i radnje.

Kormak: Nakon objave rezultata izbora u BiH, što pre formirati vlast

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak izjavila je da je za BiH važno da se nakon objave rezultata opštih izbora "što prije formira vlast, u skladu sa sudskim odlukama".

- EU i SAD su u prethodnom periodu radili na tome da se sve stranke i strane sastanu, da bi se došlo do rešenja. Jako je važno da se nakon objavljivanja rezultata, deluje što brže i ekspeditivno, u skladu sa sudskim odlukama, na uspostavljanju vlasti i rešavanju pitanja - rekla je Kormakova novinarima u Sarajevu.

Kormakova je istakla da je Ambasada SAD poslala mnogo posmatračkih timova na biračka mesta širom BiH, da bi pomogli da izbori budu fer i pošteni.

Do 15 sati glasalo 37,21 odsto građana

Prema podacima Centralne izborne komisije, do 15 časova na opšte izbore u BiH izašlo je 37,21 odsto registrovanih građana.

U poređenju s prethodnim opštim izborima 2014. godine, kada je do 15 časova na izbore izašlo 36,6 odsto registrovanih građana, možemo reći da su građani ovoga puta izašli u većem broju.

Poređenje radi, na opštim izborima 2010. godine u 15 časova regiustrovana izlaznost od 36,1 odsto.

Najveća izlaznost je zabeležena u Drvaru, Ribniku, Banovićima, Kupresu, Šehovićima, Han Pijesku, Istočnoj ilidži, Istočni Stari Grad, Trnovo, Kalinovik i drugi. Sve navedene opštine imaju izlaznost iznad 50 odsto.

Desila su se četiri incidenta u FBiH između 11 i 15 časova, a ti slučajevi su rešeni, kao i slučajevi četiri incidenta u istom periodu u Republici Srpskoj. Jedan ozbiljniji incident desio se u Bijeljini jer je zbog uništenja glasačke kutije glasanje pauzirano na jedan sat.

U Ambasadi BiH u Beogradu glasalo 26 birača

Na biračkom mestu u Ambasadi BiH u Beogradu do 15 časova glasalo je 26 birača od registrovanih 60, rekla je predsednik izborne komisije na ovom biračkom mjestu Mirjana Ostojić.

Ostojićeva je navela da glasanje protiče u redu, osim što i dalje izvestan broj ljudi nije mogao da glasa zbog neblagovremenog prijavljivanja za izbore.

Biračko mesto u Ambasadi BiH u Beogradu otvoreno je jutros u 7 časova, a za glasanje je registrovano 60 glasača.

Izlaznost najveća u Kalinoviku

Centralna izborna komisija BiH održala je prvu konferenciju za medije na kojoj je saopšila prve podatke o izlaznosti na opštim izborima.

- Do sada je izlaznost slična prošlim izborima i iznosi 11,41 odsto. Najveća izlaznost je u manjim sredinama od kojih najveća u Kalinoviku - 31 odsto -rekao je predsjednik CIK-a Branko Petrić.

Rečeno je kako je glasanje za građane BiH u pojedinim zemljama već završena zbog vremenskih razlika. Na primer, to se desilo u Australiji gde je biralište bilo otvoreno u Ambasadi BiH.

Petrić je odbacio navode pojedinih medija kako su se u BiH dešavaju velike prevare glasača zbog kojih je samo održavanje legalnih izbora upitno. Takođe, odbačena je kao lažna informacija o aktiviranom suzavcu u Doboju.

Petrić je potvrdio da je registrovano nekoliko manjih incidenata i nepravilnosti.

Glasao je i predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Glavni kandidati na biralištima

Kandidat Saveza za pobedu RS za predsednika Republike Srpske Vukota Govedarica glasao je jutros oko 9.30 u Gacku. On je na biralište u Osnovnoj školi “Sveti Sava“ u ovom gradu, došao sa suprugom Oliverom.

Kandidat SNSD za predsednika Srpke, Željka Cvijanović glasala je oko 10.40 u Banjaluci.

U Banjaluci je među prvima na glasanje izašao i Dragan Čavić, predsednik NDP-a.

U Brčkom je svoju građansku dužnost obavio i gradonačelnik Siniša Milić.

Mladen Ivanić, srpski član Predsedništva BiH, takođe je glasao u Banjaluci.

U Beogradu do 11 časova glasala tri birača

Na biračkom mestu u Ambasadi BiH u Beogradu, jedinom u Srbiji za glasanje na opštim izborima u BiH, do 11 časova glasala su tri birača od registrovanih 60, rekla je predsednik izborne komisije na ovom biračkom mestu Mirjana Ostojić.

Ostojićeva je navela da je na biračko mesto dolazio veliki broj ljudi, ali da nisu bili u spiskovima, s obzirom da se nisu prijavili i registrovali za glasanje.

Ona je navela da glasanje protiče regularno.

Biračko mesto u Ambasadi BiH u Beogradu otvoreno je jutros u 7 časova, a za glasanje se registrovalo 60 glasača.

Ovo izborno mesto će biti otvoreno do 19 časova. Glasači su se prijavljivali za glasanje na opštim izborima putem internet stranice CIK-a do 24. jula.

Incidenti na biračkim mestima

Na biračkom mjestu 091 Ostojićevo kod Bijeljine prekinuto je glasanje. Kako je potvrdio predsednik GIK Bijeljina Žiko Krunić do incidenta je došlo zbog verbalnog sukoba članova biračkog odbora i posmatrača.

Glasanje na ovom biračkom mestu biće produženo za onoliko koliko je bila pauza.

Stanje bezbednosti na glasačkim mestima, kao i na području cele Republike Srpske je povoljno i bez većih narušavanja javnog reda i mira, a do sada su zabeležena dva incidenta, saopšteno je iz MUP RS.

Incident je zabeležen oko 7.55 na području Policijske uprave Banjaluka, na biračkom mestu u naselju Šargovac, kada se M.M. pojavio u vidno alkoholisanom stanju i svojim ponašanjem narušavao javni red i mir.

Policijski službenici su na poziv predsednika biračkog odbora izašli na lice mesta i lice M.M. lišili slobode.

Ovo lice je odbilo alkotestiranje, a policijski službenici preduzimaju mere i radnje u skladu sa svojim nadležnostima.

Drugi incident je registrovan oko 8.20 časova na području Policijske uprave Istočno Sarajevo na biračkom mestu u Mladicama, opština Istočna Ilidža, kada su članovi biračkih odbora uočili kod dve starije osobe N.F. i D.F. stare glasačke listiće koje su nameravali da ubace u glasačke kutije.

– Članovi biračkih odbora blagovremeno su reagovali i kod njih pronašli važeće listiće nakon čega su obavestili pripadnike MUP-a koji preduzimaju mere i radnje iz svoje nadležnosti – navedeno je u saopštenju.

Biračko mesto u Mladicama bilo je zatvoreno oko 20 minuta, za koliko će biti i produžen rad ovog biračkog mesta.

Dario Jovanović, direktor Koalicije pod lupom, kazao je danas na pres-konferenciji da je na jednom biračkom mestu u Doboju, u jednoj osnovnoj školi, bačen suzavac i da je zbog tog događaja izborni proces na ovom mestu prekinut. Slučaj je prijavljen svim nadležnim institucijama uključujući i policiju, piše N1.

- Ukupno 72 odsto biračkih mesta otvoreno je tačno u 7 sati. Između 7 i 7.15 otvoreno je dodatnih 23 odsto što znači da je na pet dosto biračkih mesta bilo značajnijih kašnjenja. Do 9 sati zabeleženo je 99 kritičnih situacija. Kritičnim situacijama mi smatramo teža proceduralna i incidenta kršenja izbornog procesa. U četiri slučaja izražena je sumnja na postojanje tzv. bugarskog voza odnosno da je jedan birač već došao s popunjenim listićem, a izneo prazan - rekao je Jovanović i dodao:

- Najozbiljnija prijava je u Loparama, gde su se pojavile osobe a falsifikovanim akreditacijama političkih subjekata koji su aktivistima Pod lupom pretili da napuste biračko mesto. O ovom slučaju obavešteni su svi nadležni organi -naglasio je.

Glasanje u Doboju je prekinuo na jednom biračkom mestu.

- Na biračkom mestu u Doboju privremeno obustavljen proces glasanja. Bačen je suzavac u Doboju i prekinuto je glasanje. Koliko znamo upućena policija na ovo biračko mesto. Koalicija je primila dojave i o kršenju izborne šutnje - poručio je on.

“Mene nema na spisku, ali ima moj pokojni otac Hasan”

Nesređeni birački spiskovi uzrokuju probleme na pojedinim biračkim mestima u gradiškoj opštini.

Senad Murić iz Lipovače zatražio je od opštinske Izborne komisije objašnjenje zbog njegovog izostavljanja sa biračkog spiska.

– Mene nema na spiskovima, a tri puta sam glasao i bio na spisku. Sada me nema, a ima moj otac Hasan koji je umro pre osam godina. Niko ne ume da mi objasni u čemu je problem – rekao je Murić za Srpskainfo.

U Izbornoj komisiji smatraju da je problem u nesređenim biračkim spiskovima.

Inače, na području gradiške opštine evidentirano je 56.019 birača na 93 mesta, dok je 960 registrovano za glasanje u odsustvu.

To je identično broju stanovnika gradiške opštine na poslednjem popisu.

Predizborna ćutnja pred opšte izbore koja je počela juče ujutro u 7 časova traje do zatvaranja biračkih mesta, večeras do 19 časova. Iz Centralne izborne komisije BiH saopšteno je da su tokom predizborne ćutnje zabranjene sve političke aktivnosti.

Navode i da su birači dužni da na glasačkom mestu imaju jedan od identifikacionih dokumenata izdatih u BiH – ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

CIK BiH pozvao je birače da na veb-stranici ove komisije ili slanjem poruke na broj 091-12-12-12 provere na kojem biračkom mestu glasaju jer su se u poslednje vreme pojavile informacije da je jedan broj građana BiH, bez njihove volje, odjavljen i prijavljen za glasanje iz inostranstva.

Ističu da će svima koji utvrde ovu nepravilnost biti omogućeno da glasaju, a birački paketi koji su se iz inostranstva vratili sa njihovim imenom biće eliminisani.

– Od 77.000 paketa za glasanje u inostranstvu, od kojih je polovina upućena u Srbiju i Hrvatsku, do petka se vratilo 47.000, od čega 6.000 neuručenih – navode u CIK BiH.

Opšti izbori se provode na 5.794 biračka mesta, od kojih 5.380 redovnih. Biće angažovano 314 mobilnih timova, koji će obići 10.000 građana koji će glasati u ustanovama ili svojim domovima.

U diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu oko 1.000 birača moći će da glasa u ambasadama BiH u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, te generalnim konzulatima u Čikagu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Gracu.

Na ovogodišnjim izborima učestvuje 128 političkih subjekata – 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. Za kompenzacione mandate na opštim izborima dostavljene su 73 liste. Između 7.498 kandidata bira se 518 nosilaca mandata, odnosno gotovo 15 puta više kandidata nego mandata koji se biraju, piše Srpskainfo.

Na ovogodišnjim izborima učestvuje 128 političkih subjekata – 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata
Na ovogodišnjim izborima učestvuje 128 političkih subjekata – 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata foto: FoNet

Na centralnom biračkom spisku nalaze se 3.352.933 osobe, od kojih je redovnih birača 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu oko 8.000, raseljenih koji glasaju lično oko 12.000, dok je za glasanje putem pošte registrovano oko 77.000.

Za praćenje izbora CIK akreditovao je oko 6.500 posmatrača, od kojih oko 1.500 stranih, dok su opštinske izborne komisije registrovale oko 60.000 stranačkih posmatrača.

Prve izborne rezultate CIK će, kako je najavljeno, objaviti na dan izbora, oko ponoći.

Otvorena biračka mesta

Biračka mesta u BiH jutros su otvorena u 7 časova, a manjih kašnjena bilo je u pojedinim mestima.

Pojedina biračka mesta u BiH, gde se danas održavaju opšti izbori, nisu otvorena tačno u 7 časova zbog identičnih razloga kao što je i do sada bilo uobičajeno na svim izborima koji su održani u BiH, saopšteno je iz Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.

Ukupno u BiH je formirano 5.794 biračkih mesta /neka biračka mesta su pridružena/ i 314 mobilnih timova.

Biračka mesta u BiH jutros su otvorena u 7 časova, a manjih kašnjena bilo je u pojedinim mestima
Biračka mesta u BiH jutros su otvorena u 7 časova, a manjih kašnjena bilo je u pojedinim mestima foto: FoNet

Kašnjenje u otvaranju biračkog mesta trajala su od 15 do 30 minuta, ističu u Komisiji.

U Banjaluci je na oko 100 biračkih mesta kašnjenje trajalo od deset do 15 minuta iz tehničkih razloga koji su u međuvremenu rešeni, a u Gradiški kašenje je zabeleženo na osam biračkih mesta.

U Tešnju je do kašnjenja došlo zbog kontradiverzionog policijskog pregleda biračkih mesta, navodi se u saopštenju.

U Velikoj Kladuši na otvaranje se čekalo na četiri biračka mesta, Cazinu sedam, Bihaću 15, Brčko distriku sedam, te u Prnjavoru, Brodu, Odžaku, Vukosavlju i Centaru Sarajevo na po jednom biračkom mestu.

Zbog kašenjenja je došlo zato što nisu na vrijeme izvršene pripreme za otvaranje biračkog mesta, član nije došao zbog bolesti, te je pozvan drugi član ili članovi komisija nisu imali ključ.

Bilo je kašnjenja članova biračkih odbora, negde nije bilo struje, ponovno su prebrojavani glasački listići na zahtev posmatrača, a bilo je i prisustva posmatrača iz istih subjekata u isto vreme.

Odziv birača do 11 časova CIK će saopštiti na konferenciji za novinare u 12 časova.

Biračko mesto u Beogradu

 Odziv birača do 11 časova CIK će saopštiti na konferenciji za novinare u 12 časova
Odziv birača do 11 časova CIK će saopštiti na konferenciji za novinare u 12 časova foto: FoNet

Biračko mesto u Ambasadi BiH u Beogradu, jedino u Srbiji za glasanje na opštim izborima u BiH, otvoreno je u 7 časova, potvrdila je predsednik izborne komisije na ovom biračkom mestu Mirjana Ostojić.

Ona je rekla da je na biračkom mestu u Diplomatsko-konzularnom predstavništvu Beograd registrovano 60 glasača za glasanje u odsustvu.

Ostojićeva je rekla da će ovo izborno mesto biti otvoreno do 19 časova, a nakon završetka glasanja koverte sa glasovima se šalju Ministarstvu inostranih poslova BiH i dalje prema Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ u Sarajevu.

Podatke o izlaznosti na ovom biračkom mestu će slati CIK-u u 11, 15 i u 19 časova.

Glasači su se prijavljivali putem internet stranice CIK-a do 24. jula.

BONUS VIDEO: Espreso intervju, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.