DA LI UČENIK KOJI JE PUCAO U NASTAVNIKA U LUKAVCU MOŽE KRIVIČNO DA ODGOVARA? Oglasili se stručnjaci
Foto: PrintScreen/ YouTube/ Avaz TV

važno

DA LI UČENIK KOJI JE PUCAO U NASTAVNIKA U LUKAVCU MOŽE KRIVIČNO DA ODGOVARA? Oglasili se stručnjaci

Način postupanja kada maloletnici počine krivična dela su: hapšenje, sudija određuje meru, prestupnici idu u Odgojni centar ili u Zavod

Objavljeno: 17:30h

Kolike su zatvorske kazne predviđene i kakvo je postupanje institucija predviđeno kada maloletnik počini krivično delo u BiH?

Sva ova pitanja postavljaju se nakon stravičnih ubistava u Srbiji, ali u jutrošnjim slučajem iz Lukavca gde je maloletnik u školi pucao i teško ranio jednog zaposlenog, prenosi Srpskainfo.

Način postupanja kada maloletnici počine krivična dela su: hapšenje, sudija određuje meru, prestupnici idu u Odgojni centar ili u Zavod. Po Zakonu mogu se izreći odgojne mere, kazna maloletničkog zatvora i sigurnosne mere.

Lukavac, Pucnjava, Osnovna škola
foto: PrintScreen/ YouTube/ Avaz TV

- Ta kazna maloletničkog zatvora izriče se u trajanju od jedne do deset godina, tačan iznos kazne zavisi od štetne posledice, od ponašanja, njegovog ranijeg života – sve okolnosti se uzimaju u razmatranje - pojasnio je nedavno za N1 advokat Darko Stojaković.

I takve su odredbe za one koji imaju od 16 do 18 godina. Kada imaju manje – krivično ne odgovaraju, ali procedure postoje.

- U situacijama kada se utvrdi da je počinilac do 14 godina tada se poduzimaju mere i radnje s ciljem otkrivanja svih aspekata događaja i u saradnji sa nadležnim organom socijalnog staranja preduzimaju se mere i radnje - navela je Lejla Gazibegović – Begović, iz Odseka za maloletnike Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Te radnje su pre svega resocijalizacijskog karaktera. Iako je trenutna percepcija drugačija, prema podacima u Kantonu Sarajevo broj krivičnih dela koje su počinili maloletnici se smanjuje. Rezultat je to i procesa rehabilitacije koji se obavlja u Vaspitnom centru. Prestupnici ovde provedu do tri meseca. Problem je period nakon toga.

- Nakon završetka krivičnih sankcija ne znam koliko je uređeno, mislim da nije – da se deca prate i posle. Kada bi se to rešilo onda bi to bio pun pogodak i onda bi mogli govoriti o uspešnosti rehabilitacije - ističe Dženan Fejzić iz Vaspitnog centra Kantona Sarajevo.

Krivična odgovornost roditelja

Ono što se takođe sada preispituje jeste i krivična odgovornost roditelja. Retki su takvi sudski procesi, a odgovornost teško dokaziva.

Bosna, Lukavac, Hapšenje
foto: PrintScreen/ YouTube/ CRNA Hronika

– Nije baš lako etiketirati roditelje kao jedine odgovorne za dete. Dete je produkt svoje sredine, ne samo roditelja. Roditelj odgaja i usađuje vrednosti, ali dete ima interakciju sa mnogima – sa drugom decom, profesorima, na njega utiče celokupno društvo – pojašnjava advokat Stojaković.

Sa tim je saglasan i advokat Ifet Feraget. U isto vreme predlaže se da krivična odgovornost maloletnika bude smanjena na 12 godina. Da li je rešenje povećanje kazni?

– Ukoliko očekujemo da pravosuđe rešava probleme onda smo na krivom putu, pažnju treba posvetiti obrazovanju. Ima nekih koji predlažu da se spusti prag kažnjivosti – to je u potpunosti neprihvatljivo – upozorava Feraget, piše N1.

I to zbog toga što se radi o deci. Često zanemarenoj. Deci koja odrastaju u nestabilnim društvima i neretko disfunkcionalnim porodicama. Kaznene odredbe prate evropsku praksu, ističu pravnici, ali mnogi drugi društveni aspekti nisu adekvatni.

(Espreso/Blic/Srpskainfo/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.