SUĐENJE NASERU ORIĆU: Pred novo ročište, tužilaštvu ODBILI važan zahtev!
Foto: Profimedia

obnovljeni postupak

SUĐENJE NASERU ORIĆU: Pred novo ročište, tužilaštvu ODBILI važan zahtev!

Tužilac Miroslav Janjić predložio je da ponovo budu saslušani svi svedoci Tužilaštva, ali to je odbijeno

Objavljeno:

Apelaciono veće Suda BiH odbilo je predlog Tužilaštva BiH da u obnovljenom postupku protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića ponovo budu saslušani svi svedoci i da ponovo budu izneti svi dokazi.

Na današnjoj statusnoj konferenciji pred Apelacionim većem Suda BiH tužilac Miroslav Janjić predložio je da ponovo budu saslušani svi svedoci Tužilaštva u obnovljenom postupku protiv ratnog muslimanskog komandanta Srebrenice Nasera Orića i uvedeni materijalni dokazi.

Takvom predlogu usprotivila se Orićeva odbrana, zbog prava optuženih na pravičnost postupka u smislu ekonomičnosti i efikasnosti krivičnog postupka.

Apelaciono veće Suda BiH danas je utvrdilo plan izvodjenja dokaza u obnovljenom postupku protiv Orića i pripadnika Armije BiH Sabahudina Muhića za zločine nad Srbima na području Srebrenice 1992. godine.

Orićev advokat Lejla Čović rekla je novinarima da je naredno ročište zakazano za 17. septembra, kada će ponovo biti saslušan jedan od svedoka Tužilaštva Radivoje Ostojić, dodavši da će na jednom od narednih ročišta biti saslušan jedan od ranije saslušanih svedoka Tužilaštva BiH, zaštićeni svedok "O1".

Ostali dokazi koje je Tužilaštvo ranije sprovelo neće biti ponovo izvoĐeni pred Apelacionim vijećem, već će samo biti prihvaćeni u spis onako kako su izvedeni tokom prvostepenog postupka.

Apelaciono veće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobadjajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovno održavanje pretresa.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.