RODITELJI SAHRANILI SINA, A POSLE 4 MESECA IM JE USLEDIO JEZIV POZIV: "Ja sam, Enis"... Bosnu i dalje TRESE SKANDAL
Bolnica, Foto: Profimedia

neverovatno

RODITELJI SAHRANILI SINA, A POSLE 4 MESECA IM JE USLEDIO JEZIV POZIV: "Ja sam, Enis"... Bosnu i dalje TRESE SKANDAL

Skandal koji je tresao region, a i Evropu te 2006. godine

Objavljeno:

Šokantna zamena identiteta, mladića stradalih u saobraćajnoj nesreći, dogodila se u februaru, 2006. godine, u Klagenfurtu. Jedan, od trojice stradalih 18-godišnjaka, poginuo je na licu mesta, drugi je, nakon par dana, podlegao povredama, dok je treći bio u komi.

Iako zvuči neverojatno, Enisa iz BiH su, potezom pera, proglasili mrtvim, a na karton mladića koji je ležao u komi, u austrijskoj bolnici, napisali su ime njegovog prijatelja Tomasa. Nije to bila tek mala, brzo ispravljena greška. Bila je to greška koja, više od 4 meseca, nije otkrivena. Enisovi su roditelji, zbog te greške, preuzeli telo preminulog te su ga, uvereni da je reč o njihovu sinu, sahranili na groblju u Gradačcu. Za to je vreme druga, austrijska porodica, svakodnevno, u bolnici, obilazila mladića, koji je ležao u komi, verujući da je to njihov sin Tomas i nadajući se da će njihovo dete ozdraviti.

Ni lekari, ni medicinske sestre, pa čak niti sami roditelji dvojice stradalih prijatelja, više od četiri meseca, nisu primetili da je došlo do zamene identiteta. Jedni u tuzi, što su izgubili sina, drugi u nadi da će se njihov sin probuditi iz kome - živeli su, od februara, kada se dogodila saobraćajna nesreća, pa sve do juna, kada se mladić, koji je službeno bio sahranjen, probudio iz višemesečne kome te je, u bolničkoj sobi, progovorio na bosanskom jeziku.

Groblje
Grobljefoto: EPA/Kerim Okten

Kobne je noći, Enis Memić, u automobilu bio s još dvojicom prijatelja. Vozio je prema Klagenfurtu, no iznenada je izgubio kontrolu nad vozilom, nakon čega je udario u zid. Prema svedočenju očevidaca, prizor, na mestu nesreće, bio je stravičan. Ulica je, kako su rekli, ličila na bojno polje. Od siline udara, osamnaestogodišnji Stefan Hardver, poginuo je na mestu nesreće, dok su dvojica njegovih, povređenih prijatelja, prevezena u bolnicu. Nekoliko dana kasnije, austrijski su mediji javili da je i drugi mladić, iz smrskanog automobila, Enis Memić, od zadobivenih povreda preminuo u bolnici. Po pisanju tamošnjih medija, živ je bio još samo 18-godišnji Austrijanac, Tomas Remšing, koji je bio u komi. No, ti su podaci bili pogrešni.

Ipak, do zamene identiteta nije došlo tek u bolnici, nego već u policijskom izveštaju i zapisniku s mesta nesreće. Bez daljnje provere identiteta, tužitelj je, vodeći se tim pogrešnim, policijskim izveštajem, porodici Enisa Memića izdao dozvolu da preuzmu telo 'svog sina' i pokopaju ga. Telo preminulog prevezeno je iz Austrije u Gradačac, gde su roditelji organizirali posljednji oproštaj, te su, misleći da sahranjuju svog sina, sahranili njegovog prijatelja, Tomasa.

4 meseca nakon sahrane, sin ih je nazvao iz klinike

U junu, četiri meseca nakon što su se, shrvani roditelji, na groblju u Gradačcu, oprostili od svog Enisa, usledio je telefonski poziv, od kojeg su doslovno zanemili. 'Moj sin me nazvao iz klinike, rekao mi je 'Ja sam,... Enis'. Ostala sam bez reči', ispričala je, nakon prvog šoka, Enisova majka, Hurija.

Nakon što se, u Gailtal klinici, u mestu Hermagor, pacijent probudio iz višemesečne kome, te progovorio na bosanskom, žurno je napravljena DNK analiza. Utvrđeno je da mladić u bolnici nije, kako je pisalo u kartonu, Austrijanac Tomas Remšing, nego Enis Memić, koji je u februaru, službeno, pokopan, u BiH.

Značilo je to da se dženaza klanjala za mladog Austrijanca, koji je sahranjen na groblju u Gradačcu, dok je, u austrijskoj bolnici, pod njegovim imenom, ležao Enis. Puna četiri meseca, bračni par iz Austrije je, zbog jezive pogreške, u bolnici obilazio mladića, misleći da je to njihov sin i nadajući se da će se probuditi iz kome.

Meseci tuge i uzaludne nade

I dok su, za supružnike iz BiH, vesti bile sretne, austrijski je par, tog juna, saznao da je njihov sin umro još u februaru te je sahranjen stotinama kilometara daleko. Kako se takva katastrofalna pogreška uopše mogla dogoditi, pitanje je na koje nije bilo konkretnog odgovora. Dr Tomas Koperna, iz bolnice u Klagenfurtu, u koju su stradali mladići dovezeni, odmah nakon nesreće, potvrdio je da je bilo problema pri identifikaciji.

'Roditelji su imali teškoća identifikovati svoju decu, iako ona nisu imala povreda na licu', rekao je dr Koperna, pojašnjavajući da pacijenti, dovezeni na odeljenje intenzivne nege, obično imaju promenjenu fizionomiju. No, pretpostavilo se da je do kobne zamene identiteta došlo možda i stoga što, 18-godišnji Enis, još nije imao vozačku dozvolu te je, u noći nesreće, vozio tuđi automobil.

No, skandal sa zamenom identiteta, koji se dogodio u Austriji, nije bio i jedini. Naime, sličan se slučaj, nešto ranije, dogodio i u Iraku, kada je, umesto bosanskohercegovačkog državljana, Juse Sinanovića, u BiH dopremljeno telo australijskog vojnika, Jacova Kovče, koji je bio poreklom iz Tomislavgrada.

Bonus video:

00:23

REŠILA JE DA UKLONI JEDINI DOKAZ KOJI RAZOTKRIVA NJENU PREVARU! Dan uoči venčanja uradila je OVO da bi prikrila ZAMENU IDENTITETA

(Espreso/ Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.