Kurajica, Pičeta, Lešina, Zlikovac, Derikučka, Prcić, Gmaz: Samo jedan kraj ima ovako luda prezimena!
Foto: Dragan Udovičić, Ilustracija/Espreso.co.rs

šta mislite, gde?

Kurajica, Pičeta, Lešina, Zlikovac, Derikučka, Prcić, Gmaz: Samo jedan kraj ima ovako luda prezimena!

Od njihovih prezimena može se čak napraviti jelovnik, pa bi tako predjelo činili: Kobasica i Sudžuka, toplo predjelo: Popara, Cicvara i Varenika. Glavno jelo mogla bi biti Krvavica, Burek ili Paprikaš, a na sve to može da se doda Rakija, Rakijaš, Lozovina i Glogovina
Objavljeno:

Mladoženja Zlikovac, mlada Lešina

Koliko god da su se Hercegovci navikli na prezimena koja nose, često se nađu u smešnim i čudnim životnim situacijama. Trebinjski matičar Ognjen Hrnjez, koji je često svedok ovakvih događaja ispričao je:

"Jednom je na venčanje došao mladi par. "Sudbinsko pitanje" je glasilo želi li mlada da bude Dangubićka ili Radovićka. Na to je, pre mladinog odgovora, muž dobacio: "Da bude dangubićka to nikako, biće radovićka."

Venčanje gde je mladoženja Zlikovac, a mlada Lešina, ne može da prođe bez mnogo smeha.

foto: Printscreen/Wikipedia

Još jedna neobična situacija dogodila se kada je Blažo Šupljeglav (18) iz Trebinja bio na lečenju u Ljubljani:

"Dok sam ležao u bolnici i majka je bila sa mnom. Zvali su portirnicu: "Mogu li dobiti Šupljeglave?" Dežurna sestra ljutito je odgovorila: "Ne može!" Ponovo je zazvonio telefon: "Molim vas Šupljeglave." Već iznervirana sestra se proderala: "Prestanite, niko ovde nije šupljeglav!" Kada se sve razjasnilo, umirala je od smeha. I mene su u školi zvali Šuplji, a dobar sam učenik. Inače to prezime i ne odgovara našoj porodici. Ima nas i doktora i profesora, uopšte učenih ljudi."

Iako su prezimena nekada predstavljala karakter ili osobine članova porodice koje ga nose, to danas i nema toliko veze sa stvarnošću. Smrzlićima nije uvek hladno, dok Palikuće nemaju piromanske ideje. Takođe, širom zemlje postoje imena koja predstavljaju životinje, pa se tu mogu naći: Tica, Kokoška, Kokot, Pijevac, Ćuk, Oro, Guja, Gmaz, Medved, Krtica, Kobilica, Mačkić, Zekonjić,...

Od prezimena Hercegovaca, može se čak i napraviti jelovnik, pa bi tako predjelo činili: Kobasica i Sudžuka, toplo predjelo: Popara, Cicvara i Varenika. Glavno jelo mogla bi biti Krvavica, Burek ili Paprikaš, a na sve to može da se doda Rakija, Rakijaš, Lozovina i Glogovina.

Prcići vole Guriće

Još neka od prezimena koja susrećemo kod Hercegovaca, koji su na ovom polju nenadmašni su: Buzaljko, Ćupina, Kureš, Potrebica, Budalica, Merdžo, Magazin, Prkačin, Prndelj, Prdavac, Guzina, Tuka, Balavac...

U Stocu, ljudi i danas prepričavaju anegdota iz vojničkih dana, sugrađanina koji se preziva Zaklan.

"Noć. Stažarsko mjesto. Poručnik je u patroli. Vojnik prenut kasnom posjetom raportira:

"Na straži vojnik Zaklan!"

"Ama kako zaklan", prenerazio se poručnik.

"Pa druže poručniče, to mi je prezime", zamucao je vojnik.

foto: Printscreen/Wikipedia

Dušan Džodža iz Dražin dola, pored Trebinja, imao je kao vojnik poteškoća zbog svog neuobičajenog prezimena.

"Neki ga nisu znali ni izgovoriti", seća se Dušan. "Zvali su me Đođo, Džo na kvadrat, bilo im je lakše da me zovu Đorđan, nego mojim prezimenom".

Neprijatne situacije niu retkost, ali se veseli stanovnici ovih predela trude, da sve okrenu na šalu.

foto: Printscreen/Wikipedia

Tako su izvesnog Gurića pitali zbog čega ima desetoro dece, jee nije lako sve ih nahraniti i iškolovati. On je radostan odgovorio: "Pa šta da radim kada mi se žena preziva Prcić, a ja Gurić!"

Porodično nasleđe valja čuvati, a smeh je ionako uvek dobrodošao. Oni koji odluče da sačuvaju svoje prezime, sigurno će bar nekada u životu doživeti situaciju, koja će se kao zanimljiva anegdota prenositi sa kolena na koleno.

(Espreso.co.rs / avaz.ba)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.