ILIJA JE DOKAZ DA KUM NIJE DUGME! Za svojih 45 godina KUMOVAO ČAK 40 PUTA, o DETALJU sa OSTROGA bruji ceo BALKAN
Ilija Mastilović, Foto: Printscreen/Youtube/Dnevnick Portal

KUMSTVO JE SVETINJA

ILIJA JE DOKAZ DA KUM NIJE DUGME! Za svojih 45 godina KUMOVAO ČAK 40 PUTA, o DETALJU sa OSTROGA bruji ceo BALKAN

Pošto je dugo vremena provodio u Crnoj Gori, samo u manastru Ostrog kumovao je više od dvadeset puta

Objavljeno:

Da kum nije dugme najbolje zna Ilija Mastilović (45) iz Trebinja. Ilija je širom našeg regiona poznat kao osoba koja je verovatno najviše puta za života prihvatila ulogu kuma - čak 40 puta za 45 godina. Za njega je, kako kaže, kumstvo svetinja, a kum bliži nego brat.

Sve je počelo davne 1991. godine u manastru Ostrog, gde je Ilija često boravio, jer mu je ujak bio iguman ovog manastira. Danas, nakon tridesetak godina od prvog kumstva, Ilija za sebe kaže da je najsretniji i najbogatiji čovek, a biti kum bila mu je velika čast svaki put, iznova i iznova.

Ilija Mastilović
Ilija Mastilovićfoto: Printscreen/Youtube/Dnevnick Portal

Kum za Ginisa

Sve je počelo spontano, ali sigurno sa nekim višim razlogom, veruje Ilija.

- Ja sam tako boravio na Ostrogu, a moj komšija sa sela je tada došao sa porodicom i odlučio da se krsti kad je video mene tu. To je bilo moje prvo kumstvo 1991. godine - priseća se Ilija koji za sebe kaže da je kum za Ginisa.

Pošto je dugo vremena provodio u Crnoj Gori, samo u manastru Ostrog kumovao je više od dvadeset puta.

- Krstio sam mnoge na manastiru Ostrog, ali i ovde u Hercegovini. Pored svog komšije kasnije krstio sam i njegovu suprugu, venčao ih, i krstio njihovo troje dece. Pošto imamo staro kumstvo, ono se obnavljalo, pa su me i tu zvali. Takođe puno je i novih kumstava - rekao je ovaj Hercegovac.

Ilija Mastilović
Ilija Mastilovićfoto: Printscreen/Youtube/Dnevnick Portal

Jedna anegdota sa početka kumovanja

Ovaj naširoko poznat Hercegovac ispričao je jednu anegdotu koju je dobro upamtio.

- Kada je moj komšija sa sela došao sa njegovom familijom na Ostrog, došla je sa njim i jedna gospođa koja je sa sobom povela muško dete. Bili su zajedno u poseti manastru. Kada je moj kum odlučio da se krsti, ta gospođa se razmišljala da li i ona da krsti svoje dete. Ona je mene poznavala i očigledno imala želju da ja budem kum. Međutim bojala se šta će joj reći suprug kući, ali i cela porodica. Igrom slučaja upravo sam kod te žene i njenog sina kasnije ušao u familiju, ali kao zet. Oni su mi danas tašta i šurak. Pa verujem da se tu kumstvo sa razlogom nije desilo, jer možda danas ne bi bio oženjen - sa osmehom priča Ilija za Dnevnick Portal.

Kumstvo je za njega velika svetinja

Kum ti je po pravilu bliži nego brat. I ti podeliš sa njim neke teške i radosne trenutke, bukvalno svetinja. U suštini ne bi trebalo kumstvo da se odbija. Ako osoba smatra da ste vi zaslužni, dostojanstveni i dostojni da obavite taj čin, onda ne bi trebali vi to da odbijete - rekao je ovaj Trebinjac, koji dodaje da sa kumovima deli i dobro i zlo.

Bonus video:

02:27

KAKAV PEH! Mladina kuma i mledoženjin kum ŠVALERISALI SE NASRED SVADBE! Dohvatili se u KECU, pa GOLI završili MEĐU SVATOVIMA!

(Espreso/Blic/Gordana Vuksanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.