PROŠLO JE 7 DANA OD SVIREPOG ZLOČINA U GRADAČCU: Ovo su POZNATE informacije, ostaje da se odgovori na OVO PITANJE
Femicid u Gradačcu, Foto: AP Photo/Armin Durgut, Printscreen/Instagram/iron_bb24

Femicid u Gradačcu

PROŠLO JE 7 DANA OD SVIREPOG ZLOČINA U GRADAČCU: Ovo su POZNATE informacije, ostaje da se odgovori na OVO PITANJE

Prošlo je tačno sedam dana od masakra u Gradačcu, ovo su detalji zločina

Objavljeno:

Prošlo je tačno sedam dana od krvavog pira u Gradačcu, u kojem su život tragično izgubili Nizama Hećimović, Denis Ondur i njegov otac Đengiz. Njih je ubio Nermin Sulejmanović, od ranije poznat policiji zbog brojnih krivičnih dela, a kojeg je nevenčana supruga Nizama par dana pre zločina prijavila za porodično nasilje.

Telo ubice do danas niko nije preuzeo iz Komemorativnog centra Tuzla, u čijoj hladnjači je smešteno nakon obdukcije.

"Telo je i dalje u hladnjači u Tuzli. Niko nije došao da ga preuzme. I mi čekamo šta će biti i ko će ga i kada ukopati", rekao je Faruk Latifagić, direktor Komemorativnog centra, demantujući navode pojedinih medija da je Sulejmanović tajno sahranjen kod Gračanice.

Nermin Sulejmanović
Nermin Sulejmanovićfoto: Printscreen/Instagram/iron_bb24

U nedelji za nama, otvorene su brojne istrage, kako bi se utvrdili svi detalji zločina koji je Balkan zavio u crno. Takođe, oglasili su se sud i policija, upirujući prstom jedno u drugo, a oko toga ko je načinio propust što Nermin, i pored prijave za porodično nasilje, nije dobio zabranu prilaska Nizami.

  • Kako je tekao krvavi pir?

Kobnog 11. avgusta 2023. godine Nermin Sulejmanović se u prepodnevnim časovima pojavio ispred kuće Nizamine tetke Zijade Pamuković-Vuković, u kojoj je sa bebom privremeno pronašla utočište nakon što je Nermina prijavila policiji zbog nasilja u porodici.

"Uspeo je da razvali vrata i uđe u sobu u kojoj je bila Nizama. Mog sina Nedima je ranio u nogu i isterao napolje, ja sam sa sinom izašla, zvala policiju, plakala", ispričala je Zijada.

Nermin je tada uzeo bebu i odneo je do automobila, a potom se vratio u kuću po Nizamu.

Nermin Sulejmanović
Nermin Sulejmanovićfoto: Printscreen/Instagram/iron_bb24

Nju i dete potom je odveo u jednu vikendicu u selu Sibovac nadomak Gradačca. Nizami je presudio na tremu kuće, dok je ubistvo prenosio uživo na Instagramu. Snimak, koji je u međuvremenu uklonjen, pogledalo je tada više od 12.000 ljudi.

Pre nego što je Nizami presudio, Nermin je pozvao Emira Džinovića, vlasnika teretane u kojoj je radio i, prema njegovim rečima, rekao mu da "ima pola sata da dođe po dete", te je i njemu pretio ubistvom.

Nakon svirepog ubistva u vikendici, Nermin se vratio u Gradačac gde je ispred jednog ugostiteljskog objekta upucao Denisa Ondura, kojeg je od ranije poznavao i sa čijom porodicom je bio u sudskom sporu.

Odatle je otišao do kuće Denisovog oca Džengiza, pucao mu u glavu i ranio je njegovu suprugu. Od Džengiza krade automobil BMW i beži.

U jednom momentu upao je u radnju "Ribo-Lovac" sav krvav zahtevajući od prodavca da mu da municiju. Prodavac je, srećom, bio dovoljno priseban da mu preda ćorke.

Ubijena Nizama
Ubijena Nizamafoto: Facebook

Najverovatnije se posle upada u radnju Nermin po drugi put uključio uživo na Instagram i obznanio da je ubio troje ljudi. Tada je poručio da će "da napuni oružje i da nastavi".

Da li je i kada shvatio da je umesto prave municije dobio ćorke nije jasno. Pak, iz grada beži na farmu u mestu Donje Ledenice.

Upravo zahvaljujući snimcima uživo na Instagramu policija uspeva da ga locira i ubrzo opkoljava napuštenu farmu gde se skrio. Kada je shvatio da nema gde da beži, u vozilu je sebi oduzeo život.

  • "Nisam znala da je nasilnik"

Sudija L. N, koja je odbila zahtev policije u Gradačcu da Sulejmanoviću zabrani prilaz Nizami Hećimović, podnela je prijavu Federalnoj upravi policije (FUP) protiv MUP-a TK i službenika Policijske stanice u Gradačcu. L.N. je, i pored izjave nastradale Hećimović i službene zabeleške pripadnika MUP-a TK, odbila zahtev da se nasilniku zabrani prilazak nevenčanoj supruzi zbog, kako je navela, nedostatka dokaza.

Ona tvrdi da je 7. avgusta bila dežurni sudija kada je, nešto nakon podneva, došao policajac PU Gradačac i na pisarnicu predao zahtev za izricanje zaštitnih mera zabrane prema Nerminu Sulejmanoviću zbog nasilja u porodici i nanošenja telesnih povreda nevenčanoj supruzi Nizami.

1 / 4 Foto: Printscreen/Instagram/iron_bb24

"Spomenuti zahtev je ubrzo došao meni u rad te sam ga ja zbog hitnosti odmah počela raditi. Uz zahtev za izricanje mere su, koliko se sećam, dostavljene samo službene zabeleške u kojima je navedeno da je Nizama Hećimović prijavljivala nasilje u porodici od nevenčanog supruga Nermina. Da bi Sud mogao po zahtevu policije izreći određenu zaštitnu meru, uz zahtev se, shodno zakonu, moraju priložiti dokazi – medicinska dokumentacija, izjava oštećene, ukoliko ne koristi blagodati zakona, izjava prijavljenog, zatim izjave drugih svedoka, članova porodice, rodbine, kao i svih drugih svedoka koji bi mogli potvrditi navode iz zahteva policije, kao i bilo koji drugi dokaz koji bi mogao to potvrditi", navela je L. N i dodala da, ukoliko se u zahtevu spominju i pretnje telefonom, dokazi i o tim pretnjama se moraju priložiti uz zahtev policije.

"Pre donošenja rešenja po zahtevu policije ja sam u 14.30 sati pozvala predstavnika PU Gradačac, policajca Omića u svoju kancelariju. Nakon što je došao sproveden je postupak u vezi s izricanjem zaštitnih mera na način kako je to konstatovano u zapisniku od 7. avgusta 2023. godine, odnosno da PU Gradačac ostaje pri svom zahtevu za izricanje tražene mere obezbeđenja. U odsustvu potrebnih dokaza za donošenje mera zaštite koja je tražena ja sam donela rešenje kojim se odbacuje zahtev MUP-a TK PU Gradačac, koje sam pismeno sačinila", istakla je sudija.

Ona tvrdi da je, budući da je u obrazloženju rešenja navela da uz zahtev nije bio dostavljen niti jedan dokaz, očekivala da će policija, po prijemu rešenja, poduzeti mere na pribavljanju dokaza za izricanje mera, "što se u stvarnosti nije desilo“.

  • U drugim slučajevima izricali mere, samo u Nizaminom ne

Podsetimo, juče je MUP TK izdao saopštenje u kojem su reagovali na prethodne izjave predsednice Opštinskog suda i, između ostalog, naveli da je odluka suda neosnovano doneta.

1 / 4 Foto: A. Bešić/Avaz

"Da je neosnovana ovako donesena odluka suda ukazuje i činjenica da je PU Gradačac u periodu od 01.01.2023 do 31.07.2023. godine, postupajući po zaprimljenim prijavama nasilja u porodici, Opštinskom sudu u Gradačcu podnela ukupno 5 Zahteva za izricanje 16 zaštitnih mera prema 9 lica, koji su od strane Suda prihvaćeni i sve predložene zaštitne mere su izrečene. Analizom navedenih zahteva utvrđeno je da su sve zaštitne mere do sada izrečene na osnovu istog obima dokaza, što znači da su Sudu uz zahteve kao dokaz za postojanje osnova sumnje da je učinjena radnja nasilja u porodici ili pretnja tim radnjama dostavljene službene zabeleške policijskih službenika i izjave žrtava nasilja, bez medicinske dokumentacije, izvoda iz kaznenih evidencija, svedoka ili drugih dokaza", istakli su, između ostalog u saopštenju.

  • Policajka nije odala lokaciju, ali je bila u vezi sa Nerminom

U međuvremenu je suspendovana i policajka Dž. S, o kojoj se spekulisalo da je Nerminu odala lokaciju gde se Nizama nalazi.

Policajka Dž. S.
Policajka Dž. S.foto: PrintScreen/ Facebook

Navodno je ustanovljeno da ona nije otkrila lokaciju žrtve, ali je ustanovljeno da je imala veze sa trostrukim ubicom, koji je i ranije bio deo kriminalnog miljea.

Bonus video:

01:21

ZORICA MRŠEVIĆ O ZLOČINU U BIH

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.