POČELA SEZONA SPREMANJA ZIMNICE, A CENE NIKAD VEĆE: Proizvodi DUPLO SKUPLJI, evo koliko NOVCA treba za TURU AJVARA
Pijaca, Foto: Emilija Jovanović

CENE U BIH

POČELA SEZONA SPREMANJA ZIMNICE, A CENE NIKAD VEĆE: Proizvodi DUPLO SKUPLJI, evo koliko NOVCA treba za TURU AJVARA

I dalje ima onih kojima je domaći ajvar kralj jesenje trpeze i bez obzira na utrošeni novac i vreme dok se pripremi, ne pada im pa pamet da kupuju onaj iz marketa

Objavljeno:

Miris pečenih paprika i patlidžana, naseckanog belog luka, kiselih krastavaca i feferona uvek podseti da je počela sezona spremanja zimnice.

S obzirom da su svake godine cene povrća sve veće, kupaca ima, ali se spremaju manje količine. Jer, i dalje ima onih kojima je domaći ajvar kralj jesenje trpeze i bez obzira na utrošeni novac i vreme dok se pripremi, ne pada im pa pamet da kupuju onaj iz marketa. A za to će im trebati poprilično novca, piše Srpskainfo.

Da su cene povrća veće nego prošle i ranijih godina, potvrđuju i prodavci na pijaci. Bez ulepšavanja stanja kažu da su neki proizvodi duplo skuplji nego lani. To znaju i sugrađani koji su i ove godine odlučili da spreme nešto domaće zimnice.

– Došla sam da proverim cene. Paprike roge su 3,5 KM, a one manje za kiseliti mogu se naći za jednu i po marku. Kada pravim ajvar treba mi oko 20 kilograma očišćenih paprika, osam kilograma patlidžana, tri litre ulja. Izračunala sam da mi za jednu turu ajvara treba bar stotinak maraka. Praviću ga, jer nema tog kupovnog ajvara, koliko god pisalo da je domaći, da može da parira onome što napravimo – priča nam Ljubica R.

Na pijaci, u vreme naše posete, bilo je najviše starijih sugrađana. Čini se da su mnogi od njih ostali vjerni tradiciji spremanja domaće zimnice. Pitaju i za cene mahuna, zelenog paradajza, kupusa patlidžana. Jedna starija gospođa kaže da joj je zima nezamisliva bez kiselog kupusa i zamrznutog povrća koje, pre toga, pripremi kao sataraš.

– Zimi nema ništa od povrća i ja godinama unazad pravim nešto kao sataraš. Uzmem tikvice, paprike, paradajz, dosta luka, može i mrkva, obavezan paradajz. Sve do dobro prodinstam, začinim po želji i spremim u kese i u zamrzivač. To mi je omiljeno jelo zimi. Pravim malo više, ali videću koliko ću uspeti ove godine, jer su cene baš velike – kaže ona.

A na tezgama šarenilo i ponude i cene. Makedonska roga paprika košta 3,50 KM, obična crvena 3 marke, koliko i domaća žuta. Doduše, mogu se naći i sitne paprike po ceni od marku i po i dve marke.

pijaca, Zeleni venac, Hrana, paprika
foto: Tamara Trajković

Paradajza ima za 2,50, tri, ali i četiri marke. Kilogram patlidžana je 2,50 marke koliko košta i kilogram karfiola i tikvica. Mrkva je tri marke, mahune su po pet, ali i osam maraka. Krastavci su 2,50 marke, a kornišoni za kiseliti četiri. Kilogram kupusa je jednu i po marku, hercegovačkog mladog krompira tri, koliko je i crveni luk.

– Kupuje se povrće, kako ko može – kaže nam jedan od prodavačica na pijaci.

Prolazeći među tezgama, mogu se čuti i korisni saveti prodavaca koje dele kupcima.

– Dosta kupusa – manje otpada, manje glavice – više otpada. To uvek moraš da znaš – kaže jedna prodavačica.

Takođe, kažu da više nema branja mahuna i da je „zadnji voz“ za one koji žele da ih kupe i spreme za zimnicu. A mahune ove godine nimalo nisu jeftine. Ima ih za pet maraka, ali i osam, koliko košta mahuna puterica. Prodavci kažu da je najbolja za zimnicu, jer nikada u njoj nema konca.

– Pakovanje od pet kilograma je 40 maraka – odgovara prodavačica starijem bračnom paru koji se raspituje za cenu.

Kažu, vole mahune zimi, ali su nakon informacije o ceni rekli da će još malo da prohodaju.

Prodavačica Elza Čabrilo kaže da su cene povrća koje se najčešće koriste za spremanje zimnice poprilično veće u odnosu na prošlu godinu. Priča kako je krastavac bio najviše do 2,50 marke, a sada je četiri i četiri i po.

Krastavac
foto: Espreso.co.rs

– Bile su jeftinije paprike roge. Ove godine sve je skuplje. Od zelenog paradajza koji je bio do dve marke, sada je 3,50 KM. Mahune su isto bile jeftinije. Bile su do 4 marke, sada je kilogram puterice 8 maraka. Mrkva bila od marku do marku i po, sada je tri – kaže ona za Srpskainfo.

Njeno iskustvo kaže da ljudi i dalje spremaju zimnicu, ali u manjim količinama.

– Ko je navikao, taj i dalje sprema zimnicu – ističe ona.

Tegle zimnice u marketima, takođe, nisu jeftine. Na primer, domaći ajvar od 290 grama košta 8,50, a od 550 grama 13 maraka. Oni koji nisu domaći mogu se kupiti za šest maraka. Mala teglica ajvara je od četiri do sedam maraka. Tegla šarene salate je tri marke, kisele žute paprike su četiri, a kiseli krastavci od 4 do 5 maraka. Fileti crvene paprike su od 3,50 marke pa naviše, feferoni 5,50, a cvekla oko tri marke. Velika tegla kiselih krastavaca je 11 maraka, žutih paprika isto toliko, cvekle skoro devet, a velika tegla šarene salate je 9,50 KM.

Bonus video:

01:33

DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.