NAKON VIŠE OD DECENIJE ZABELEŽEN PAD POTRAŽNJE ZA RADNICIMA U IT SEKTORU: Ovo su NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA kod komšija
Devojka koja radi u IT sektoru, Foto: Yulia Koltyrina / Alamy / Alamy / Profimedia

KADA JE REČ O ZAPOŠLJAVANJU...

NAKON VIŠE OD DECENIJE ZABELEŽEN PAD POTRAŽNJE ZA RADNICIMA U IT SEKTORU: Ovo su NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA kod komšija

Pored pada potražnje u IT sektoru, koji je odraz globalnih dešavanja, smanjena je i potražnja za radnicima u prodaji, građevinarstvu i proizvodnji

Objavljeno:

Analiza domaćeg tržišta rada u prvom polugodištu ove godine otkrila je uznemirujuće trendove koji pokazuju da je povećan interes radnika za odlazak u inostranstvo, dok je istovremeno u BiH opao broj ponuđenih poslova što je preokret u odnosu na poslednje dve godine kada je potražnja za radnicima rasla i do 30 odsto.

Podaci su to portala “MojPosao.ba” koji je specijalizovan za oglašavanja radnih mesta i čija analiza pokazuje da je u prvoj polovini ove godine objavljeno 6.649 oglasa kojima je oglašeno 14.992 radna mesta, piše Glas Srpske, prenosi Srpskainfo.

– U poređenju sa istim periodom lani, broj oglasa je u padu i to za 0,9 odsto, što predstavlja preokret u odnosu na prethodne dve godine kada je potražnja za radnicima bila u velikom porastu. Prošle godine je potražnja za radnicima rasla iznad 30 odsto u odnosu na 2021. – naveli su iz kompanije.

Dodaju da je prvi put nakon više od decenije zabeležen pad potražnje za radnicima u IT sektoru, dok je istovremeno porastao interes za kadrom u proizvodnji, zatim vozačima i radnicima u logistici. Poslodavci su tako od januara do juna najveći broj oglasa objavili u kategorijama komercijala i prodaja i to 21 odsto, zatim transport, skladištenje i logistika 9,93 odsto te ekonomija i finansije od 7,9 odsto.

– Pored pada potražnje u IT sektoru, koji je odraz globalnih dešavanja, smanjena je i potražnja za radnicima u prodaji, građevinarstvu i proizvodnji. Čak je i u ugostiteljstvu zabeležen blagi pad potražnje ove godine – rekla je direktorka operacija portala “MojPosao.ba” Nermana Ajanović-Hajdarpašić.

gradnja, Izgradnja, Gradilište, Građevinci
foto: AP/ Darko Vojinovic

Kada je reč o zapošljavanju u drugim zemljama, analiza pokazuje da je od ukupnog broja oglasa sedam odsto njih bilo sa inostranom lokacijom, a naše radnike najviše traže Hrvatska, Nemačka, Slovenija, Srbija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Austrija, Crna Gora i Kuvajt.

– U odnosu na isti period prošle godine, broj oglasa sa inostranom lokacijom je manji za dva odsto. Međutim, uprkos manjoj ponudi poslova u inostranstvu, analiza pokazuje da je broj prijava na te oglase veći u odnosu na prošlu godinu, na osnovu čega zaključujemo da su tražioci posla iz BiH više zainteresovani za zapošljavanje na ino-tržištu – stoji u saopštenju portala.

Najtraženija zanimanja 2023

1. Agent u pozivnom centru

2. Trgovac

3. Komercijalista

4. Vozač (sve kategorije)

5. Skladištar

6. Radnik u proizvodnji

7. Konobar

8. Menadžer prodaje

9. Bravar, zavarivač, tesar

10. Kuvar

Naveli su da je za šest meseci u ovoj godini “MojPosao.ba” zabeležio 23 odsto više posetilaca u odnosu na prošlu godinu te da su objavljeni oglasi pregledani oko devet miliona puta.

Kompanije i dalje traže uvoz radnika

Predsednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić ističe da je pad broja radnih mesta zanemariv te da u Srpskoj u gotovo svim sferama postoji potreba za zapošljavanjem dodatnog broja ljudi.

– Iako možda statistički izgleda da je došlo do zaustavljanja potražnje za radnicima to baš u stvarnosti nije tako. Kompanije i dalje traže liberalniji uvoz radnika iz stranih zemalja. Ono što je zabrinjavajuće jeste veliki interes ljudi za odlazak iz BiH i predmet analiza trebalo bi da bude zašto se ne pokušava nešto promeniti da zadržimo radnike – rekao je Račić.

Direktor Unije poslodavaca RS Saša Aćić kaže da Srpska trenutno ima najveći broj zaposlenih od osnivanja.

– Ono što može imati negativne efekte na tržište rada jeste potencijalna stagnacija ekonomije Evropske unije, pogotovo Nemačke što se donekle već odražava na pad tražnje za pojedinom robom iz BiH, pogotovo iz oblasti prerade drveta. Ako bi se kriza u EU produbila to bi se svakako negativno reflektovalo, ne samo na tržište rada u smislu smanjenih potreba za radnicima, već na celokupnu ekonomiju – rekao je Aćić.

Rad od kuće

U kompaniji “Posao.ba” kažu da rad od kuće i hibridni način rada postaju sve popularniji te da poslodavci sve više pružaju tu mogućnost.

Frilenser, Frilens, Frilenseri, Računar, Kompjuter, Rad od kuće
foto: Caiaimage/Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

– U 2022. godini na portalu je objavljen 171 oglas sa opcijom potpunog rada od kuće ili hibridnog načina, koji je kombinacija rada od kuće i iz kancelarije. Najveći broj oglašenih poslova koji su nudili tu opciju odnosio se na agente u pozivnom centru i programere. Isti trend se nastavio i u ovoj godini – naveli su iz kompanije.

Bonus video:

01:43

PLATA I DO 120.000, A NIKO NEĆE DA RADI! Ovo zanimanje je među NAJTRAŽENIJIMA u Srbiji, a evo šta je problem

(Espreso/ Blic/ Glas Srpske)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.